Hlavní obsah

6 nemocí, které se nekamarádí s chřipkou. Zejména u seniorů!

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Pro starší lidi může být chřipka velmi nebezpečná, komplikuje totiž další nemociFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z chřipky vás během pár dnů většinou dostane citron, odpočinek či léky bez předpisu. Ovšem tato zdánlivě banální nemoc může lidem nad 65 let  zkomplikovat průběh dlouhodobých onemocnění.

Článek

Mladý organismus se i se samotnou chřipkou popere výrazně snáz než senioři. U starších lidí s sebou i tak běžná nemoc, jako je právě chřipka, nese řadu dalších komplikací.

Přirozeným projevem stáří je snižování odolnosti vůči infekcím. Podle statistik 90 % lidí nad 70 let věku trpí jednou či více chronickými chorobami. „Onemocní-li tedy starší člověk, hrozí mu závažnější průběh nemoci a další komplikace. Riziko ještě stoupá v případě, že senior trpí některou z níže uvedených nemocí. Ty se ve vyšším věku vyskytují častěji a ve spojení s chřipkou mohou mít fatální následky,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.

Astma

S astmatem se v ČR potýká přibližně 800 000 osob, odhadem 112 000 z nich v seniorském věku. U seniorů se může projevovat nespecifickými příznaky, které se podobají jiným nemocem, například onemocnění srdce. Proto je astma hůře diagnostikovatelné, může ho maskovat i obyčejné pokašlávání při chřipce.

Foto: Volodymyr Baleha, Shutterstock.com

Když mají senioři chřipkové onemocnění, je nezbytné zvýšit pozornost a snažit se jim pomoci tuto komplikaci zdárně překonatFoto: Volodymyr Baleha, Shutterstock.com

Diabetes

S cukrovkou se léčí 840 000 obyvatel ČR a dalších 250 000 o svém onemocnění vůbec neví. Právě neléčená cukrovka činí organismus náchylnějším nejen k infekčním onemocněním – přechozená chřipka může rychle rozvinout závažné komplikace.

Kardiovaskulární onemocnění

3/4 osob nad 65 let trpí onemocněními srdce a cév, polovina má zvýšený krevní tlak. Mezi nejfrekventovanější nemoci, které srdce a cévy ve stáří postihují, patří vysoký tlak, infarkt myokardu, angina pectoris, cévní mozková příhoda a postižení žil dolních končetin. Chřipka způsobuje zvýšený výskyt těchto komplikací.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)

S CHOPN u nás bojuje až 800 000 tisíc osob, rizikovou skupinou jsou zejména kuřáci. Nemocní jsou nejen ke chřipce náchylnější, nemoc u nich má i horší průběh a může způsobit rozsáhlé poškození plicní tkáně.

Pneumonie (zápal plic)

Obecně se řadí k nejčastějším příčinám úmrtí mezi infekčními chorobami. Výzkum benefitů vakcíny proti chřipce, zveřejněný v American Journal of Epidemiolog, odhalil, že očkování snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii kombinovanou s chřipkou až o 34 % a riziko úmrtí až o 80 %.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ani zdánlivě obyčejné nachlazení není radno podceňovatFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nefrologická onemocnění

V České republice trpí onemocněním ledvin až 1 milion obyvatel. Významný rizikový faktor představuje právě vyšší věk, protože změny organismu spojené se stárnutím mají zejména ve spojení s dehydratací za následek selhání ledvin.

„Všechny tyto nemoci zvyšují riziko onemocnění chřipkou a naopak – chřipka může významně přispět ke zhoršení stávajícího onemocnění,“ dodává lékařka. Proto patří seniorská populace k rizikovým skupinám, kterým se doporučuje každoroční očkování proti chřipce jako nejúčinnější nástroj prevence. „Očkování významně snižuje riziko nákazy i dalších komplikací. Senioři nad 65 ho mají zdarma,“ vysvětluje RSDr. Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů České republiky.

I na jaře myslete na prevenci

Organismus vyčerpaný a oslabený po zimě i nestálost počasí plní čekárny lékařů podobně jako v chladnější část roku. „Jestliže se chřipka dostaví, máme sice k dispozici cíleně působící antivirotika, která jsou však určena pouze pro nemocné s velmi těžkým průběhem. Základem léčby proto pro většinu pacientů zůstává symptomatická léčba v podobě antipyretik, antitusik, přípravků na bolest v krku, klidový režim a dostatečný přísun tekutin. Antibiotika jsou zde zcela zbytečná,“ popisuje MUDr. Irena Sobotková.

Jak se proti chřipce bráníte vy?

Reklama

Načítám