Hlavní obsah

4 dobré důvody, proč při sexu používat kondom. Znáte je všechny?

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Pánská ochrana má mnoho výhod. Znáte je?Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Reklama

Výhody a nevýhody milování bez ochrany? Některé jsou notoricky známé, ale co byste řekli třeba tomu, že čím častěji kondom používáte, tím méně šancí dáváte špatným bakteriím ve vlastním klíně? Paráda!

Článek

Raději pilulky než kondom! Tak přesně tohle si říká většina Čechů. Našinci totiž, v porovnání s jinými evropskými národy, prezervativy neradi užívají. Pánská ochrana se u nás využívá pouze ze 14 procent, přitom evropský standard je téměř dvojnásobný. Aspoň tak to vyplývá z průzkumu agentury Millward Brown. Taky patříte k těm, kdo upřednostňují „chození v dešti bez pláštěnky“? Pak musíte znát všechny detaily!

Lék na ženské splíny?

„Mnoho lidí považuje sex bez kondomu za více fyzicky i citově intimnější. Pak je tu taky ta věc s potencionálním přínosem spermatu. Některé studie naznačují, že sperma promíchané s těmi všemi endorfiny, estrogeny, prolaktiny, oxytociny a serotoniny může pozitivně ovlivňovat ženskou náladu,“ popisuje sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu. Jenže tohle není všechno… Co dalšího je nutné zvážit?

Foto: nd3000, shutterstock.com

Kondom vás ochrání nejen před nechtěným těhotenstvímFoto: nd3000, shutterstock.com

1. Ochrana nejen před otěhotněním

98 procent. Tak je vyčíslena spolehlivost kondomů – pokud se používají správně. To znamená jeden kondom, jedno použití, zkontrolovaná doba expirace, žádné protržení prstýnkem či nehtem. „Kondomy jsou samozřejmě účinné i v boji proti pohlavně přenosným chorobám, jako jsou HIV, kapavka či chlamydie, které procházejí tělesnými tekutinami – spermatem, slinami, krví a podobně. Nepoužíváte-li je, jste neustále v ohrožení,“ dodává na svém blogu kouč.

2. Krocení opakovaných bakteriálních infekcí

Ženy, které nepoužívají kondomy se svými partnery, jsou náchylnější k vaginálním infekcím, víte to? Podle Seana Jamesona se mnoho žen v první řadě setkává se svěděním, špiněním nebo bolestí. „Výzkumy poukazují na to, že důsledné používání prezervativů vás těchto problémů může zbavit. Kondomy totiž zabraňují vzniku bakterií, které rozrušují biologický ekosystém. Ve skutečnosti dokonce zvyšují podíl užitečných bakterií v pochvě, které toto prostředí udržují dlouhodobě vyrovnané,“ ještě podotýká kouč. No vida!

3. Pomoc při předčasné ejakulaci

Nejčastější mužská sexuální dysfunkce? Předčasná ejakulace! Podle průzkumu Evropské urologické asociace trápí 28–32 procent mužů všech věkových kategorií. Co s tím? Na některé „uspěchance“ platí právě kondom. Jedná se o psychologický efekt brzdící vášeň. „Jako čepička? No fuj, zlato!“ Jenže právě ona nedovolí urychleně řadit z nuly na čtyřku. Navíc existují kondomy se speciálními znecitlivujícími látkami. Proč je nevyužít?

Foto: nd3000, shutterstock.com

Má trable s předčasnou ejakulací? I v tom mu ochrana pomůžeFoto: nd3000, shutterstock.com

4. Prožití nevšedních zážitků

Chladivé, hřejivé, svítící, vroubkované, voňavé. Pokud kondomy berete jako erotickou pomůcku, užijete si s nimi spoustu legrace – a navíc odbouráte dogma, že kondom slouží jen k jakési bariéře mezi vámi a partnerem. Tak zkuste nějakou z unikátních textur a objevujte, co všechno můžete v posteli prožít. A hlavně mějte jasno.

Něco, co je pouze vaše věc

„Mnoho lidí si myslí, že sex bez kondomu je mnohem příjemnější než sex s kondomem. Možná tomu tak doopravdy je, ale je to také riskantnější. Pokud nejste připraveni čelit důsledkům všech vyjmenovaných rizik, pak použití kondomu může být vaše jediná možnost, jak být v klidu,“ uzavírá Sean Jameson, který není jediný, kdo se k používání kondomů přiklání. Například britská sexuoložka Tracey Cox velmi ráda opakuje, že kondom vám může zachránit nejen zlomené srdce, ale i holý život. Volba je jen na vás.

A jak to se sexem s kondomem máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám