Hlavní obsah

6 věcí, které se vyplatí odkoukat od dětí

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Reklama

Dnes je Mezinárodní den dětí (MDD) a jak už to v dětském světě chodí, nic není nemožné. Tak co si obrátit role? Jednou nebýt vzorem a učitelem pro děti, ale něco se od nich přiučit? Jaké to je, říkat pravdu do očí, radovat se z maličkostí a odstřihnout toxické přátele? Osvěžující!

Článek

Děti dnes mají svátek a leckdo by mohl namítnout, že je tomu tak každý den. Ano, mají tu krásnou schopnost najít si vždy důvod k radosti a slavení. Přestaňme na moment přemýšlet, jak jim to udělat hezké a co je naučit nového. Pojďme se jimi inspirovat. Co bychom se od nich mohli naučit?

1. Radují se z maličkostí

My dospělí máme tendenci těšit se jen z velkých věcí. Přiklepli nám hypotéku! Povýšení! Zhubla jsem do šatů! Můj klub bude hrát o pohár! Děti nemyslí takhle megalomansky. Radují se z kaluží, z rodiny ploštic, z povedené srážky dvou autíček, z bonbonu po obědě.

Co ty drobné každodennosti začít zase víc vnímat a nebrat je jako samozřejmost? Žijte přítomností, okamžikem. Užívejte si teď a tady.

2. Obklopují se lidmi, kteří za to stojí

„S Karolínkou já ode dneška neka, zlomila mi schválně pastelku!“ Ortely „ka“ a „neka“ mají v dětském světě velkou váhu. Děti se kamarádí jen s těmi, se kterými je jim dobře. Dělejte to taky tak.

Neznamená to střídat kamarády jako počasí, ale zamyslete se, kolik přátelství udržujete jen ze setrvačnosti? Kolik kamarádek vás umí naštvat jako málokdo? Tak prostě „neka“!

Zbavte se toxických přátelství, která vás připravují o energii. Svůj čas věnujte těm, kteří vás respektují jako vy je, a jsou tu pro vás. S těmi stojí za to „ka“!

3. Mluví upřímně a do očí

Děti umí být někdy až bolavě upřímné. Klidně vám řeknou, že vypadáte těhotně. Ale ony nám nechtějí ublížit! Prostě máte bříško a ony to řeknou.

S věkem nám roste emoční inteligence, socializujeme se, budujeme vztahy a snažíme se zapadnout do skupin. Řešíme, jak moc být upřímní a ohleduplní, jestli pravdu do očí říkat, nebo si ji do očí jen myslet. Děti mají jasno a vy to zkuste taky, i když to nebude vždy příjemné. Ale dávejte pozor, je velký rozdíl mezi tím mít pravdu, a mít názor!

A pokud je vám něco proti srsti, asertivně to řekněte. Nesnažte se svým chováním dělat své okolí za každou cenu šťastné, nejste pizza.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Děti netaktizují, říkají, co si myslí (tedy pokud zrovna nelžou)Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Umí se hluboce soustředit

Voláte děti pětkrát na večeři, a když přijdete do pokojíčku, najdete je plně soustředěné při stavbě kolejí, při hře na rodinu nebo zabrané do knížky? Nezlobte se na ně. Naopak oceňte, jak se umí koncentrovat a zabrat do hluboké práce.

Cal Newport, autor knihy Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World popisuje, jak zvýšit schopnost soustředit se na náročné a kreativní úkoly. Jak se nenechat rozptýlit sociálními sítěmi, e-maily a jak najít čas a klid na hlubokou aktivitu. Chce to hodně plánování a disciplíny! Stejně jako dětské hry. Místo peskování to od nich okoukejte.

5. Nestarají se, co na to řeknou lidi

Jestli je něco dětem jedno, tak co tomu řeknou lidi. Neladí mi tričko s tepláky? Zapomněl jsem mamince dokreslit nohy? Zpívám falešně a hrozně nahlas? No a co? Mám rád proužky a veselé barvy. Mámě se to líbí i tak. A tu písničku miluji a chci, aby mě bylo dobře slyšet.

Uvolněte se. Dopřejte si být sami sobě jediným kritikem a neomezujte se tím, co na vaše činy řekne okolí. Kdybyste měli dělat jen to, co vám všichni ostatní schválí, neudělali byste totiž nikdy nic. A to by byla škoda!

6. Polední šlofíčky

Závidíte dětem možnost jít si po obídku na hodinku dáchnout a nabrat síly na druhou polovinu dne? Co vám brání dopřát si to taky?

Pro zlepšení výkonu stačí osvěžujících dvacet minut a příval energie bude obrovský. V práci se na vás nadřízení asi nebudou dívat s pochopením, až to u počítače zalomíte, ale užijte si to o víkendu. Po obědě se nemusí nutně umýt celá kuchyň, po obědě si naordinujte společnou siestu. Anebo si dejte dvacet jen vy a dětem zatím pusťte k dnešnímu dni za odměnu pohádky na Televizi Seznam

Dětem přejeme krásný svátek. Díky, že nás učíte! Ostatně i od mužů se toho mohou ženy hodně přiučit. Víte, co třeba? 

Reklama

Související témata:

Načítám