Hlavní obsah

Pár dobrých důvodů, proč dát zelenou švihadlu

Foto: Shunevych Serhii, Shutterstock.com

Foto: Shunevych Serhii, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku je nevlídno, doma málo místa, ale vy víte, že hýbat byste se měli. Jenže jak a kde? Na obě otázky odpoví švihadlo: Tady a teď! Je lehké, přenosné a levné, jeho pořízení vás téměř nic nestojí, zato zaručí skutečně výživný kardio trénink. A důvodů, proč mu dát zelenou, je mnohem víc.

Článek

Pro někoho dětská hračka, pro jiného praktická fitness pomůcka. Obojím je švihadlo, které jste znali už jako děti školou povinné. Tehdy jste ale sotva přemýšleli nad tím, že vám možná někdy vytrhne trn z paty a dopomůže k vysněné postavě a ideální váze. Právě to totiž švihadlo dokáže. Díky nízké hmotnosti, minimálním nárokům na prostor a velmi příznivé ceně se stává vynikajícím pomocníkem v boji s leností i nadváhou. Navíc můžete skákat kdekoliv – venku i uvnitř. Jaké výhody přináší a proč se vyplatí si každý den deset minut zaskákat?

1. Skvělé kardio cvičení

Skákání přes švihadlo představuje skvělé aerobní cvičení, tedy takové, které zvyšuje srdeční frekvenci a namáhá srdce a plíce, čímž je posiluje a pomáhá, aby byly odolnější a zdravější. A samozřejmě u něj také efektivně spalujete kilokalorie. „Desetiminutové skákání přes švihadlo dokáže spálit podobné množství energie jako půlhodinový běh v mírnějším tempu,“ potvrzuje výživová a fitness poradkyně Lucie Tvrdoňová.

2. Efektivní silový trénink

Vedle zvyšování kondice a vytrvalosti při skákání přes švihadlo také posilujete: a to nejen paže, ramena a lýtka, ale také střed těla, čímž si budujete štíhlejší pas a zároveň bojujete s bolestmi zad.

3. Rozcvička pro mozek

Když skáčete přes švihadlo, musíte se soustředit, jinak zakopnete a v lepším případě budete muset začít znovu, v horším případě spadnete. Takže zlepšujete soustředění, hbitost a koordinaci celého těla. Skákání přes švihadlo je tedy velice komplexní trénink, který zapojí tělo i mysl. „Přesně proto se říká, že skokani jsou chytřejší než neskokani. Mnohem lépe totiž zvládají koordinovat pravou a levou hemisféru. Obě poloviny mozku spolupracují a díky tréninku se švihadlem je pro tělo zcela přirozené je také najednou používat,“ říká Lucie Tvrdoňová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Venku je nevlídno, doma málo místa, jenže víte, že hýbat byste se měli. Pomůže švihadlo: skákat můžete kdekoliv!Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak začít skákat přes švihadlo

Pokud se švihadlem začínáte a nejste zrovna sportovec, zkuste pět minut denně a pozorujte tělo, jak se druhý den cítí. Důležitý je i styl skákání. „Na úvod rozhodně neskákejte sounož, ale raději nohy střídejte. Dopadejte vždy na špičky a pak se nezapomeňte důkladně protáhnout, především lýtkové svaly. Před skákáním doporučuji také rychlé prohřátí a protažení,“ radí koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

Postupně můžete dobu navyšovat a zkoušet do skákání zapojovat různé intervaly a rychlosti, které zvýší efektivitu cvičení. Abyste zmírnili dopad na klouby, skákejte v kvalitních botách a najděte si své optimální tempo. Neskákejte také příliš vysoko, stačí jen pár centimetrů nad zem.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Za deset minut skákání spálíte zhruba stejné množství kilokalorií jako za půl hodinu běhu v mírnějším tempuFoto: Maridav, Shutterstock.com

Kdo by si měl dávat pozor

Skákání přes švihadlo je skvělá podpora pro hubnutí, pro kardiovaskulární systém a dobrou kondici i pevné tělo, ale nemělo by být jedinou pohybovou aktivitou a není vhodné pro každého. „Nedoporučila bych ho hlavně v případě, že máte problémy s klouby, s bolestmi zad či hlavy nebo máte-li nadváhu a dlouho jste necvičili,“ radí Radka Pamětická.

Při skákání dochází k otřesům a nárazům (i když menším než třeba u běhu, pokud neskáčete moc vysoko), které mohou pro oslabené klouby představovat riziko poškození. Pokud tedy máte potíže s klouby nebo se srdcem či plícemi, které jsou při tomto pohybu také zvýšeně namáhány, konzultujte zahájení aktivity raději s lékařem.

Reklama

Načítám