Hlavní obsah

5 tipů, jak se doma zbavit much

Foto: Thinkstock

Nenechte si hmyzem kazit příjemné chvíleFoto: Thinkstock

Reklama

Příjemné slunečné počasí, ale také spousta nezvaných návštěvníků z říše hmyzu – to vše přichází do bytů a domů s teplým počasím a otevřenými okny. Zatímco paprsky jsou zpravidla vítané, o mouchách to říct nejde. Proto vám poradíme, jak se jejich nevítané návštěvě bránit.

Článek

Sázeli jste dosud pouze na mechanickou ochranu? Pokud si však už nehodláte „zabarikádovat“ všechna okna, dveře i ventilační otvory sítěmi, které sice účinně ochrání interiéry vašeho domova před nepříjemnými nálety much, komárů a dalších druhů hmyzu, ale představují pro vás samy také jistá omezení, máte na výběr z velké spousty dalších možností, jak hmyzu zapovědět vstup do vašeho domova.

„S tím, jak začala sezona hmyzu, jdou na odbyt hlavně přípravky proti létajícímu i lezoucímu hmyzu. Z výrobků pak u nás vyhrávají ty cenově nejdostupnější a prodává se i to, na co právě běží reklama v televizi – to funguje na českého zákazníka," vysvětluje Marcel Lebduška, majitel drogeriezarohem.cz. Že na reklamu nedáte? Pak se řiďte těmito tipy.

Tip 1: elektrický odpařovač

Tohoto drobného pomocníka zakoupíte v kterékoli drogerii a jeho cena se většinou pohybuje od 150 korun výše. Elektrický odpařovač, jenž na sebe nejčastěji bere podobu malé kazetky, do níž vložíte vyměnitelnou náplň – lahvičku s insekticidní tekutinou, tabletu nebo polštářek, je účinný cca 40 až 60 dní (u jednotlivých výrobců se tento údaj liší, například podle počtu polštářků v balení). Po zasunutí do zásuvky začne do ovzduší v místnosti pomalu uvolňovat malé množství přípravku, jenž člověk nevnímá, ale pro hmyz a drobné členovce je smrtelný. Pokud místnost uzavřete, přípravek hmyz vyhubí, chcete-li si však dopřát například spánek při otevřeném okně, ani tehdy nemusíte mít obavy – odpařovač komáry nevpustí dovnitř.

Pro všechny platí, že začínají fungovat po pár minutách a účinkují, dokud je nevyndáte. V návodu si přečtěte, pro jak velký prostor jsou určené, zpravidla to bývá kolem třiceti metrů čtverečních.

Tip 2: odpuzovač

Opět pro ně platí, že začnou působit téměř okamžitě a na rozdíl od odpařovačů je však musíte mít v provozu celou noc.

Kromě modelů do zásuvky se však vyrábí také odpuzovače na baterie, které si s sebou můžete vzít třeba pod stan. Dražší varianty jsou pak navíc vybaveny časovačem, takže nemusíte stále pamatovat na jejich zapínání před spaním a vypínání po probuzení.

Tip 3: lapače hmyzu

Elektronické lapače hmyzu vám prokážou obdobnou službu, někomu však může vadit jejich poněkud nehumánní způsob ochrany. Jejich UV zářivky nevítané hosty vaší domácnosti přilákají svým světlem, před nímž je umístěna kovová mřížka pod napětím (pohybujícím se většinou okolo 1600 V), o niž se přilétající hmyz spálí. Přístroje z bezdrátovým provozem, které jsou vybaveny dobíjecím adaptérem, pak můžete použít třeba také při večerním posezení na zahradě nebo je přenést na libovolné místo. Jejich pořizovací cena se pohybuje od 500 korun výše.

K nevýhodám pak patří fakt, že tyto lapače nefungují jen na hmyz bodavý, ale mohou zahubit i další druhy, které se vám rozhodně nechystají nijak škodit.

Proti hmyzu se lze bránit i sítěmi v oknech, více o nich najdete v tomto článku!

Tip 4: Obyčejné mucholapky

Tip: 5 přírodní repelenty

Hmyz lze zapudit z vašeho příbytku také přírodními prostředky. Šetrný způsob ochrany vašeho domova představují aromatické rostliny, které můžete pěstovat třeba v truhlících na okenním parapetu, na záhonech u vchodu do domu či přímo pod vašimi okny. Použít však můžete i listy a květy sušené, které například v malých sáčcích rozvěsíte po domě, nebo je nasypete volně do misky.

Foto: Rozkvetlýdomov.cz

Jako odpuzovač hmyzu působí u muškátyFoto: Rozkvetlýdomov.cz

Mezi osvědčené bojovníky proti mouchám, komárům, molům, octomilkám a dalším vetřelcům patří například pelargonie. „Muškáty patří mezi oblíbené balkonové rostliny, mnozí však netuší, že mají také výrazné repelentní účinky. Podobně jsou na tom i afrikány, jež jsou charakteristické svou specifickou, ne všem příjemnou, vůní,“ říká zahradní architektka Pavla Košinová z brněnského studia Zahrada 11. Pokud chcete mít letos opravdu krásné muškáty, přečtěte si, jak je správně pěstovat!

Jestliže pelargonie zrovna nemusíte, v nabídce jsou i další rostliny – například levandule, meduňka, bazalka, šalvěj, máta, muškáti ořešák. Právě jeho čerstvě natrhané listy vadí zejména mouchám.

Užijte si nejen krásné léto, ale hlavně krásné léto bez otravného hmyzu!

Reklama

Související témata:

Načítám