Hlavní obsah

Tohle je 5 mýtů, které kolují o klíšťatech

Foto: thinkstock

Myslíte si, že na vás klíště spadne ze stromu?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte do lesa v dlouhých nohavicích a s oblakem repelentu kolem těla, abyste pak chytili klíště cestou po trávě mezi chodníky na sídlišti? Pak zřejmě potřebujete o klíšťatech víc informací.

Článek

Mezi lidmi o klíšťatech koluje mnoho více či méně potvrzených informací. Zjišťovali jsme pro vás, kde je pravda, abyste se podle toho mohli zařídit a proti klíšťatům se efektivně bránit. Jaké mýty jsou nejčastější?

1. Klíšťata žijí v lese, nejčastěji na stromech

NE. Klíšťata se vyskytují do výšky metr až metr a půl nad zemí – nikoli na stromech, ale na travinách, tedy i v parcích, zahradách a na pastvinách, na okrajích vodních toků a v listnatých a smíšených lesích. Méně v jehličnatém lese bez podrostu nebo v kamenitém prostředí. Nejsou v osetých polích, ale ani na otevřených suchých místech, v rašeliništích nebo trvale podmáčeném terénu.

Pozor! Infikovaná klíšťata jsou i v zahraničí, mnohde přenášejí i specifické choroby (ehrlichióza, bartonellóza, rickettsióza, je jich asi 80), takže v případě zdravotních obtíží „zahraniční klíště" hlaste lékaři.

Foto: thinkstock

Měsíc sledujte místo, kde jste měli klíštěFoto: thinkstock

2. Nejdůležitější je klíště vydezinfikovat – nikoli ho vyndavat hned

NE. Čím déle je klíště zakousnuto, tím se zvyšuje riziko přenosu infekce. Vyndat byste ho měli okamžitě, nejpozději do 48 hodin. Nakazit se můžete sice i při zakousnutí, ale riziko je daleko nižší. Ideální kombinací je hned i s dezinfekcí.

3. Klíště je nejlepší udusit

NE.Odborníci jsou skeptičtí, co se týče mazání olejem, krémem a dalších metodách udušení – klíště ve stresu vyvrhne svůj obsah do vašeho těla. „Oblast přisátí vydezinfikujte jódovým či jiným dezinfekčním prostředkem. S klíštětem netočte, ale viklejte jím, dokud se neuvolní. Na jeho odstranění existují i speciální pinzety a plastové karty se zářezy," popisuje hlavní hygienik Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. a dodává: „Místo po odstranění klíštěte je třeba znovu dezinfikovat jódovým nebo jiným dezinfekčním prostředkem."

Sady na vyndavání klíštěte

Foto: archiv firem

Sada na odstranění klíšťat TICKPICKER KIT, od 245 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Antisept Juwim-gel na klíšťata, cena asi 308 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Cestovní sada pro odstranění klíšťat Protean, asi 145 KčFoto: archiv firem

4. Zda mne klíště nakazilo, poznám okamžitě

NE.Ačkoli většinou po klíštěti zůstane červená skvrna, není to pravidlo. Pokud tedy klíště máte, měli byste tak měsíc po jeho odstranění sledovat, zda nebudete mít klasické chřipkové příznaky – pak je dobré zajít k lékaři a uvést, že jste měli klíště.

5. Klíšťová encefalitida je nejnebezpečnější, proto se proti ní očkuje

NE.Ale je pravda, že klíšťová encefalitida může mít velmi vážný průběh i následky – například chronické bolesti hlavy, obrnu horních končetin, deprese a další. Čím dřív je odhalena, tím lepší vyhlídky nemocný má. „V roce 2011 jsme zaznamenali druhý nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy za posledních deset let – 861, z toho pět osob zemřelo,“ uvádí MUDr. Čestmír Beneš ve statistice Státního zdravotního ústavu.

Velmi zákeřná a nebezpečná je ale i lymeská borelióza, jen na ni zatím vědci univerzální očkování nenašli. „Známkou nakažení boreliózou je až postupně se rozšiřující začervenalá ,mapa', která směrem k centru bledne. Provedené laboratorní vyšetření vyloučí nebo potvrdí nákazu a léčení nebývá složité. Problémy vznikají v případě rozvinutí nepoznané boreliózy. Rozvinutá borelióza může způsobit zánět mozku, srdce, ale i trvale poškodit klouby. Pro úplnost – boreliózu může přenášet i jiný hmyz – například komár," říká MUDr. Jaroslav Pavelka z portálu Pralék.

Jakou metodu vyndavání klíštěte máte vyzkoušenou? Napište nám!

Načítám