Hlavní obsah

5 důvodů, proč vás po sexu bolí klín: Kdy jít určitě k lékaři a kdy pomůže kostka ledu?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco mnoho lidí si užívá drsného milování, které způsobuje určitou míru nepohodlí, spousta jiných při intimnostech zažívá bolest, která je jim ale spíš na obtíž. Patříte k nim? Pak byste měli rozluštit, proč se něco takového děje zrovna vám!

Článek

Vagina je velmi elastický orgán, což však neznamená, že snese a vydrží úplně všechno. Někdy je prostě sex bolestivý, ať děláte, co děláte. Pokud se tak stane, neznamená to, že se za to musíte stydět. Existuje mnoho důvodů, proč se něco takového děje, a většina z nich je řešitelných.

Nedostatečná lubrikace

„Bolestivý styk označujeme termínem dyspareunie. Bolest se vyskytuje nejčastěji při souloži. Na začátku styku jsou potíže vyprovokovány nepříjemnými pocity při roztažení pochvy, zvláště při nízkém stupni vzrušení a nedostatečném vzrušení, obvykle v důsledku nedostatečné předehry,“ vyjmenovává gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor. Za suchým klínem se ukrývá i věk, užívání antikoncepčních pilulek či některých dalších léků.

Řešením je zkontrolovat aktuální medikaci a obstarat si lubrikační gel. Někteří odborníci doporučují jeho nanášení dokonce i po sexu. Tvrdí totiž, že na zvlhčení pokožky není nikdy pozdě! Takový tah podle nich má i uklidňující účinek. Zároveň se v budoucnu ujistěte, že milenec věnuje dostatečný čas přípravě na milování.

Obdařený partner či maraton

Pokud je váš partner obdařený, nebo máte dildo, které je spíš větší než menší, nemusí to zůstat bez negativní odezvy. Stejně jako příliš dlouhý sex, kvůli kterému si ani nemůžete sednout... Při akutní bolesti dolní části břicha, tedy diskomfortu dělohy, je vhodná teplá koupel, známé tlumící léky či vyhřívané podložky.

Pokud se jedná o oteklou vulvu a poševní vchod, můžete zkusit i vložení dvou kostek ledu do žínky či plastového sáčku. Tuto pomoc zasuňte do spodního prádla a ponechte tak 10 až 15 minut působit. Nikdy však led nevkládejte přímo do vaginy, to ji ještě víc podráždí! Obecně platí, že by nepohodlí zanedlouho mělo zmizet. (Pokud ne, poraďte se o tom se svým lékařem.) Příště volte vhodnější polohy, mezi které patří ty jezdecké, ať už jste zády nebo čelem k partnerovi. Záleží, co vám vyhovuje víc.

Citlivost na latex

Pod pojmem „latex“ je znám latex z přírodního kaučuku a mléčné šťávy z „gumového stromu“ Hevea brasilienesis. Ten pochází z Brazílie, ale většina plantáží, ze kterých se v současné době sklízí komerční latex, se nachází v Indonésii, Thajsku či Vietnamu. Někteří lidé jsou na něj citliví či přímo alergičtí. Pakliže tedy používáte latexové kondomy, mohou váš klín podráždit.

Podle newyorské gynekoložky Miriam Green, která se stejnou otázkou zabývala pro magazín Self, je opět vhodné spolehnout se na trik s ledem. „Nechte si ho ve spodním prádle a vyčkejte aspoň 10 minut. Později si promluvte se svým gynekologem o tom, že máte podezření na alergii. Naštěstí se nic neděje. Existuje mnoho alternativ, jako jsou třeba polyuretanové kondomy, které můžete použít k prevenci proti onemocnění a těhotenství,“ podotýká zmíněná gynekoložka.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Latexové kondomy mohou vyvolat alergiiFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Infekce

Bolest v podbřišku při sexu a krátce po něm také signalizuje problém pánevních orgánů, jako jsou děloha, děložní čípek, vaječníky nebo okolní tkáně. Pociťovat můžete svědění, pálení, výjimečná není ani přítomnost krve. V takových případech je vhodné požádat svého gynekologa o vaginální stěry.

V závislosti na typu problému asi budete potřebovat léky na předpis, takže čím dřív se dostanete do lékařské ordinace, tím lépe. Třeba bude na vině jen narušení vaginální rovnováhy pH, které zvyšuje náchylnost k infekcím. Domněnky však nechte stranou, tohle chce odborný názor! Než ho budete mít, nemilujte se.

Vážnější zdravotní stav

Pokud trpíte přetrvávajícími bolestmi během pohlavního styku nebo po něm, je ve hře ještě endometrióza nebo děložní fibroidy. Opět platí, že něco takového musí diagnostikovat lékař. Poraďte se s ním o nejlepším způsobu, jak bolest při pohlavním styku minimalizovat. V závislosti na vašem stavu mohou být některé sexuální pozice pohodlnější než ty ostatní. Nestyďte se o tom mluvit!

A jak to máte vy? Milujete se, i když vás sex bolí?

Načítám