Hlavní obsah

5 největších mýtů o depilaci: Holíte se správně?

Foto: Thinkstock

Že vám při holení podpaží vznikají červené pupínky? Nemusí! Víme, co pro to udělatFoto: Thinkstock

S teplým obdobím přichází také doba zkracování sukní i kalhot. Ale bez dokonale hladkých a jemných nohou to jde těžko. O depilaci koluje spousta mýtů. Jaké jsou ty nejčastější?

Článek

Mít hladkou pokožku pomocí epilace nebo depilace? Samozřejmě! „Při depilaci odstraňujete chloupky pouze na povrchu, pomocí například žiletky či depilačních krémů,“ uvádí kosmetička Marie Lošňáková, provozující soukromou praxi. „Při epilaci vytrhnete chloupek i s kořínkem, například pomocí strojku či vosku,“ doplňuje odbornice. Jaké tedy mýlky o holení chloupků kolují?

1. Po holení žiletkou roste více chloupků

Ne. Počet vlasových cibulek, ze kterých rostou chloupky, je neměnný. Ani kdybyste se holily dvakrát denně, více vám jich neporoste. Pravdou ale je, že chloupky jsou o něco silnější než po vytrhnutí například voskem a může to vizuálně působit, že je jich více.

2. Časté holení škodí pokožce

Toto opět není pravda. „Pokud používáte dostatečně ostré žiletky, nejlépe se třemi břity, a věnujete také pokožce dostatečnou péči po holení, tak vaše kůže netrpí,“ říká Dagmar Korbová Krůzová z portálu Krása. Podle ní se holítka na jednorázové použití hodí pouze na dovolenou. A není vhodné je používat více než čtyřikrát.

Foto: Thinkstock

Mýdlo vám může stačit, ale s pěnou docílíte hladšího oholeníFoto: Thinkstock

3. Pěna na holení je zbytečný luxus

Omyl! Že se vám za ni nechce utrácet, protože sprchový gel či mýdlo vám stačí? Škodíte své pokožce, stejně jako holení pouze pod vodou. Vždyť si samy všimněte, jak je poté vysušená. Chloupky vám díky pěně změknou a lépe se odstraňují. Navíc i pokožka zůstane hebčí.

4. Po depilaci můžete hned na sluníčko

Tomu se vyhněte! Po odstranění chloupků je důležité pokožku pořádně ošetřit tělovým mlékem, protože je citlivá a nemá svůj ochranný film. „Proto je dobré si depilovat nohy ve večerních hodinách, kůže tak má šanci se přes noc zregenerovat,“ dodává Dagmar Korbová Krůzová. Pokud se chystáte ven na sluníčko, namažte si nohy opalovacím krémem s vyšším faktorem, zamezíte tak vzniku nehezkých pigmentových skvrn.

Foto: Thinkstock

Mažte se po holení, po koupeli, ale i před sluncemFoto: Thinkstock

5. Pupínky na kůži jsou po holení běžné

To ne! Pokud se vám vytvářejí, je problém v příliš tupé či zcela nové žiletce. Nebo se holíte ve velmi krátkém intervalu, kdy chloupky nestihly příliš povyrůst. Citlivá místa či intimní partie je také lepší holit po směru růstu chloupků, ne proti. (To vám mimo jiné také pomůže proti zarůstání chloupků.) A nezapomeňte použít krémy či olej po holení.

Jak to máte vy?

Reklama

Související témata: