Hlavní obsah

6 letních sportů, které Češi milují: Jaký je nej na hubnutí?

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vymysleli bychom tisíc a jeden důvod, proč je léto nejlepší roční období. A venkovní sporty jsou dozajista jedním z nich. Jízda na kole, plavání nebo běh v přírodě vám nejenom perfektně vyčistí hlavu, ale také velice dobře protáhnou tělo.

Článek

Pokud děláte sport, který vás doopravdy baví, je to požehnání pro vaše tělo. Dá se říct, že tvrdě makáte na své figuře, a nade vše si to užíváte. V následujícím seznamu najdete šest nejoblíbenějších letních sportů. Na co jsou dobré a najdete mezi nimi ten svůj?

1. Jízda na kole

Nohy, zadek, střed těla a 400 až 700 spálených kalorií za hodinu. Tak by se daly shrnout příznivé účinky nejoblíbenějšího sportu Čechů na vaši figuru. Podle ankety portálu SportCentral z roku 2014 se cyklistice věnuje prakticky třetina zdejší populace. Kromě posílení spodní části těla, ale i svalů stabilizačního systému, je výhodou cyklistiky poměrně nízké zatížení kloubů a šlach. A víte, že se jezdí naostro?

2. Běh

V závislosti na intenzitě můžete běháním spálit 500 až 1000 kalorií za hodinu. Říká se, že člověk s  vyváženou, nikoli však dietní stravou, zhubne jen díky běhání čtyřikrát do týdně čtyři kila za měsíc. Závisí to samozřejmě na řadě dalších faktorů, skutečností však zůstává, že běh je jednou z nejlepších aktivit pro spalování kalorií. A na co si dát pozor při běhání ve městě?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Během spálíte až 1000 kalorií za hodinu, na hubnutí ideálníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Plavání

Zatímco běh není úplně sportem pro všechny, o plavání by se to skoro říct dalo. Na rozdíl od běhu absolutně nezatěžuje klouby, zároveň však efektivně posiluje komplexně celé tělo včetně paží. Za hodinu plavání ve stylu „prsa“ spálíte až 350–500 kalorií, náročnějšími formami ještě více.

4. Fotbal

Podle již zmíněné ankety je fotbal nejoblíbenější týmový sport Čechů. Asi nepřekvapivě se zjistilo, že se mu věnují převážně muži, ženy místo něj dávají přednost volejbalu. Za hodinu hraní fotbalu spálíte kolem 600–800 kalorií a zapracujete při něm na posílení spodní části i středu těla.

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Fotbalem posilujete střed a těla a nohy. Ženy dávají přednost volejbalu, kde se zapojují i ruceFoto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

5. Plážový volejbal

Hraní volejbalu, který je založený jak na výskocích na smeč a blok, tak i na dřepech při vybírání, dává nejvíce zabrat hýždím a stehnům. Během všech pohybů pochopitelně zapojujete také střed těla a nevyužité nezůstávají ani paže a záda. Volejbalu se můžete věnovat celoročně, v létě však frčí zejména jeho plážová varianta. Pohyb v písku je obecně náročnější, a proto také o chlup efektivnější. Spálíte při něm až 700 kalorií za hodinu.

6. Bruslení

Letní in-line bruslení je taktéž super zábavnou formou, jak zapracovat na zadních partiích. V tomto případě příliš nedoporučujeme kopcovité terény, ty mohou být vcelku nebezpečné, efektivitu cvičení raději podpořte vyšší rychlostí jízdy. Pokud se nebudete flákat, spálíte kolem 500 kalorií za hodinu, navíc klouby nedostanou žádný pořádný záhul.

Reklama

Související témata:

Načítám