Hlavní obsah

Trápí vás metličky na nohou? Běžte k lékaři co nejdřív!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli svým metličkám nebo i křečovým žilám máte vlastně trochu radost, že léto už skončilo. Radši jste se totiž pařili v džínách, než abyste tu paseku na svých nohách předvedli. Možná byste se ale mohli začít zajímat, jak tenhle problém řešit. Možnosti tu jsou!

Článek

Metličkové žíly připomínající malé pavučinky v Česku trápí takřka 30 procent populace. Většinu z tohoto čísla tvoří ženy. Špatnou zprávou je, že nejde jen o kosmetický problém. Metličky jsou často předzvěstí vážnějších křečových žil. Dobrou zprávou je zase to, že jistá řešení existují.

Metličky jsou jen začátek

Mnoho žen si myslí, že metličky neboli mikrovarixy jsou jen problémem kosmetickým a nevnímají budoucí riziko. Metličky jsou ale již vlastně malé křečové žily, které mohou vznikat už v období puberty, často po začátku užívání hormonální antikoncepce.

„U většiny žen se současně s velkými křečovými žilami nacházejí i metličky, pouze omezený počet žen je postižen pouze metličkami,“ říká primář Žilní kliniky, MUDr. Ota Schütz. Mikrovarixy se často nacházejí na zevních stranách bérců a stehen. Mohou se však na dolních končetinách vyskytovat prakticky kdekoli, úplnou výjimkou však není ani výskyt na břiše, hrudníku, či dokonce obličeji.

A tohle jsou už křečové žíly...

Křečové žíly jsou viditelným projevem onemocnění žilního systému. Jedná se o namodralé, oteklé a nehezky hrudkovité žíly. Nejenže rozhodně nepřidávají na kráse, kromě toho mohou také svědit a bolet. Roli hraje jak genetická dispozice, tak částečně i životní styl. Vašim žilám vůbec neprospívá zejména dlouhodobé stání nebo sezení a nepříznivě působí i obezita a kouření.

Foto: vasara, Shutterstock.com

U mnoha žen se vyskytují metličky i křečové žíly zároveňFoto: vasara, Shutterstock.com

První alarmující příznak   

Když dlouho stojíte, máte pocit těžkých nohou, otékají vám a cítíte v nich mravenčení? Večer pak míváte občas křeče? Tak tohle jsou první varovné signály, že máte našlápnuto na chronické žilní onemocnění! „Hodně pacientů si řekne, že si dají nohy na stůl a budou užívat hořčík. Je však důležité vnímat své tělo a všímat si již prvních příznaků. Z proběhlé mezinárodní studie vyplývá, že Češi první signály žilních onemocnění podceňují a mají tendenci je bagatelizovat,“ upozorňuje praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková.

Chápeme, že si nechcete hrát na hypochondry a s každou prkotinou letět k doktorovi, avšak v případě žilních nemocí opravdu platí pravidlo „Čím dříve, tím lépe“.

Jak problém řešit?

  1. Opravdu na nic nečekejte - V případě, kdy zachytíte výše popsané první alarmující příznaky, neodkládejte návštěvu praktického lékaře, který vás odešle na příslušná vyšetření.
  2. Horká vana ne - Že horká vana pomáhá, je mýtus. Naopak teplo problém zhoršuje. Místo horké vany zvolte raději sprchu, po které si dáte nohy nahoru.
  3. Pohyb nade vše - Aby se vám žíly nerozšířily, je nutné je rozpohybovat. Základem křečových žil i metliček je zánětlivá reakce vedoucí k rozšíření žil. Kvůli němu se začne krev vracet, místo aby proudila žilami dál. Pravidelný pohyb pomáhá dostat krev tam, kde má být. Pomůže chůze, běh, plavání i jízda na kole.
  4. Kompresní punčochy - Seženete různé kompresní textilní pomůcky nejen ve formě punčocháčů nebo podkolenek, ale i stehenních nebo polostehenních punčoch. Vybrat si můžete z různě stahovacích variant, proto je vhodné domluvit se s lékařem.
  5. Řekněte si o venofarmaka - Pokud cítíte, že není vše tak, jak by mělo být, poraďte se s lékařem o užívání venofarmak. Jsou to léky zlepšující průtok krve žilami a zpevňující žilní stěnu. Jsou na předpis a užívají se dlouhodobě. Na další léto pak budete už připraveni.
  6. Chirurgické řešení - V případě, že výše uvedené postupy nepomohou, přichází na řadu chirurgická léčba. Obvykle skleroterapie na větší metličky nebo laseroterapie na ty drobné. S výběrem správného zákroku vám však poradí jedině ošetřující lékař. Nicméně aby se ale zdravotní komplikace nevrátily, je důležité dodržovat i po něm výše uvedená opatření.

Zpozorovali jste u sebe některé z uvedených příznaků?

Reklama

Související témata:

Načítám