Hlavní obsah

Čemu se říká přírodní acylpyrin? Fígle, jak srazit horečku

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se u člověka objeví zvýšená teplota, znamená to, že se tělo vypořádává s nějakým neduhem – nejčastěji jde o zánět či infekci. Zvýšená teplota je ale důležitou zbraní organismu, a tak je vhodné ji srážet, až když překročí 38 °C. Čím?

Článek

Pokud teploměr ukazuje hodnotu v rozmezí 37 a 38 °C, jde o zvýšenou teplotu, u které není důvod zasahovat. Vyšplhá-li se nad 38 °C, mluvíme o horečce, u které už nevýhody začínají převažovat nad výhodami. Zvyšuje se ztráta tekutin a hrozí dehydratace. Déle trvající horečka nad 41 °C může vyústit až v poškození mozku.

Horečka se dá srážet několika způsoby. Nejznámější je užití léků a balení těla do mokrých prostěradel, popřípadě kombinace obou metod. Účinné pomocníky ale ukrývá i příroda. Kteří to jsou?

Mocné bylinky

Proti horečce působí některé bylinky. „Doporučuji uvařit si lipový čaj. Podporuje pocení, tedy odvádí teplo z těla a tím vede ke snížení horečky,“ radí terapeutka tradiční čínské medicíny Hana Antošová.

K přípravě lipového čaje se používá sušený květ – lžička se zalije 250 ml vody a nechá se asi deset minut louhovat. Čaj je vhodné popíjet třikrát až čtyřikrát denně, horečka by měla ustoupit. U menších dětí nápoj připravujte z půl lžičky. Potopudný účinek má také nálev z květů černého bezu.

Stejné dávkování mají i další přírodní poklady podporující pocení. „Doporučit lze především vrbovou kůru a nať tužebníku jilmového, ze kterých se připravují nálevy. V obou případech jde o rostlinné drogy, které jsou díky obsahu fenolických glykosidů přírodním acylpyrinem,“ doporučuje farmaceutka Jiřina Spilková.

Foto: almaje, Shutterstock.com

Lipový čaj je vlastně takový přírodní acylpyrinFoto: almaje, Shutterstock.com

Fígle našich babiček

Jednou z babských rad je použití octových ponožek. Bavlněné ponožky namočte do vlažné vody smíchané s jablečným octem. Na půl litru vody dejte pět lžic octa. Ponožky vyždímejte, natáhněte na nohy a nechte působit patnáct až dvacet minut. Postup znovu opakujte asi po hodině, dokud teplota neklesne.

Ocet je přírodním antiseptikem s chladivým účinkem. Octové ponožky sice nemají vědecky prokázaný účinek a je možné, že stejných výsledků dosáhnete obyčejnou vodou, ale někteří lidé nedají na recept našich babiček dopustit.

Ovšem pozor, v případě, že máte u horečky studené končetiny, octové ponožky na ně nedávejte. A to platí pro všechny druhy zábalů. Horečka je totiž zatím v první fázi a bude se ještě zvyšovat. Zakročit je vhodné, až když se teplota ustálí.

Podobné účinky přisuzuje lidové léčitelství také tvarohu, i o něm se říká, že vytáhne horečku. Používá se tvarohový zábal lýtek, popřípadě se dává také do ponožek. Nechává se působit zhruba dvacet minut. V případě potřeby se postup opakuje.

Foto: Michelle Lee Photography, Shutterstock.com

Ponožky namočené do octa dokážou krásně zchladit horké nohyFoto: Michelle Lee Photography, Shutterstock.com

Pročistěte vzduch

Další možností je využít aromaterapii. Úlevu může nemocnému přinést aromalampa s éterickými oleji – konkrétně pomáhá eukalyptus. Po provonění místnosti by se mělo dostavit zlepšení stavu.

Uvedené způsoby samozřejmě nejsou všemocné. Za zkoušku nic nedáte, ale pokud po nich teplota neklesne, lékům se pravděpodobně nevyhnete. Případně je můžete s léky kombinovat.

Jak srážíte teplotu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám