Hlavní obsah

5 rad, jak správně prát

Foto: Electrolux

Obsluhu pračky zvládne i váš partnerFoto: Electrolux

Reklama

Praní patří určitě k těm oblíbenějším domácím pracem, protože s ním zase tak moc práce není. Stačí dát oblečení do pračky, přidat prášek nebo gel, nastavit správný program a zapnout tlačítko start. Jenže občas máme pocit, že výsledek není takový, jaký jsme očekávali. Co dál?

Článek

Základem správného praní je dobře roztřídit prádlo a také zvolit vhodnou teplotu. O tom, stejně jako kdy používat gel a kdy prášek, jste se mohli dočíst ZDE. Ovšem pravidel, jak správně prát, existuje více.

1. Volíme správný program

V návodu se dozvíme, že máme volit program podle zašpinění prádla. Ale jak poznáme, jak moc je špinavé? Zde je vysvětlení:

  • Slabě zašpiněné prádlo nemá žádné viditelné skvrny, potřebuje pouze „osvěžit"
  • Běžně zašpiněné prádlo je to, které jsme nosili celý den
  • Silně zašpiněné prádlo - sem patří věci, které jsme nosili celý den a měli je přímo na těle, tedy kromě spodního prádla i ponožky či punčocháče a věci, které se snadno zašpiní - ručníky, utěrky, kapesníky a podobně
  • Velmi silně zašpiněné prádlo je to se skvrnami od bláta, jídla, trávy, vína, ale i sportovní oblečení nebo prostěradla

2. Pračku naplníme optimálním způsobem

Zde nejde ani tak o kvalitu praní jako o její efektivitu a úspornost. Pokud nemáme nejmodernější přístroj, který si dokáže sám prádlo zvážit a tomu přizpůsobit množství spotřebované vody, většinou pereme neúsporně, protože nemáme pračku plnou. Nasbírat totiž pět či šest kilogramů prádla, což je nejčastější kapacita bubnu, je poměrně dost těžké. Stačí počítat - džíny váží 600 gramů, tričko a košile zhruba 200 gramů, slipy a kalhotky kolem 50 gramů, pár ponožek nebo podprsenka sto gramů. Kdo má tedy zvyk prát zvlášť košile, potřeboval by jich na plnou pračku 25!

Foto: Miele

Důležité je vybrat správný programFoto: Miele

3. Bílé prádlo pereme v prášku pro barevné!

Ano, je to překvapivé, ale je to tak. Bílé syntetické spodní prádlo, tedy hlavně kalhotky a podprsenky, je zpravidla obarvené bílou barvou. Prací prostředky na bílé věci ale obsahují bělidla, která způsobují to, že se barva vytratí a nám zbudou zažloutlé či zašedlé kousky. Odborníci proto radí používat na syntetické bílé spodní prádlo přípravky bez bělidel, tedy prášky a gely určené na barevné věci. Nebo se poohlédneme po novém pracím gelu, který je určený speciálně na jemné bílé oblečení. Prodává se teprve od poloviny června.

4. Flitry, korálky, knoflíky...

Ozdoby jako jsou flitry, korálky a podobně, patří k současnému oblečení stejně jako knoflíky. Při praní v pračce ale hrozí, že se utrhají a navíc zničí přístroj. Co tedy s tím? Před praním je vložíme do sáčku na jemné věci a zvolíme program na jemné prádlo. Je také důležité sledovat náplň pračky, měla by být plná jen z poloviny, aby měly věci v bubnu dostatek prostoru a mohly se pohybovat.

Foto: Electrolux

Sušička je užitečná, ale neekonomickáFoto: Electrolux

5. Jak správně sušit?

Ačkoli mnozí nedají dopustit na sušičky prádla, nejlevnější a nejekologičtější je věšení prádla venku, pokud nám to podmínky dovolují. Pozor však na věci, které na šňůru nepatří. Je to zejména vlněné oblečení, které se doporučuje šetrně odstředit a položit na rovnou plochu. Naopak z hedvábí se má voda nechat vykapat anebo vymačkat ručníkem a věci pak můžeme pověsit. Pozor na oblečení z bílé vlny. To nepatří na slunce, protože tam žloutne!

Tip na závěr: Stále si nemůžete praní zamilovat a raději byste dělali něco užitečnějšího? Pak vězte, že při praní prý člověk spálí 258 kalorií. Platí to i pro praní v pračce, tedy když ji zapneme a jdeme si zacvičit!

Reklama

Související témata:

Načítám