Hlavní obsah

5 faktů o havárii v Černobylu, které možná stále nevíte

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli od černobylské katastrofy uběhlo už 33 let, dosud je to ožehavé téma. Jednak se stále objevují nová fakta a teorie týkající se nejhorší jaderné havárie, navíc vznikl mimořádně úspěšný seriál. I když jste ho viděli, možná vám některé skutečnosti stále unikají.

Článek

Byla sobota 26. dubna roku 1986. V čase 1 hodina 23 minut a 45 sekund moskevského času otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která odhodila víko reaktoru čtvrtého bloku. V poškozeném zařízení začalo hořet a spustila se série menších výbuchů. Do atmosféry se přitom vznesl radioaktivní mrak, který se postupně rozšířil nad celou severní polokouli.

Neuvěřitelná pohroma a jedna z nejhorších katastrof v dějinách, již způsobil člověk. To je Černobyl. Tahle událost ani po 33 letech „nevyšuměla“, ale v posledních týdnech se smutnému tématu světová média věnují přece jen poněkud intenzivněji – stojí za tím pětidílná minisérie stanic HBO a Sky Atlantic, která příběh vcelku věrně rekonstruuje, a to i s tísnivou mrazivou atmosférou.

Stále se však najdou věci, které v seriálu buď nezazněly úplně jasně, nebo je filmaři mírně poupravili. Pět faktů, které o Černobylu možná stále ještě nevíte, se dozvíte ve videu.

Ještě jste nový seriál Černobyl neviděli? Pusťte si ho a s ním i další nejlepší filmové a seriálové novinky tohoto léta!

Související témata:
Jaderné elektrárny
Radioaktivita

Načítám