Hlavní obsah

4 metody, jak si pročistit tělo, očima odborníků

Foto: THINKSTOCK

Zeleninu zařaďte do běžného jídelníčkuFoto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že byste si měli na jaře pročistit tělo, se mluví hodně. Jste si ale jisti, že to potřebujete? A když ano, že znáte bezpečnou metodu, jak to udělat?

Článek

„Pokud pojmete detoxikaci jako odlehčení po zimě, spojené s doplněním vitaminů nebo nastartování zdravější životosprávy či redukčního režimu, pak je to v pořádku,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

Při očistě je velice důležité vyhnout se drastickým způsobům a nejlépe se předem poradit s odborníkem – čtyři nejčastější postupy pro vás zhodnotí právě Věra Boháčová.

Půsty

„Jedno- až třídenní půst u zdravých lidí s nadváhou není na škodu. Vždy by měl být následován snížením energetické hodnoty přijímané stravy, zvýšením obsahu vlákniny ve stravě, dostatečným příjmem přirozených vitaminů,“ říká Věra Boháčová. Hladovka může ale být zátěží pro unavený organismus a nedostatek živin se může podepsat na snížené obranyschopnosti a ještě větší únavě. „Dlouhodobý půst může být škodlivý či nebezpečný – například kvůli snížené hladině draslíku v těle – a rozhodně by se do něj neměli pouštět nemocní lidé,“ upozorňuje odbornice.

Víc se o půstu dočtete v článku Past na hubnutí? Půsty a ovocné dny!.

Foto: THINKSTOCK

Červená řepa je skvělá pro detoxikaci těla – a to v jakékoli podoběFoto: THINKSTOCK

Vitaminová bomba alias šťávy

„Vitaminy organismus po zimě potřebuje, zejména vitamin C, forma velké dávky šťáv ale není vždy ideální," uvádí terapeutka. Víte například, že pomeranče obsahují sacharidy? Takovou kúrou si zakládáte na ledvinové kaménky.

„Velké množství ovocných šťáv může podráždit sliznici a u citlivých jedinců vyvolat alergii či vyrážku. Stačí, když z ovoce a zeleniny uděláte součást každého denního jídla. Saláty, pomazánky, na grilu, na chroupání, možností je bezpočet,“ říká Věra Boháčová a dodává: „Pokud se rozhodnete do jídelníčku zařadit zeleninové či ovocné šťávy, pak použijte odšťavňovač nebo v obchodě najděte čerstvé zeleninovo-ovocné šťávy, které jsou ošetřeny pouze vysokým tlakem, takzvanou paskalizací, díky které si zachovávají cenné přírodní složení, chuť i barvu, a to bez přídavku čehokoli dalšího.“

Hodí se šťávy i zeleninové z celeru, červené řepy, červeného zelí, mrkve, jablek, tedy druhů, které se pro jarní očistu hodí naprosto skvěle.

Foto: THINKSTOCK

Šťáva z pomeranče ve velkém množství není ideálníFoto: THINKSTOCK

Bylinková kúra

„Proti pití bylinných čajů jako náhradě černého čaje nelze mít námitky, ale držet půst a jen pít čaje, to nedoporučuji. I když pijete čaj v rámci pitného režimu, měli byste znát jeho složení, odvar z některých bylin může být ve větším množství škodlivý. V ideálním případě je čajová kúra součástí racionální a pestré stravy,“ radí Věra Boháčová. Více v článku Jarní očista těla: Vsaďte na bylinky!.

Výplach střev

„Při nekvalifikovaném postupu riskujete mechanické poškození sliznice a odstranění střevní mikroflóry. Organismu více prospěje požívání dostatečného množství potravin s vlákninou,“ varuje Věra Boháčová.

Její názor sdílí i MUDr. Milana Šachlová, CSc., z Ligy proti rakovině Brno, která k tématu výplachu střev uvádí: „Výplachy nedoporučuji. Zbavujete se jimi cenné bakteriální flóry. Pravidelné výplachy mohou ovlivňovat i vyprazdňovací reflex. Kdyby prevence nádorů střeva byla tak jednoduchá a stačilo by dávat klystýry, věřte mi, že již by byly zavedeny celosvětově.“

Jaký způsob očisty organismu volíte vy a jak jste spokojeni?

Reklama

Načítám