Hlavní obsah

5 tipů, jak proměnit byt za víkend!

Foto: thinkstock

Nevíte, co budete dělat o víkendu? Zkrášlete si byt podle našeho návodu!Foto: thinkstock

Reklama

Máte pocit, že si váš obývák nebo kuchyň opravdu zaslouží změnu, jen potřebné finance na kompletní rekonstrukci chybí? Zkuste to tedy ne tak dokonale, ale jednoduše, rychle a levně! Máme pro vás pět tipů, jak si vylepšit byt za víkend!

Článek

Špinavá stěna? Málo úložných prostorů? Máte pocit, že pokud se chcete těchto neřestí doma zbavit, čeká vás týdenní rekonstrukce a výdaje několik tisíc a možná i desetitisíc korun? Omyl! Když dneska cestou z práce nakoupíte vše potřebné, v neděli večer budete mít hotovo. Stačí se držet našeho návodu!

Tip 1: Tapetujte!

Je to nejjednodušší a nejviditelnější proměna interiéru, kterou zvládnou i začátečníci. Ovšem je třeba si koupit vliesové tapety, u nichž – na rozdíl od starých papírových – lepidlem potíráte jen stěnu, práce s nimi je tak jednoduchá a rychlá, za dvě hodiny máte hotovo!

Že jste se dívali na cenu tapet, a nezdá se vám to jako levný tip? Zkuste požádat známé a v obchodech se kouknout po levnejších zbytcích a vytvořte si na stěně originální patchwork jako na našem obrázku!

Foto: mr perswall

Tapety má už skoro každý, ale patchwork ze zbytků je mnohem originálnějšíFoto: mr perswall

A jestliže dáváte přednost originálním tapetám, jako inspiraci přinášíme Nejkrásnější tapety roku 2012.

Tip 2: Poličky ze starých krabic a šuplíků!

Povalují se vám v kuchyni drobnosti, které nemáte kam dát? A chybějí skříňky dětem v jejich pokoji? Nemusíte kvůli tomu kupovat poličky za několik set korun, vystačíte si se starými dřevěnými bedýnkami – ideální jsou třeba od vína, které jsou dostatečně pevné a plné, rozhodně neberte obyčejné lísky na ovoce, nic nevydrží – nebo nepoužívanými dřevěnými zásuvkami! K tomu si přikupte barvu v odstínu, který se vám bude hodit. Ideální pro tyto drobné plochy jsou nátěry ve spreji, které zjednoduší práci a nejsou drahé – jedna přijde zhruba na devadesát korun.

Máte-li bedýnku nebo šuplík poničené, místo natírání plochu potapetujte. A také potřebujete háčky na zavěšení s dodatečnou nosností, abyste měli čím nový regál připevnit na stěnu. Další postup je jednoduchý – korpus očistěte, přestříkejte barvou, nechte zaschnout, a připevněte na zeď! Výsledek překvapí!

Foto: crazy shop

Regály na drobnosti nemusíte kupovat za velké peníze, vyrobíte je i ze starých šuplíkůFoto: crazy shop

Tip 3: Jak na poničený nábytek a fleky na stěnách?

Tetování na stěny sice primárně slouží jako ozdoba zdí, ale může pomoci i při drobných „opravách“ například nábytku, zrcadel poleptaných chemickými přípravky nebo drobných nedostatků na zdech. Platí totiž, že samolepky lze používat na jakýkoli pevný a rovný povrch. Pro tyto případy volte takové druhy, které se skládají z více menších kousků. Můžete pak vzor protáhnout třeba z komody až na stěnu nebo ze zdi na sousední dveře. Bude vypadat jako promyšlená a dopředu plánovaná dekorace, a nikoli jako záplata.

Foto: mikiniki

Poškozený a odřený nábytek nejen v dětském pokoji snadno opravíte pomocí samolepek na stěnyFoto: mikiniki

Podrobnosti se dozvíte v článku Super dekorace: Tetování na stěny!

Tip 4: Takhle poslouží stará větev

Korále, náramky a další drobnosti se vám válí v ložnici nebo koupelně, a vy je nemáte kam pověsit? Ano, poslouží k tomu obyčejné věšáčky za pár korun. Ale máme pro vás zajímavější řešení. Udělejte si výlet do parku nebo lesa a najděte krásnou a pevnou větev s mnoha minivětvičkami o průměru zhruba tři až čtyři centimetry. Větev očistěte a z jedné strany větvičky odstraňte, aby přiléhala ke stěně. Pokud chcete, opět ji nastříkejte barvami třeba nabílo. Pak ji pomocí šroubů přivrtejte do zdi. A praktická dekorace je hotová!

Foto: livingtools

I obyčejná větev se snadno promění v praktický věšákFoto: livingtools

Tip 5: Obrazy, které v galerii nenajdete

Nudný? Prázdný? Nezajímavý? Máte pocit, že přesně tak vypadá váš interiér? Dodejte mu barvy a zajímavý look originálními obrazy, které si vyrobíte sami a rychle! V obchodech s látkami vyberte tři, které budou každá jiná, ale zároveň spolu ladí barvami nebo vzorem. A kupte od každé klidně i dva metry, ať v interiéru vyniknou. K tomu si pořiďte latě, které dohromady spojte tak (zvládnete to sami, dokonalost spojů vidět nebude), aby vznikl rám jen o málo centimetrů menší, než jsou pruhy látky. Malými hřebíčky nebo lépe nastřelovací pistolí na kancelářské svorky látku na rám připevněte a dobře vypněte. Pak stačí obrazy jen pověsit vedle sebe!

Foto: marimekko

Pruh látky a čtyři latě stačí k tomu, abyste vytvořili krásný obraz, který oživí kdejaký interiérFoto: marimekko

Pokud máte vlastní nápady na levné, rychlé a efektní zkrášlení interiéru, podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám