Hlavní obsah

5 největších mýtů o zubech. Jak často měnit kartáček?

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zuby máte skutečně jen jedny. Jakmile si je zničíte, nedorostou a neobnoví se jako třeba vlasy nebo nehty. Proto byste se měli snažit vyhýbat největším chybám při zubní péči. Začněte tím, že přestanete věřit známým mýtům.

Článek

Pokud se vám kazí zuby, s největší pravděpodobností na tom máte svůj podíl. Možná děláte něco špatně, ačkoli byste to vůbec tušili. V první řadě přestaňte věřit následujícím předsudkům.

1. Kazivé zuby máme v genech

Geny jsou oblíbeným vysvětlením ledasčeho. Mají nepochybně vliv i na zuby, ale zdaleka ne takový, jak si možná myslíte. Pokud se vám zuby kazí, z větší části za to může špatná péče než dědičnost. Na vině nejčastěji bývá chybné čištění zubů, ať už jde o občasné vynechání s tím, že „pro jednou se nic nestane“, nebo špatnou techniku. Jaké jsou nejčastější chyby při čištění zubů, děláte je taky? 

 2. Mezizubní prostory jsou jen detail

Čistíte si zuby běžným kartáčkem, ale ten mezizubní doma ani nemáte? Sice se to vůbec nezdá, ale mezizubní prostory tvoří poměrně rozsáhlou plochu. „Uvádí se 20 až 40 procent povrchu zubu,“ říká MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky estetické medicíny a stomatologie Mediestetik.

„V mezizubním prostoru přitom ulpívají zbytky potravy, dochází zde k usazování zubního plaku, mohou se zde množit bakterie. Vytváří se zubní kámen, který se díky tomuto prostředí může začít rozvíjet i v zubní kaz nebo zánět dásní,“ popisuje Jan Chvojka s tím, že právě opomíjení mezizubních prostor je jedním z nejčastějších viníků kazivosti.

3. Nejzajímavější kartáček je nejlepší

Líbí se vám kartáček z televizní reklamy, který disponuje několika druhy štětin a využívá tak zcela jedinečné čisticí technologie? Nenechte se mást marketingovými triky (tyhle otázky byste měli položit svému zubaři). Správný zubní kartáček by měl mít malou pracovní hlavu, hustě osazenou měkkými, rovnými štětinami. Určitě nepoužívejte kartáček s různě dlouhými, řídkými a tvrdými štětinami, protože ty čištění znesnadňují a neodstraní plak z povrchu zubů a dásní dostatečně.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Správný kartáček má malou hlavici a je hustě osázený měkkými štětinkamiFoto: New Africa, Shutterstock.com

4. Zapomínáte měnit kartáček

Pohlídat si, jak dlouho už svůj kartáček používáte a myslet na jeho včasnou výměnu nejsou zrovna lehké úkoly. Zvláště pokud se netřepí a na pohled je zcela v pořádku. Bohužel však po určité době se na štětinách i rukojeti začnou hromadit bakterie a potravinové částice a v této době nastává čas kartáček vyměnit (nebo si zkuste vyčistit zuby větvičkou). Doporučovaná doba užívání kartáčku jsou dva až tři měsíce.

5. Po sladkostech ihned vyčistit zuby

Možná jste se již někde dočetli, že sladkosti zuby vlastně moc neničí. K tomu, abyste takovým spekulacím raději nevěřili, stačí zapojit selský rozum. Nestalo se vám někdy, že jste snědli cukrovinku, a následně vás na chvíli začal bolet zub? „Cukry obsažené ve sladkých potravinách jsou hlavní výživou pro bakterie, které máte v ústech. Tyto bakterie pak skrze cukry produkují zvýšené množství kyselin, které narušují sklovinu,“ vysvětluje stomatolog Volodymyr Kachmar z kliniky Mediestetik.

Pokud už sníte něco sladkého, posléze si vypláchněte ústa vodou. Avšak určitě si neutíkejte ihned čistit zuby! Vyčkejte zhruba půl hodiny. Svoje místo v čištění chrupu mají také sliny, které pomáhají vyrovnávat pH v ústech. Potřebují však trochu času na svoji práci.

A jestli se zrovna chystáte jeden vyhodit, zadržte a podívejte se na 7 způsobů, jak při úklidu využít starý zubní kartáček

Reklama

Související témata:

Načítám