Hlavní obsah

4 věci, které se dějí s vaším tělem, když máte sex

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Během milování pravděpodobně nemyslíte na to, že při vzrušení pošle mozek signál nervům, které vedou z míchy ke klínu. Pravdou ale je, že díky mazlení se vaše tělo i psychika rozsvítí jako žárovka. K jakým bláznivým mechanismům dochází?

Článek

Proces, kterým tělo prochází, když se sexuálně „zapne“, se nazývá cyklus sexuální reakce a představuje dokonalou symfonii. Vědci tento proces obvykle rozdělují do čtyř kroků, i když někdy k němu přidávají i pátou položku. Tou je touha, která podle některých odborníků začíná vystrkovat drápky až při kontaktu s partnerem. Jiní experti ovšem tvrdí, že se objevuje mnohem dřív. Buď jak buď, klasický model popisuje čtyři fascinující fáze sexuálního prožitku.

1. fáze: vzrušení

Tělo reaguje na touhu nebo na nějakou stimulaci zvenčí. Toto stadium se dá označit za předehru, která může trvat chvilku, ale i desítky minut. Narůstá plynule. Srdce buší stále rychleji a prudčeji, dech se zrychluje a v závislosti na barvě pokožky si můžete všimnout něčeho, co se nazývá sexuální ruměnec, tedy začervenání pleti. Tento narůžovělý odstín se postupně šíří, dosahuje na hrudník, ňadra i krk.

Tělo také uvolňuje více oxidu dusnatého, který se podepisuje na uvolnění svalů, pohlavní orgány se prokrvují. Extra dávka krve následně spouští vaginální lubrikaci a ze stejného důvodu se ztopoří i penis. Dutiny tří houbovitých těles uvnitř pyje se prokrvením stáhnou, krev tudíž nemůže odtékat jako za běžných okolností a městná se uvnitř penisu. Oba orgány si přitom nemusí nic závidět. Vagina při vzrušení nabobtná a může se z původních asi sedmi a půl centimetrů natáhnout až na necelých dvacet centimetrů, čímž je fascinovaný kdekdo.

Vzrušení také zapříčiní, že se první třetina pochvy zúží. Zajímavé je, že vepředu je pochva citlivá na dotek, vzadu na tlak. Klitoris taktéž zvětší svoji velikost a překrví se. Před orgasmem si ale hraje na schovávanou, smrští se. Ani bradavky nezahálejí. V milostném rauši bývají citlivější, tvrdší a větší.

2. fáze: plató

Pokračuje-li účinná sexuální stimulace, dochází ve fázi plató k maximálnímu nárůstu vzrušení. Všechno, co se již stalo dříve, pokračuje, ale přidává se i pár zábavných doplňků. Centra v mozku, která vysílají signál o uvolnění, zvyšují svoji aktivitu, takže každodenní stresory klesají. Hladiny dopaminu a epinefrinu, jenž je obecně známý jako adrenalin, jsou na vzestupu. Druhý uvedený zajišťuje dostatek energie pro akci. V mezičase pochva prochází opravdu magickými změnami. Vaginální stěny se zbarvují do tmavě purpurové barvy a tmavší odstíny přebírají i stydké pysky. Bartholiniho žláza uvolňuje více tekutiny v klíně tak, aby byl pohlavní styk pohodlnější.

3. fáze: orgasmus

A je to tady! Hladina různých neurotransmiterů se zvyšuje, dochází k velkému nárůstu produkce oxytocinu. Svaly jsou napjaté, přichází orgasmus. Podle sexuologa Zlatka Pastora je ten ženský slabší a delší, zatímco mužský bývá intenzivnější a kratší. V psychické oblasti je výbuch slasti vnímán ve stupnici od příjemného pocitu bez vnějších projevů až po stavy podobné epileptickým záchvatům. Co člověk, to jiná zkušenost. Jeden se může začít smát, druhý brečet.

Foto: NATNN, Shutterstock.com

Vyvrcholení prožívá každý jinak. Někdo se směje, jiný pláčeFoto: NATNN, Shutterstock.com

4. fáze: uvolnění

Cestu z vrcholu střídání uvolnění. „Povolí“ se cévní městnání a svalové napětí. Po těle se díky oxytocinu rozlévá příjemný pocit. Všechno se v podstatě vrací do normálu, tedy až na děložní čípek. Ten zůstává otevřený zhruba 20 až 30 minut po vyvrcholení, což pomáhá spermatu cestovat nahoru do dělohy.

Některé ženy jsou schopné se z této fáze při opětovném sexuálním dráždění vrátit k dalšímu orgasmu. U mužů však nastupuje refrakterní období a nižší sexuální dráždivost. Dotyční po určitou dobu nejsou schopní dosáhnout dostatečné erekce. Obecně platí, že u vzrušivých mladíků se jedná o sekundy a minuty, kdežto u starších mužů se hovoří o hodinách i dnech. Není ta příroda mocná?

A co se děje s vaším tělem, když prožíváte vzrušení?

Reklama

Načítám