Hlavní obsah

6 nejhloupějších rad, které dokážou zničit vztah. Neposloucháte je taky?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Jakmile jde o ty druhé, každý je na vztahy odborník. A tak se nám občas stane, že někdo z našeho okolí nám udělí dobře mířenou radu, která ale ve výsledku může napáchat více škody než užitku. Než se jimi začnete řídit, raději si je pořádně promyslete.

Článek

Škoda rady, která padne vedle. A že jich člověk během života dostává! Zejména od těch zkušenějších, kteří začínají větu slovy „Ty jsi ještě mladý, tomu nemůžeš rozumět“... Životního moudra a rady by si člověk měl jistě vážit, ale zároveň by se měl zamyslet, do jaké míry je nutné se jimi řídit. Spousta rad zní úplně nevinně...

Bude-li šťastný v posteli, nebude to hledat jinde

Držet se rady, že celý vztah je založený na tom, zda to v posteli klape, či nikoliv, může být dost svazující. Člověk si totiž může velice snadno vsugerovat myšlenku, že nebude-li partnerovi vždy po vůli, pak okamžitě uteče pryč za někým jiným. To je přece nesmysl. Ačkoliv je do jisté míry důležité, aby si partneři v posteli rozuměli, neznamená to, že když máte právě špatné období, kdy nemáte příliš náladu na milování, tak vás partner začne okamžitě podvádět.

Moudřejší ustoupí

Jsou situace, kdy je skutečně lepší ustoupit. Většinou jde ale o nedůležité roztržky, které jsou pouhou ztrátou času, jako jestli na svatbě budete mít quiche s pórkem, nebo jarní cibulkou. Pokud se však jeden z páru naučí ustupovat při všech sporech, může se brzy začít cítit bezmocný a podřadný a všechno to v sobě začne dusit. Neměli byste se bát jít do konfliktu a vyříkat si navzájem argumenty. Nakonec třeba přijdete na to, že ten druhý měl pravdu, a přistoupíte na jeho názor, anebo naopak. Hádky ke vztahu prostě patří.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nemusíte pokaždé ustupovat, vždy záleží na konkrétní situaciFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nemějte před sebou tajemství

To přece nejde. Každý člověk si potřebuje zachovat alespoň malý kousíček svého. Jasně – tajit před partnerem dítě z předešlého vztahu nebo horentní dluhy, není to pravé ořechové. Ale uchovat si jen sami pro sebe, že jste se ve dvaceti opili a udělali ostudu po celém kempu, je normální. Stejně jako tajemství, odkud se vzaly ty drahé, ale tak krásné náušnice. Vztahu jedině prospěje, když v něm nebude pouze „my“, ale také „já“ a „ty“. O to více si pak toho „my“ budete vážit.

Neříkejte nic, co by druhému ublížilo

To platí zejména o pomluvách a urážkách, ovšem ne o stavech reálných věcí. Neměli byste se vyhýbat diskuzi jen proto, že by to druhému mohlo být nepříjemné – stejně tak je to pravděpodobně nepříjemné pro vás, jestliže máte potřebu to řešit. Je tedy potřeba odložit falešné ohledy a jít s pravdou ven. Velice důležité pak je, jak to svému partnerovi podáte. Najděte vhodnou chvíli, kdy budete oba dva v dobrém rozpoložení, a řekněte, že potřebujete probrat něco, co není úplně příjemné (asi pro nikoho z vás) a pusťte se do toho.

Nikdy nechoďte spát rozčilení

Ano, když je člověk uprostřed hádky, nedobře se usíná. Tím spíše, pokud to obnáší stěhování peřiny jednoho z dvojice do obývacího pokoje na pohovku. Na druhou stranu, snažit se vyřešit všechny problémy večer, když jste unavení, pravděpodobně i rozzlobení a rozrušení, také není řešení. Ve fungujícím vztahu je důležité si říct, že řešení oné závažné situace necháte až na ráno. Oba dva se uklidníte, vyspíte se na to a uvidíte, že naopak pravidlo „ráno moudřejší večera“ bude fungovat. Dost možná se druhý den probudíte s tím, že včerejší problém byl vlastně dost malicherný.

Mějte rozdělené role 

Je fajn vědět, že jeden z dvojice platí za živitele rodiny a druhý je ten, který má na starosti spíše domácnost, vyzvedávání dětí ze školky a podobně. Jak si to ale nastavíte, je jen a pouze na vás. A nikde není psáno, že se tyto role nemůžou během různých období proměňovat, anebo že jsou striktně dané. Už dávno nemusí být pravda to, že živiteli jsou muži, zatímco v domácnosti naopak ženy. Nehleďte na to, co si myslí okolí, a svůj vlastní svět, který se odehrává právě za dveřmi vašeho domova, si nastavte, jak chcete. Jenom pozor na to, abyste oba dva neměli stejnou roli.

A co vy, dostali jste někdy radu, která se nakonec ukázala jako lichá?

Reklama

Načítám