Hlavní obsah

5 pravidel, díky kterým přežijete Silvestra bez kocoviny!

Foto: Profimedia

Následky silvestrovského večírku můžete pomocí pár triků hodně zmírnit. A možná se jim i vyhnout úplněFoto: Profimedia

Reklama

Vypukne to už za pár hodin. Silvestrovské oslavy jsou po roce opět tu. A s nimi také mnohdy neřízená konzumace alkoholových delikates. Jak ale přežít takový mejdan bez kocoviny? Víme a poradíme!

Článek

Stoprocentně zaručená rada, jak po Silvestru nemít kocovinu, je v podstatě strašně jednoduchá: Nepijte alkoholické nápoje. Nebo si dejte skleničku sektu na přípitek, ale pak radši upalujte spát.

Pokud se ovšem znáte, a je vám tak jasné, že vážně „nehrozí", abyste skončili u jedné, ba ani u dvou tří skleniček, nechť vám jsou nápomocny následující rady...

1. Bez jídla se nepije

„Alkohol se vstřebává pomaleji, pokud je konzumován zároveň s jídlem,“ uvádí nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Je známé, že mastná jídla zpomalují vstřebávání alkoholu. „Smažený pokrm náročný na strávení ovšem příliš vhodný není,“ podotýká odbornice. Dejte raději přednost tukům například formou některých ryb, jako je losos, pstruh nebo makrela.

Pokud si připravujete na večer jednohubky, dejte na ně avokádovou pomazánku nebo mírně tučný sýr, jako je třeba feta. Ze studeného občerstvení je hodně dobré také pečivo, které si namáčíte v olivovém oleji.

Foto: Profimedia

Pokud začnete míchat hodně druhů alkoholu, tak vás příjemné ráno asi nečekáFoto: Profimedia

2. Nebojte se pít i vodu

Zní vám to možná hrozně, ale i při Silvestrovském dýchánku byste neměli nechávat stranou vodu. „Nepříjemné pocity po vystřízlivění jsou často způsobeny nedostatkem vody a minerálních látek. Nezapomínejte tedy již v průběhu konzumace alkoholických nápojů pít i vodu,“ doporučuje Jitka Laštovičková.

Alkohol tělo dehydratuje neskutečným způsobem. Proto si v ideálním případě ke každé skleničce drinku dejte i malý kalíšek vody.

3. Vybavte se vitaminem B

Když tělo metabolizuje alkohol, spotřebovává při tom řadu důležitých živin. Bezkonkurenčně nejvíce se alkoholové večery dotknou hladiny vitaminu B. Pokud se sníží na minimum, bude váš organismus natolik vyčerpaný, že kocovina je celkem jistá.

Béčko asi nejsnadněji doplníte formou doplňků stravy, jako je B-komplex, pangamin, cíleněji riboflavin – nejúčinnější je přimět se spolknout prášky ještě před spaním a dobře je zapít vodou. Pokud dáváte přednost přirozené cestě, nejvhodnější jsou živočišné produkty jako maso, vnitřnosti, játra, mléko, sýry.

Foto: Profimedia

Největší zradou jsou oblíbené míchané koktejly. S jejich větším množstvím je kocovina celkem jistáFoto: Profimedia

4. S mícháním nehazardujte

Prvně skleničku vína, pak jednou, možná dvakrát gin tonic, na to ještě trochu piva... No a bez vodky by to přece taky nebylo ono!

Je jasné, že máte chuť na více druhů nápojů, ale právě takové kombinace jsou téměř jistou cestou do spárů kocoviny.

„Určitě je lepší nekombinovat více druhů alkoholu. Proto taky pozor na zrádné míchané koktejly, které zaručí urputnou bolest hlavy,“ komentuje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně a zároveň dodává: „Při výběru alkoholu by vždy měla vítězit kvalita nad kvantitou.“

5. Světlejší vyhrává

Za kocovinou často stojí látky zvané kongenery. Jedná se o látky, které vznikají při kvašení alkoholu a výslednému nápoji dávají především jeho typickou barvu. Čím tmavší likér je, tím více obsahuje kongenerů. Pokud budete tedy celý večer popíjet whiskey, brandy a podobně, budete na tom hůř než váš společník s vodkou nebo ginem.

Co plánujete večer pít?

Reklama

Načítám