Hlavní obsah

5 největších chyb, které děláte po probuzení

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno dělá den. A záleží na vás, jaký bude. Můžete si ho zpříjemnit, i když máte ranní stres s dětmi nebo vás čeká vypětí v práci. Příjemné vstávání totiž ovlivní vaši produktivitu, energii i náladu. Známe pět snadných kroků, které změní k lepšímu nejen vaše ráno, ale celý den.

Článek

Po ránu mohou i zdánlivé banality významně ovlivnit vaše rozpoložení, a to jak pozitivně, tak negativně. Nemusíte půl hodiny meditovat ani uběhnout deset kilometrů, aby se vám vyplavily endorfiny. Postačí třeba to, že zahodíte telefon, otevřete okna a uděláte si pár minut na dobrou snídani.

1. Odkládáte budíček

„Ještě pět minut…“ Také to znáte? A věděli jste, že stisknutím tlačítka „odložit“, které má dnes každý chytrý telefon, si ráno pořádně pokazíte? Opětovné posouvání budíku a odkládání vstávání vaše tělo mate a paradoxně působí přesně opačně, než by se mohlo zdát! Před probuzením totiž mozek vysílá do těla hormony kortizol a adrenalin, které se starají o přirozené probuzení. Zhruba hodinu před plánovaným vstáváním se samo na buzení připravuje. Jinak řečeno, tělo samo pozná, kdy by mělo vstávat. Tento proces se zazvoněním budíku přeruší, a vstávání je tudíž většinou nepříjemné. Opakované usínání a probouzení kvůli tzv. snoozování (posouvání budíku) toto celé ještě zhorší. Oněch pět či deset naspaných minut vám na energii nepřidá, a ještě vás okrade o čas. Naučíte-li se chodit spát i vstávat ve stejnou dobu, bude to pro vás časem mnohem snazší a možná budík už nebudete ani potřebovat.

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Posouvání budíku je častá chyba. Nebudete odpočatější a ještě ztratíte drahocenné minuty, které byste ráno mohli využít lépeFoto: ldutko, Shutterstock.com

2. Ráno si děláte zbytečně stresové

Také po probuzení jako první sáhnete po telefonu, abyste zkontrolovali, co se děje na sociálních sítích, jestli máte nové zprávy nebo pracovní e-maily? To je velká chyba! Jediné, co si tím přivodíte, jsou stresy, které napůl rozespalí budete vnímat o to hůř. Zkuste digitální detox a dovolte si trochu ranního klidu. Ráno je dobré mozek zaměstnat něčím pozitivním: zapněte si oblíbenou hudbu, naplánujte si s rodinou, co příjemného budete dělat po práci, uvědomte si, na co se ten den těšíte, a věnujte se sami sobě.

3. Vstáváte do tmy

Není nic příjemnějšího než se ráno zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu. Zvlášť na jaře a v létě je závan svěžího vzduchu po probuzení velmi příjemný. Hned jak vstanete z postele, otevřete okno a nechte svěží vánek proudit do místnosti. Okysličíte si mozek, rychleji se proberete a denní světlo navíc sníží případnou únavu. Sluneční světlo ovlivňuje hladinu serotoninu, který zlepší náladu a přinese větší psychický klid.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Díky čerstvému vzduchu a slunečním paprskům bude vaše ráno příjemnějšíFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

4. Budíte jen hlavu

Důležité je dostatečně „probrat“ nejen hlavu, ale celé tělo. Stačí pár jednoduchých cviků na protažení: díky pohybu se vyplaví hormony štěstí a do nového dne vyrazíte veseleji. Správným protažením si uvolníte namožené svaly a různé bloky, které jste si přivodili během spánku. Ideální je pomalý klidný strečink, určitě ne silové cvičení se zátěží ani náročné posilování: tělo není po ránu dostatečně prohřáté a podobnou námahou byste si mohli způsobit nepříjemné zranění. Cvičení tedy přizpůsobte svým schopnostem, fyzické kondici a zdravotnímu stavu.

5. Nedoplníte včas energii

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Ale je důležité si ji dopřát, i když se zrovna nesnažíte zhubnout? Odpověď zní: jednoznačně ano. Doplnit po nočním hladovění vitaminy, minerály i tekutiny je nesmírně důležité nejen po stránce zdravotní, ale i psychické. Najíst i napít byste se měla nejlépe do jedné hodiny od probuzení. Odborníci doporučují vypít po ránu alespoň sklenici obyčejné vlažné vody. Tělo nebude mít tepelný šok a správně se zhydratuje.

Zkrátka a dobře – nelze být v pohodě, když máte už po hodině v práci vlčí hlad. Zdravá snídaně se projeví i na vašem vzhledu: stabilizuje hladinu cukru v krvi, což potlačuje chutě na sladké a tučné jídlo. A to z dlouhodobého hlediska znamená, že zhubnete. Zdravá snídaně, která obsahuje bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu, navyšuje příjem vitaminů a minerálů, což zlepší kognitivní schopnosti a činnost mozku. Konkrétní tipy najdete v článcích Voda s citronem: Pomůže vám zhubnout? Ano, ale jen při dodržení těchto pravidel a Nejlepší snídaně pro dietářky: Po těchto jídlech půjdou kila dolů.

A co děláte pro lepší ráno vy?

Načítám