Hlavní obsah

Zadýcháváte se i do schodů? 7 zvyků, které to změní

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotvakdy si najdete čas na cvičení? Není divu, že se pak zadýcháváte do schodů, nebo když nesete z obchodu těžší nákup. Změnit to jde přitom pár zdravými návyky – a nejde jen o víc pohybu.

Článek

Pokud vám i mírná námaha rozbuší srdce a krátí dech, není to jen důkaz mimořádně špatné fyzičky, ale i alarm, který by vás měl varovat. V ohrožení je totiž i vaše srdce a další důležité orgány. Změňte to, dokud je čas.

Energické ráno

Začněte už po probuzení. Žádné posouvání budíku o pět minut. Svižně vstaňte a vyměňte své líné já za aktivního tvora. Dejte si pár dřepů, zatímco čekáte, než se uvaří voda na čaj, při čištění zubů propínejte nohy a záda, bytem místo lenivého ploužení tančete. Energii, kterou v sobě najdete hned ráno, pocítíte po celý den. Pozitivní přístup se dá naučit a z toho, do čeho se dnes musíte nutit, bude během 21 dní váš přirozený návyk.

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Každé ráno se pořádně protáhněteFoto: StockLite, Shutterstock.com

Pěšky, kde to jen jde

Donutit se ke cvičení může být oříšek, začněte proto nenásilně obyčejnou chůzí. „Chůze je nejpřirozenějším pohybem, navíc šetrným ke kloubům. Nejvíce ji ocení lidé s nadváhou nebo senioři. Při rychlé chůzi posilujete srdíčko a komplexně dolní polovinu těla. A pokud se nebojíte kopcovitého terénu, budete i intenzivně posilovat hýždě a nohy,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf.cz. Začněte rovinkou a postupně se propracujte ke kopcům, schodům a terénu.

Volte anaerobní cvičení

Cvičení ale nezatracujte. Vůbec přitom nemusí vypadat jako hodiny tělocviku na základní škole, ze kterých máte dodnes trauma. „V dnešní době, kdy máte přirozeného pohybu čím dál méně, je důležité si najít pohyb, který vás bude především bavit, abyste ho vydrželi provozovat pravidelně,” vysvětluje Věra Burešová, výživová poradkyně Naturhouse.

Volit byste měli především tzv. anaerobní cvičení, které pomáhá budovat kondici a posiluje srdce. To je takové, při kterém se zadýcháte, nahrne se vám červeň do tváře a pěkně se u něj zapotíte. Patří sem třeba zumba, box nebo míčové sporty, pohyb ale může suplovat i luxování, vytírání, divoký sex nebo běh s pejskem.

„Při náročných aktivitách se zrychluje bazální metabolismus, a to na jeden až tři dny po zátěži v rámci regenerace organismu,“ dodává hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Kateřina Hollerová.

Foto: Dirima, Shutterstock.com

Nechce se vám ven? Pořiďte si psa, ten vás donutíFoto: Dirima, Shutterstock.com

Zaměřte se na protahování

Dech vám krade i zhroucené držení těla a celkově zkrácené svaly. Myslete tedy na časté protahování a vzpřímenou chůzi. To zvládnete i při jízdě metrem, čekání ve frontě nebo v práci na kancelářské židli.

Talíř z půlky plný zeleniny

Zaměřte se i na svůj jídelníček a zkuste omezit jídla, po kterým je vám těžko a sotva funíte. Sem patří především jídla tučná, uzeniny, hutné omáčky, ale také přejídání. Talíř můžete mít plný, ale polovinu ať tvoří zelenina. Mnohé druhy vám dokonce pomohou posílit plíce. Vsaďte na mrkev, brokolici, zelí, listovou zeleninu a česnek, plicím prospívají také jablka, chilli nebo lněná semínka a další skvělé potraviny pro zdravé plíce. 

Pusťte si do bytu vzduch

Pro plíce není vhodný ani pobyt v prašném nebo vydýchaném prostředí. Proto doma pravidelně uklízejte a větrejte, případně si pořiďte čističku vzduchu či květiny, které s jeho očistou pomáhají. Naučte se spát při otevřeném okně, bude se vám mnohem lépe dýchat.

Zasmějte se od srdce

Najděte si každý den důvod se pořádně zasmát. Smích totiž léčí. Posiluje imunitu, zvedá se při něm tepová frekvence, takže snižujete riziko srdečně-cévních chorob, zapojujete při něm celou řadu svalů včetně těch problematických na bříšku. Smích má údajně i analgetické účinky, zažene bolest fyzickou i psychickou. Bavte se s rodinou, kamarádkami, nad dobrou knihou nebo u chytrých ženských komedií.

Reklama

Související témata:

Načítám