Hlavní obsah

5 největších chyb, kvůli kterým stárnete rychleji! Děláte je taky?

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stárnutí je nevyhnutelné. Některé návyky jej ale mohou uspíšit. A dost možná se jich dopouštíte i vy. Kritické jsou především večerní chvilky předcházející ulehnutí do postele.

Článek

Spánek dopřává pokožce čas pro nutnou obnovu a regeneraci. Během něj dochází k procesům udržujícím zdravý a mladistvý vzhled. Existují ale zvyky, které mohou toto přirozené fungování narušit. A jsou-li opakovány každý den, stanou se jejich následky viditelné. Jakých pět chyb způsobí, že viditelně zestárnete přes noc?

1. Nedodržujete spánkovou hygienu

Nezapomínejte na důležitost vnitřního nastavení před ulehnutím. „Na co myslíte a jak se cítíte v době usínání, má velký vliv na kvalitu spánku a tonus pleti,“ vysvětluje Šárka Eggerová, terapeutka celostní medicíny z Brna. „Určitě bych nedoporučovala před spaním provádět inventuru toho, co bude potřeba druhý den vyřešit.“

Také není dobré spát v místnosti, kde je vydýcháno nebo příliš teplo. Čerstvý svěží vzduch napomáhá tělu regenerovat, což se ráno jasně odrazí na kvalitě pleti. Těsně před spaním nepijte alkohol a nejezte těžká jídla. „Za správnou detoxikaci těla, a tedy i pleti, odpovídají zejména játra. Ta se obnovují pravidelně od jedné do třetí hodiny v noci. Mají-li zvládnout přes noc vyčistit tělo, nesmí být příliš zatížena,“ říká odbornice.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Místo na tváři usínejte na zádech. Snížíte tak vliv gravitace na pokožku obličejeFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

2. Spíte na obličeji

Nespěte na tváři. Důsledkem jsou opuchlé oči způsobené prostupem tekutin z cévního řečiště do jemného okolí očí. „Dlouhodobým spaním obličejem obráceným do peřin se deformují kontury obličeje a pleť ztrácí svou pevnost,“ potvrzuje dermatoložka Marie Finsterlová. Proto se snažte usínat na zádech – snížíte tak vliv gravitace na pokožku obličeje.

3. Zapomínáte se odlíčit

Nepřeskakujte večerní odličování. Očista obličeje před spaním je pro odstranění každodenní dávky odumřelých buněk, potu a make-upu nezbytná. „Během dne se póry ucpávají, a když je nevysvobodíte ani večer, pleť se bude více mastit, začne být našedlá, bledá, jako bez života,“ vysvětluje kožní lékařka. Věnujte proto pleti před spaním pár minut a ošetřete ji kvalitním přípravkem, který jí dovolí přes noc dýchat.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

„Nejde jen o to, se před spaním odlíčit, ale také nanášet kosmetické přípravky ve správném pořadí,“ říká Marie FinsterlováFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

4. Neumíte to s kosmetikou

Odlíčení je jedna věc. Stejně tak je ale důležité aplikovat kosmetické produkty v určitém pořadí. „Nejprve je vhodné nanést tekutější formy, jako jsou séra a roztoky, poté teprve krémové formy, ať už lehké nemastné emulze u mastné nebo smíšené pleti, či výživnější krém u suché a stárnoucí pleti,“ vysvětluje dermatoložka. „Zvláštní péči je třeba věnovat očnímu okolí. Zde krém nanášejte jen lehce, poklepáním, nezhoršíte tak sklon k otokům očí během spánku,“ dodává. Řiďte se také heslem „méně je více“, neexperimentujte a držte se produktů, které máte vyzkoušené a víte, že vám prospívají.

5. Resty v pitném režimu doháníte večer

Hydratovaná pokožka je zdravá a vypadá mladě. Voda je důležitou složkou pokožky a její struktury – s jejím nedostatkem ztrácí přirozený objem a zdravý lesk. Je ale třeba pít v malých dávkách v průběhu celého dne (1,5 až 2 litry neochucené a neperlivé vody) a ne resty dohánět těsně před spaním, kdy už žízní nemůžete vydržet. To vede jen k přerušovanému spánku a častému nočnímu močení.

Pravidelným doplňováním tekutin se vyhnete dehydrataci. Ta, co se pokožky týče, z krátkodobého pohledu vede k suché kůži, která se jeví jako šedá a zapadlá zejména v oblasti očí. „Při delším nedostatku vody pleť ztrácí významněji svou pružnost a rychleji stárne, při stlačení kožní řasy mezi prsty se již tak rychle nenarovná a zůstává vrásčitá,“ informuje Marie Finsterlová.

A jak pečujete o pleť před usnutím vy?

Načítám