Hlavní obsah

Orální milování: 4 věci, které jste o něm nevěděli!

Foto: isifa

Orální sex je pro většinu lidí radost, ale někteří s ním mají problémyFoto: isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že vás ve spojitosti s orálním milováním již nemůže nic šokovat? Chyba lávky! Víte třeba, že způsobuje rakovinu? Nebo že je příčinou hádek mnoha párů? Zjistěte, jestli jste v ohrožení i vy!

Článek

Orání sex patří mezi nejoblíbenější sexuální aktivity mužů i žen a je zpravidla spojován s příjemnými pocity i zkušenostmi. Ovšem jsou tu jisté skutečnosti, které by vás mohly překvapit. Čeho se bát? Portál WebMD varuje před těmito čtyřmi hrozbami:

1. Orální sex je spojen s rakovinou hrdla

„Ano, orální sex a rakovina patří k sobě,“ říká Otis Brawley, hlavní lékař z American Cancer Society, zdravotní organizace zaměřené na léčbu této nemoci. Orální sex sám o sobě rakovinu nezpůsobuje, to lidský papilomavirus (HPV) číhající v krku může být při sexu přenesen z člověka na člověka.

Studie zveřejněná v The New England Journal of Medicine ukázala zvýšené riziko rakoviny u těch jedinců, kteří měli orální sex s minimálně šesti různými partnery. Doktor Bradley říká, že nejlepší metoda prevence je stále nejasná, i když se s oblibou hovoří o očkování. Podle něj ale konkrétně u mladých chlapců do 26 let věku vakcinace pouze eliminuje výskyt genitálních bradavic, což zrovna není způsob, jak zabránit viru v šíření.

2. Orální sex může narušit některé vztahy

„Pro některé páry znamená orální sex stres,“ podotýká rodinná terapeutka Louanne Cole Weston z Kalifornie, podle níž se často stává, že se jeden z partnerů bojí reakcí protějšku na své pohlaví. „Někteří lidé neumí orální sex poskytovat a přijímat," říká odbornice, podle které takové chování vede k nedorozumění i odcizení.

Předmětem debat je i oro-genitální hygiena, která je neméně důležitá. „Je to sice jasné, ale ne pro každého samozřejmé. O pravidlech ústní hygieny se totiž hovoří méně. Její stav se u nás sice zlepšuje, ale k ideálu má velmi daleko,“ komentuje sexuolog Zlatko Pastor. Pak nemají v posteli vznikat hádky aneb O čem se nejčastěji v posteli hádáme?. Kdo by chtěl mít ve svém rozkroku stopy po špenátu vypadlém z mezizubních prostor? Přitom čištění kusadel 2x denně a používání ústní vody moc času nezabere.

Foto: isifa

I tato praktika vám může způsobit řadu zdravotních potíží!Foto: isifa

3. Nechráněný orální sex je rizikový

„Orální sex není bezpečný," říká Terri Warren, majitelka soukromé portlandské kliniky se specializací na diagnostiku a léčbu sexuálně přenosných nemocí. Nejen viry HPV a HIV mohou být předány jeho prostřednictvím. Třeba orální herpes coby virová infekce způsobující bolestivé puchýře na ústech, pochvě, vnitřní straně stehen, penisu či konečníku nikdy nespí. A v ohrožení jsou zvlášť ženy. „Poskytování felace muži bez kondomu je rizikovější než jiné formy orálního sexu,“ říká Warren.

Bariérová ochrana může snížit riziko přenosu pohlavních chorob, ovšem žádá si to trochu nepohodlí, například nastřižený kondom ve funkci roušky (umístěný přes pochvu a řitní otvor či penis). Ten je slibnou ochranou i v případě, kdy experimentujete s podtlakem při felaci (o ní zde).

Když muž ejakuluje hluboko do vašich úst, může v důsledku částečného vakua dojít k průniku ejakulátu a tím i zavlečení infekce do dutin. „Máte-li v oblibě tuto milostnou techniku, dbejte na to, aby se v okamžiku vyvrcholení nacházel žalud někde uprostřed úst a nedotýkal se měkkého patra. Jiným řešením je právě kondom,“ radí Paul Joannides ve své knize Sex je umět, chtít a vědět.

4. -náctiletí orální sex běžně provozují

„Mnozí teenageři mají orální sex dříve než pohlavní styk,“ říká Bonnie Halpern-Felsher, profesorka pediatrie na University of California v San Francisku. Z jejích vlastních výzkumů vyplynulo, že mezi čtyři hlavní důvody k jeho provozování mezi mladými patří: hledání potěšení, zlepšení vztahů, získávání na popularitě a zvědavost, přičemž dívky se svěřily, že k orálnímu sexu přistupují hlavně z důvodu, aby posílily vztah mezi sebou a partnerem, takže se chtějí zavděčit. A pak že pásy cudnosti postrádají smysl.

A co na orálním sexu překvapuje vás?

Načítám