Hlavní obsah

6 příznaků, že máte trombózu!

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oteklá noha, bolest na hrudi, dušnost, nevysvětlitelný kašel. To vše může svědčit o existenci krevní sraženiny uvnitř těla. Proč je to nebezpečné? Sražená krev může v oběhovém systému způsobit „dopravní zácpu“ a někdy jde i o život.

Článek

Zdravá krev má přirozenou schopnost srážet se – když je třeba zastavit krvácení při poranění nebo po vytrženém zubu. Stejně to funguje i uvnitř těla. Tady ovšem může vznik krevní sraženiny ohrozit i život. Jedná se o moment, kdy cévu ucpe a vytvoří v ní doslova špunt: embolie je vmetení nebo zaklínění sraženiny v cévě. „Orgán, který má být ucpanou cévou zásoben krví a tím pádem i kyslíkem, se nedokrvuje, což vede k jeho odumření,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu.

Může jít o život

Je-li zasažen nezbytný orgán (srdce, plíce, mozek, ledviny), pak je akutně ohrožen život. „Vznik trombu, tedy krevní sraženiny, v hlubokém žilním systému kdekoliv v těle s sebou nese riziko jeho vmetení do plic. V nejhorším případě se může embolie projevit i náhlou smrtí – jde většinou o masivní plicní embolii,“ potvrzuje profesor Tomáš Kozák, hematolog z pražské Polikliniky na Národní.

Pozor na cestování, úrazy i šestinedělí

Rizikové jsou v tomto ohledu všechny stavy nebo činnosti, které zpomalují tok krve (například delší cestování, při němž je nutné sedět strnule v jedné poloze), dále období s omezenou hybností končetin, kdy jsou navíc narušené cévní stěny – třeba po operacích a úrazech. Velice ohrožené jsou kvůli fyziologickým změnám těhotné a šestinedělky a nebezpečí zvyšují i některé choroby, například onemocnění srdce, ateroskleróza nebo rakovina. A rizikové je také kouření a užívání hormonální antikoncepce.

6 znamení krevní sraženiny

Ničivé následky trombózy dokáže omezit včasné rozpoznání příznaků. Pokud u sebe některou z následujících potíží zpozorujete, nepřehlížejte ji a neotálejte s lékařskou konzultací. Zanedbání by vás totiž mohlo stát život.

1. Otok jedné končetiny

Otok nohy či paže patří mezi nejběžnější příznaky hluboké žilní trombózy. Sraženina zablokuje zdravý tok krve a končetina oteče. 

2. Horkost a citlivost v okolí cévy

K bolestivému otoku se zpravidla přidruží i horkost a citlivost pokožky v okolí ucpané cévy. Kůže může začít měnit barvu: nad postiženým místem do červena a celá končetina do světlefialova.

Foto: Suriyawut Suriya, Shutterstock.com

Zarudnutí kůže spojené s horkostí a otokem patří mezi příznaky nebezpečné krevní sraženinyFoto: Suriyawut Suriya, Shutterstock.com

3. Bolest nohou či paží

Bolest končetin z krevní sraženiny se obvykle objevuje v kombinaci s otokem nebo zarudnutím. Někdy ale může být jediným příznakem a je snadné ji zaměnit za svalovou křeč či námahu. Rozdíly ale existují – bolest svalstva se ozývá hlavně při chůzi nebo při ohýbání končetin. „Pokud jste v posledních dvou týdnech před vznikem bolesti cestovali letadlem nebo měli delší přejezd autem, rozhodně zbystřete,“ nabádá Marie Skalská.

4. Bolest na hrudi

Trombotické bolesti se mohou projevit i v oblasti hrudníku. Bývají ostré a bodavé a horší se s dechovými pohyby. U menší sraženiny je snadné ukázat přesné místo bolesti, u těch větších je bolest spíše plošná a hůře lokalizovatelná.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Když se krevní sraženina dostane až do plic, může způsobit dechové obtíže někdy spojené s ostrou bolestí – a bohužel i smrtFoto: puhhha, Shutterstock.com

5. Dušnost a rychlý tlukot srdce

Krevní sraženina v plicích zpomaluje průtok kyslíku. Když je jeho hladina nízká, srdce bije jako splašené, aby nedostatek nahradilo. Píchá vás v hrudi, špatně a mělce dýcháte, klesá vám tlak a to všechno způsobuje stres a úzkost. Přidružuje se i výrazná slabost mnohdy vedoucí až k bezvědomí.

6. Nevysvětlený kašel

Nemůžete přestat kašlat a nevíte proč? Pokud se kašel pojí s dušností, rychlým tlukotem srdce nebo bolestí na hrudi, může být na vině krevní sraženina. Kašel může být suchý, ale také s hlenem nebo krví.

Foto: Borysevych.com, Shutterstock.com

Suchý kašel nebo s hlenem a krví může značit existenci nebezpečné krevní sraženinyFoto: Borysevych.com, Shutterstock.com

Máte s krevními sraženinami nějakou zkušenost?

Načítám