Hlavní obsah

7 zvláštních příznaků, které odhalí alzheimera: problémy s řečí, bezradnost i změny chování

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pane doktore, jak se jmenuje ten Němec, který mi pořád schovává věci? Alzheimer, dědo, Alzheimer. Známý a dost drsný vtip možná někoho pobaví. Nemoc samotná ale už tak úsměvná není. Lidí s Alzheimerovou chorobou každoročně přibývá a pro zdravotnický i ekonomický systém to znamená velkou zátěž.

Článek

Odhady říkají, že jen v České republice bude do roku 2025 kolem dvou set tisíc lidí s touto zdrcující diagnózou. Odborníci se snaží upozorňovat na vážnou problematiku také tím, že se 21. září připomíná jako Mezinárodní den Alzheimerovy choroby.

Mozkové buňky během života postupně ubývají a chřadne nejen paměť, ale i schopnost se vyjadřovat a soustředit. Mozek stárne stejně jako zbytek těla, přesto to neznamená, že každý stárnoucí člověk musí být nutně zasažen demencí. Demence je příznak mnoha různých nemocí, ne normální stav ve vyšším věku.

Varovné příznaky demence

K degenerativním změnám v mozku, které mohou skončit obávanou demencí, dochází u celé řady nemocí: Huntingtonovy choroby, Pickovy nemoci, Creutzfeldtovy–Jakobovy choroby nebo Parkinsonovy nemoci. Nejčastější příčinou demence je ale právě obávaná Alzheimerova choroba, a to až v 60 % případů. Jaké mohou být příznaky demence?

Alzheimer & spol.? Dávejte pozor už po padesátce

Demence bohužel stále není léčitelná, i proto je třeba věnovat pozornost jakýmkoli zásadním změnám v chování a osobnosti, a to nikoli až po šedesátce. „V detekci časných fází nemoci by pomohlo, kdyby na ni praktičtí lékaři mysleli při prohlídkách pacientů, kteří překročili 50 let,“ doporučuje profesor neurologie Robert Jech.

1. Horší rozhodování a bezradnost

Jak bylo řečeno, alzheimer je nejčastější příčinou demence. Postupně se zhoršují především kognitivní funkce, tedy paměť, myšlení a úsudek. A všeobecně známý příznak je zapomínání, ale není jediný. Pokud vám začne dělat problém rozhodovat se, zaměňujete slova, opakujete činnosti, dělá vám potíž, co jste dosud běžně zvládali (např. vaření), nebo býváte občas dezorientovaní a zmatení v čase i prostoru, je načase jít se poradit s obvodním lékařem. Zejména pokud jste žena.

Tato nemoc častěji postihuje ženy než muže, a to téměř ve dvou třetinách případů. Krizovým obdobím je jednoznačně přechod do důchodu, kdy se zcela mění denní režim a objem nároků na činnost mozku se rapidně snižuje,“ říká Ivana Doleželová, lékařka specializující se na geriatrii.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Alzheimer se častěji objeví u žen, lidí vzdělaných a s vyšším IQFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Problémy s řečí a slovní zásobou

Komu se kdy nestalo, že ze sebe nemohl vymáčknout jediné slovo… Jenže v případě alzheimera nejde o „hlavu děravou“, ale o vážnou poruchu. Nemocní zapomínají mnohem víc a častěji, dochází ke zmenšování slovní zásoby a vulgárnímu vyjadřování, slova nelogicky zaměňují, opakují a kladou do vět i naprosto beze smyslu.

3. Nepochopitelné změny chování

Změny osobnosti provázejí většinu neurodegenerativních poruch. Obvyklé jsou záchvaty hněvu, sebelítosti a pláče. Člověka postihuje paranoia a úzkostné stavy, mění se mu často nálady a upadá do letargie. Ale může se objevit i opačný extrém, jako je hyperaktivita, přehnaný smích, prozpěvování…

4.  Ztráta zájmu a zhoršení sebekontroly

Přestaly vás po padesátce bavit dosavadní koníčky nebo jste apatičtí k pracovním povinnostem? Jste nešikovní a zpomalení? Mohlo by jít o přirozenou únavu, ale také o první projevy neurodegenerativního onemocnění. Dochází k zanedbávání hygieny, mizí vkus v oblékání, nemocní mají potíž vhodně se obléknout i s ohledem na počasí. Varovné je také zhoršování sebekontroly, společenského taktu a rostoucí sebestřednost.

5. Nutkavé chování a úzkost

Zatímco letité koníčky mizí, objevují se nové zvyky a nutkavé návyky. Obtěžující může být potřeba hromadit či nakupovat věci, potraviny… Nutkavost se ale může projevovat i v potřebě neustále něčím zaměstnávat ruce, kontrolovat zavřená okna či dveře, provádět různé úkony a rituály. K tomu se přidávají úzkostné pocity a stavy.

Foto: michaelheim, Shutterstock.com

Jedním z příznaků je i zmatenost a změna chováníFoto: michaelheim, Shutterstock.com

6. Bludy a halucinace

Lidé s demencí postupně přestávají rozumět světu, ve kterém žijí, mají pocit, že všude na ně číhají nástrahy a jejich blízcí na ně útočí. Trpí halucinacemi, které jen těžko oddělují od reality, bludy v nich vyvolávají strach a s pocitem, že se jen brání, mohou být k druhým agresivní.

7. Mizející čich

Zhoršování či ztráta čichu může signalizovat Alzheimerovu (i Parkinsonovu) chorobu a k oslabení tohoto smyslu často dochází ještě dřív než k jiným příznakům. Proto je dobré v takovém případě zbystřit a se svými obavami se svěřit odborníkovi. Ačkoliv tyto neurodegenerativní nemoci nelze vyléčit, jejich časné podchycení může postup demence zbrzdit.

Prevence demence a alzheimera

Demence je příznak mnoha různých závažných nemocí, u nichž se často neví, proč a jak vznikají. Přesto jsou známé rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost jejího propuknutí, a naopak existují možnosti, jak toto riziko snížit a ochránit svůj mozek:

Reklama

Načítám