Hlavní obsah

30 let starý dům pořádně prokoukl! Podívejte se, co dokáže šikovná rekonstrukce

Foto: Milena Svobodová (22x)

Foto: Milena Svobodová (22x)

Reklama

Přes třicet let starý dům již potřeboval rekonstrukci. Ta měla majitelce přinést více komfortu do koupelen a do celého prostoru více světla a vzdušnosti. Zároveň však bylo nutné, aby nové části ladily s těmi původními.

Článek

Dvoupodlažní rodinný dům se dvěma samostatnými bytovými jednotkami stojí v malebné moravské vesnici Křenovice. Byl postaven v sedmdesátých letech minulého století, současná majitelka ho obývala již před rekonstrukcí, v té době ale se svou babičkou. Poté, co v něm zůstala sama, se rozhodla přistoupit k rozsáhlejší obnově. „Stávající vybavení to již potřebovalo, nejen rozvody a odpady měly dávno po životnosti, staré byly přibližně 35 let,“ dodává k tomu majitelka.

Perfektní spolupráce

Na doporučení přátel oslovila designérku Michaelu Indruchovou, která se jí stala výbornou rádkyní. „Ještě dříve jsem viděla několik jejích realizací, a to nejen na internetu, ale i v reálu. Velmi se mi líbily a oceňovala jsem především individuální přístup a čistotu provedení. I naše spolupráce byla naprosto perfektní, paní Indruchová měla skvělé nápady a podařilo se jí do vybavení zakomponovat i část toho původního. Hodně jsme o věcech diskutovaly a hledaly spolu ta nejlepší řešení, která by splnila mé požadavky i cenové limity,“ vzpomíná majitelka.

Foto: Archiv studia

Jídelní stůl s bílou deskou Milenium (10 090 Kč) i židle Corby (4790 Kč/2 ks) jsou z Designoutletu, prostor osvětluje závěsné svítidlo Metronome od DeltaLightFoto: Archiv studia

Komfort do koupelen

Rekonstrukce se dotkla obou pater domu, renovovaly se zejména koupelny a toalety, které jsou dispozičně nad sebou, a probíhala tu výměna všech rozvodů. Ve spodním patře pak rekonstruovali kuchyni, částečně obývací pokoj, vstupní chodbu a schodiště.

Právě koupelny se také týkal jeden z nejzásadnějších požadavků majitelky, přála si do ní totiž umístit jak sprchový kout, tak vanu. „Z mého pohledu byl největší komplikací střet trojích dveří ve velmi malé chodbičce. Nakonec tuto překážku vyřešilo použití posuvných dveří do pouzdra v koupelně a Ergon systému – dveří s oboustranným otevíráním – na toaletě. Díky posuvným dveřím jsme si pak mohli dovolit umístit do koupelny i požadovanou vanu a sprchový kout,“ dodává k tomu designérka Michaela Indruchová.

Foto: Archiv studia

Jednu koupelnu zdobí šedá mozaika, v té druhé je obdobná v béžovo-hnědých tónechFoto: Archiv studia

Řešení na milimetry

Nábytek vybírali materiálově i stylově tak, aby ve finále celý prostor, tedy včetně nerekonstruovaných částí, působil jako jeden celek. Většina zařízení je proto vyráběna na míru, a to i vzhledem k tomu, že museli počítat s každým milimetrem. „Materiály se nám podařilo sjednotit s těmi původními, barevné řešení nechala majitelka na mně. Snažila jsem se dodat celému prostoru vzdušnost a světlo, což se povedlo i díky rozmístění několika zrcadel,“ doplňuje designérka.

Majitelka si pochvaluje zejména novou kuchyni, která zcela vyhovuje jejím potřebám, a oceňuje také řešení koupelny. „Při realizaci bylo zásadní nechat designérku pracovat samostatně, měla jsem také šťastnou ruku při výběru realizační firmy, která s paní Indruchovou úzce spolupracovala, a nebylo tak třeba mých zásahů,“ říká spokojená majitelka.

Foto: Archiv studia

Rekonstrukcí prošla i kuchyně, která je spojená s jídelním koutem. Díky světlým povrchům výrazně prokouklaFoto: Archiv studia

Vizitka designérky

Michaela Indruchová se interiérovému designu začala naplno věnovat v roce 2009. Dva roky spolupracovala s designérkou Gabrielou Goldovou, nyní má vlastní studio MiDesign. Jejím cílem je navrhovat a realizovat krásné prostory, které vytvoří útulný domov a kam se bude každý rád vracet. Nabízí komplexní zpracování interiérového designu pro nekomerční prostory i kanceláře, a to od návrhu a vizualizace až po realizaci, navrhuje i nábytek a spolupracuje s několika stolařskými firmami. Více na www.midesign.cz.

Co říkáte na proměnu starého domu? Líbí se vám neutrální barevné ladění?

Reklama

Načítám