Hlavní obsah

5 věcí, které nesmíte udělat, když vás naštve partner

Foto: thinkstock

Mlčení, výhružky, ultimáta...vážně nerozumné způsoby, jak řešit nespokojenostFoto: thinkstock

Reklama

Občas to zaskřípá v každém vztahu. Prostě vás ten druhý něčím naštve nebo rozčílí. Bohužel ženy mají často tendenci na nespokojenost reagovat naprosto nevhodně. Tohle jsou nejhorší možné varianty.

Článek

Zapomněl na večeři s vašimi rodiči, možná vás nějak urazil nebo po sobě prostě nechal takový nepořádek, že jste po návratu z práce měla chvíli pocit, že jste se ocitla v doupěti bezdomovců. Ať už vás partner naštval čímkoli, tohle je to nejhorší, co v danou chvíli můžete udělat. Následujícími reakcemi totiž problém nevyřešíte, jen u vás doma bude hodně dusno.

1. Tichá domácnost

Říká se „mlčeti zlato“. Ovšem v případě partnerských neshod to příliš neplatí. Tichou domácností nikdy nic nevyřešíte, naopak vše jen zhoršíte.

Vy totiž mlčíte, proto se partner nedozví, v čem je problém, a tak nemáte šanci si to vysvětlit, učinit třeba kompromis. Po čase s ním zase začnete mluvit, ale problém není vyřešený, jen jste ho zavřeli do imaginární truhly zapomnění. Kolik takových půtek ale už v té bedně máte? Až se jednou celá vysype, nebudete mít žádnou šanci!

Foto: thinkstock

Tichá domácnost je vážně peklo! Obzvlášť pro toho, kdo netuší, co je špatně a čím se provinil, protože mu to nikdo neřekneFoto: thinkstock

2. Výčitky

Jste naštvaná kvůli jeho pozdnímu návratu z hospody a rozhodnete se mu to jasně vysvětlit. A nakonec se rozjedete tak, že mu vyčtete i to, jak loni zapomněl na vaše výročí svatby a před pěti lety se na Silvestra opil tak, že nemohl ani chodit. Jenže vyčítat partnerovi hlubokou minulost není dobré. „Vytahování minulosti nikam nevede, akorát to celý vztah vysiluje. Je nutné naučit se mluvit o svých pocitech hned a nečekat na nějaké ,jednou'“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Stejné je to i se zobecňování. „Bavte se o konkrétním problému, třeba o tom že dnes váš muž přišel pozdě. Neříkejte vždycky chodíš pozdě´, ale jen ,přišel jsi pozdě´," upřesňuje britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox.

3. Hysterie

Jste horká hlava, a když vás partner něčím naštve, je z toho obrovská scéna plná neutišitelného pláče a řevu? Tak na to pozor, tohle muži opravdu nesnášejí! „Neumí s ženou v takovou chvíli pracovat, a buď se raději stáhnou, nebo se ze strachu ženě přizpůsobí. Ani jeden stav ale není správný,“ vysvětluje Lenka Černá.

Pokud neumíte své emoce příliš ovládat, je lepší se někde stranou vykřičet, dát tomu průchod, ale s partnerem problém konstruktivně řešit až v takzvané bezemoční atmosféře.

Foto: thinkstock

Vyhrožujete partnerovi často? Nedělejte to! Buď to nebude brát vážně, nebo se ze strachu přizpůsobí. Také se může stát, že se na vše vykašle a půjde jinamFoto: thinkstock

4. Ultimáta a výhružky

„Jestli tohle uděláš ještě jednou, požádám o rozvod!“ nebo „Do konce týdne to bude hotové. Jinak si mě nepřej!“ Ultimáta či výhružky nepatří do inteligentní vztahové komunikace, naopak jde o manipulativní techniku.

Jakmile muži pravidelně vyhrožujete nebo mu dáváte ultimáta, nebude se s vámi cítit dobře. V tu chvíli už je to jen krůček k rozchodu nebo k tomu, aby hledal pohodu v náruči milenky.

Musíte si jednoduše svůj slovník hlídat a nepřenášet veškerou zodpovědnost za vaše pocity na partnera. „Řekněte ,cítím se tak a tak´, a ne ,kvůli tobě se cítím tak a tak´," radí Tracey Cox.

5. Hra na city

Některé ženy se velmi často stylizují do role ukřivděné chudinky, které bylo ublíženo, ale ona to přesto vydrží a v zájmu lásky bude trpět. Cílem je jediné – vyvolat v partnerovi výčitky svědomí. „Opět jde o manipulativní techniku. Na některé muže to možná působí a jsou ochotni partnerce vyjít vstříc, ale jednají vlastně jen ze strachu. Tento typ chování postrádá prvky svobody ve vztahu, která je ale pro jeho fungování nutná,“ dodává Lenka Černá.

Jak se chováte vy, když vás partner naštve?

Reklama

Načítám