Hlavní obsah

6 důvodů, proč snídat ovesnou kaši. Chrání i před rakovinou

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Co zahřeje v chladném zimním ránu nejvíce? Miska ovesné kaše! Zároveň představuje dávku cenných živin a energie, která vydrží až do oběda.

Článek

Podpořit ztrátu hmotnosti, zachovat optimální hladinu zdravého cholesterolu, poskytnout dostatek vlákniny – to všechno dokážou ovesné vločky. A nejlépe stravitelné jsou ve formě teplé kaše. Ráno uspokojí touhu po vydatné a chutné snídani a zaručí, že minimálně tři hodiny nebudete hladovět. Ovesné vločky jsou totiž skutečnou superpotravinou, jen nejsou dostatečně exotické, a proto se o nich tolik nemluví.

Rozhodli jsme se to napravit. Tady je hned šest důvodů, proč snídat ovesnou kaši. Při přípravě počítejte na jednu porci přibližně 50 gramů vloček.

1. Podporuje zdravé trávení

Ovesné vločky jsou cenným zdrojem nerozpustné vlákniny, která podporuje zdravé trávení a funguje jako prevence i řešení zácpy. „Na rozdíl od pšenice mají navíc mnohem méně lepku a lze je koupit i v bezlepkové variantě. Umějí vstřebat velké množství tekutiny a oproti vločkám žitným či ječným rychle změknou při namočení,“ uvádí pražská koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

„Teplá ovesná kaše nepodráždí žaludek. Navíc má nízký glykemický index, který značí, že se živiny i cukr uvolňují postupně. Ovesné vločky totiž řadíme mezi komplexní sacharidy, které se vstřebávají pozvolna,“ dodává Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme.

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Teplá ovesná kaše nezatíží žaludek a podpoří dobré tráveníFoto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

2. Chrání srdce i mozek

Výzkumy prokazují přínosy ovesných vloček pro zdravé srdce a snížení rizika vývoje srdečně-cévních onemocnění. Antioxidanty a vláknina, které ve velkém obsahují, totiž snižují špatný cholesterol, aniž by zároveň omezovaly ten dobrý. To chrání tepny před aterosklerózou, která ohrožuje srdce infarktem a mozek mrtvicí.

3. Zmenšuje riziko rakoviny kolorekta

Zkoumání více než dvou milionů Evropanů prokázalo, že vysoká hladina nerozpustné vlákniny ve stravě významně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. A cenným zdrojem takové vlákniny jsou právě ovesné vločky. Výzkumníci dospěli k závěru, že nebezpečí vzniku karcinomu kolorekta se snižuje až o deset procent při denním příjmu deseti gramů vlákniny a o dvacet procent při třech porcích (zhruba 90 gramů) celozrnných potravin – mezi ně patří právě i oves.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ovesné vločky jsou cenným zdrojem nerozpustné vlákninyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Reguluje krevní tlak

Účastníci studie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition konzumovali tři dávky ovesné kaše denně a ukázalo se, že vločky mohou být při regulaci krevního tlaku stejně účinné jako léky. Mohou tak skvěle fungovat jako prevence či podpůrná léčba hypertenze, samozřejmě ale ne jako náhrada za již předepsané léky. Jestli vás vločky nelákají každý den, držte se zlaté střední cesty: v jídelníčku by se měly objevit minimálně třikrát týdně.

5. Zlepšuje hladinu cukru v krvi

V ovsu se nachází betaglukan, nerozpustná vláknina, která ve střevech vytváří silný gelovitý povlak. Ten pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a u jedinců trpících diabetem druhého typu i inzulinovou rezistenci.

6. Pomáhá s hubnutím

Jedním z hlavních důvodů, proč se většině lidem nedaří hubnout, je hladovění a následné zajídání. Ovesné vločky přinášejí řešení – nasytí na delší dobu a zároveň dodají důležité živiny, jako jsou sacharidy, bílkoviny i tuky. „Nemyslete si však, že začnete snídat ovesnou kaši a budete automaticky hubnout. K tomu je potřeba pravidelná strava a pohyb, na který ale budete mít díky zdravé stravě dostatek energie,“ upozorňuje Lucie Tvrdoňová.

Nemáte rádi sladké kaše? Ovesné vločky lze zařazovat mnoha originálními způsoby. Zkuste třeba zdravé knedlíky anebo minipizzy bez mouky.

Reklama

Načítám