Hlavní obsah

5 aktivit, které si zamilují i nesportovci

Foto: Nick Starichenko, Shutterstock.com

Foto: Nick Starichenko, Shutterstock.com

Reklama

Ať už cvičení nemůžete přijít na jméno, protože jste nikdy nezažili, jak úžasné je působení endorfinů, které se při něm uvolňují, nebo jste zatím nenatrefili na to správné, zřejmě víte, že hýbat se potřebujete. Přemýšlejte o pohybu jako o aktivitě, kterou si můžete uzpůsobit tak, aby vás bavila. Jaké máte možnosti?

Článek

I když to dnes často tak nevypadá, lidské tělo nebylo stvořeno k věčnému sezení, ale k pohybu, který je pro něj přirozený a jeho dlouhodobým nedostatkem trpí. Řada studií již prokázala jasnou souvislost mezi nedostatkem pohybu a vyšším rizikem rakoviny, potížemi se srdcem, mozkovou mrtvicí, cukrovkou nebo onemocněním ledvin, plic a jater či dokonce Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. To samozřejmě neznamená, že když nejste zvyklí se hýbat, musíte hned začít trénovat na maraton. Pohybu byste se ale měli věnovat denně a ideálně alespoň půl hodiny až hodinu. Tyto druhy pohybu by mohly zaujmout i naprosté odpůrce sportu a cvičení.

1. Opičí dráha

Nejefektivnější pohybové aktivity v sobě kombinují zábavu, čerstvý vzduch a výzvu. Přesně tak může zafungovat překážková dráha: Vraťte se do dětství a vzpomeňte si, jak vás bavilo pořád něco přeskakovat nebo přelézat. Stejný pocit můžete znovuobjevit na jakémkoliv hřišti s kovovými prolézačkami, lavičkami, kladinami a lezeckými stěnami. Překonávání překážek vás navíc může posílit i psychicky a pomoci s budováním sebedůvěry.

Foto: Shevdinov1, Shutterstock.com

Dbejte na každodenní pobyt na čerstvém vzduchu a pohyb si vyberte podle své nátury. Jestli jsou na vás prolézačky nebo lezecké stěny moc akční, zvolte rychlou procházkuFoto: Shevdinov1, Shutterstock.com

2. Švihadlo

Další aktivita evokující bezstarostné dětství plné radosti a skotačení. I když možná potrvá, než se dostanete do tempa, rozhodně stojí za to vytrvat, protože skákat můžete kdekoliv, kdykoliv a v podstatě nic zvláštního k tomu nepotřebujete. Navíc zapojíte svaly na celém těle a budete trénovat i kondici a vytrvalost.

3. Chůze

Procházky představují absolutní klasiku – stačí nazout boty a vyrazit. Můžete chodit po lese, po městě, vyrazit do hor, k jezeru nebo jinam na výlet. Můžete s sebou vzít parťáka nebo poslouchat ze sluchátek oblíbenou hudbu či relaxovat při zvucích přírody. Můžete si stáhnout aplikaci a sledovat, kolik kroků a kilometrů jste zdolali, hledat tipy na nové trasy a motivovat se dosaženými výsledky. „S motivací i sledováním počtu kroků pomůže i krokoměr. Každý den vás nutí udělat o pár kroků více a poskytne podporu do doby, než se pro vás pohyb stane každodenní samozřejmostí,“ říká Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

4. Tanec

Milujete hudbu? Pusťte si oblíbené skladby a rozvlňte tělo v jejich rytmu. Tanec je přirozený pohyb, podobně jako chůze, a ve spojení s líbivými tóny umocňuje pozitivní efekty pohybu – v ladných rytmech zapomenete na každodenní starosti, díky skvělé muzice se oprostíte od toho, co vás svírá a dostanete ze sebe maximum. „Hodinka tance zafunguje jako skvělá aerobní aktivita, která navíc posílí svaly na celém těle a pomůže zlepšit koordinaci pohybu,“ říká fitness trenérka Lucie Tvrdoňová.

Existuje tolik druhů tance, že si mezi nimi určitě vyberete ten svůj – zkuste břišní tance, zumbu nebo aerobik. Schází vám inspirace? Přihlaste se do nějakého online kurzu a tancujte s profesionály v pohodlí domova!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tanec protáhne i posílí tělo, zlepší kondici i náladuFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Box

Vypusťte ze sebe nahromaděnou energii a dejte pytli několik dobře mířených ran. A nemusí to být jen box, ale třeba i bušení míčem o zeď nebo v garáži do starých pneumatik. Jedná se o aktivity, kde musíte vyvinout výbušnou sílu a dostat ze sebe v krátkém časovém úseku maximum, což skvěle uvolňuje stres, pomáhá spalovat kilokalorie, budovat sílu, a kromě toho je to velká zábava! Pořiďte si pár rukavic a pytel a zahrajte si v klidu domova na Rockyho!

Reklama

Načítám