Hlavní obsah

Máte doma despotu? Udělejte si test!

Foto: Thinkstock

Manipulátor umí navodit pocit vinyFoto: Thinkstock

Reklama

Chová se jako ředitel zeměkoule, který má patent na rozum? Ví „zcela určitě“, jak by se žena-partnerka po boku muže měla chovat? Takový chlap si chce ženu uzpůsobit přesně „na míru“. Dá se s ním žít?

Článek

Nezřídka neustále napomíná svou sestru a kamarádku se slovy, že by se vůči mužům měly více přizpůsobit. Je to jasné, chce ženu ovládat a měnit. (A pak že je to výsada pouze ženského rodu!)

Máte doma krále?

Potkala jste ho snad vy sama? Tak to vám není co závidět! Jistě víte, že nejdřív se choval velmi mile, příjemně, až přímo empaticky. Pokaždé vás vyslechl, snažil se poradit. Jeho citlivost a vřelost by se daly nazvat zachraňující. Novodobý rytíř u vás v posteli... Na chvíli to bylo krásné. Jenže energii, kterou vynakládá na vylepšování vztahů jiných, je vykoupena úpadkem vlastní osobnosti a neschopností vybudovat si bezproblémové partnerství. Ale to chce prvotně právě od vás. Jaké vyzkouší triky, než ho budete mít chuť s grácií poslat k šípku?

  • Pro svůj pocit důležitého článku ve vašem životě bude používat vaše problémy jako výmluvu, proč se nevěnuje řešení těch svých.
  • Předělat vás k obrazu svému považuje za výzvu a váš život také, takže má chuť napravovat pošramocené vztahy s vaší matkou nebo nadřízenou. Klidně jim zavolá a sjedná si s nimi schůzku, protože přece potřebujete pomoc, ne?
  • Jeho původně neškodný zájem a péče vás začíná dusit.
  • Nedokáže si připustit nefunkčnost vztahu, nepřiznává problém a dokáže dlouze hovořit o tom, jakou zodpovědnost za vás cítí. (Kdyby to vzdal, utrpělo by tím jeho mužství.)
  • Hnán žárlivostí se neostýchá prohledávat váš telefon a e-maily, aby tím ochraňoval sebe, vás a váš báječný vztah.

Mění téma rozhovoru? Mlží!

„Člověk vladař-manipulátor navozuje pocit viny u svého protějšku a zároveň se dovolává vyšších hodnot, jako rodinných vztahů, lásky, zodpovědnosti, přátelství atd. Používá logická zdůvodnění a obecné morální zásady k dosažení vlastního cíle,“ vysvětluje psycholožka Hanka Jenčová z portálu psychoterapie.atlasweb.cz. „Takový partner kritizuje druhé a snaží se vyzdvihnout vlastní hodnotu tím, že ponižuje, snižuje hodnotu lidí vedle sebe. Zříká se zodpovědnosti, mění téma uprostřed hovoru. Jde za svým cílem, ale bez ohledu na druhé. Často využívá nedostatečné znalosti druhých, a ač je sám mnohdy také nemá, přesvědčivě a sebejistě o své pravdě okolí přesvědčí,“ objasňuje myšlení a chování vladaře alias ředitele zeměkoule psycholožka.

Foto: Thinkstock

Domácí despota hlídá i vaše účtyFoto: Thinkstock

Chtěl mi vzít práci

Osobní sebedůvěra se ale nedá získat prostřednictvím í protějšku. Štěstí každého je také zodpovědnost každého. „Měla jsem to poznat dřív (pozn. redakce: Poznat dřív to někdy opravdu nelze). Martin byl naprosto jiný než já, ale imponoval mi svým zájmem již od první schůzky. Neměl rád novináře, já novinářkou byla,“ vypráví Marta. „Nejdřív říkal, jak mu to nevadí, že třeba změní názor, až více pronikne do tohoto světa. Vyptával se mě na všemožné podrobnosti, litoval mě, jak mám náročné zaměstnání. Ale jakmile jsme spolu začali žít, měla jsem to neustále na talíři. Nutil mě odejít z práce, nadával, když mě nečekaně zavolali do redakce. Podle něj jsem toho všeho měla nechat, aby se náš vztah zachránil. Ale o tom, že se sám potácel od zaměstnavatele k zaměstnavateli, již nemluvil. Všechno byla moje vina. Vyčítám si svoji slepotu. Nechápu, kam jsem tenkrát dala oči. Mám ponaučení: Kompromis? Je to základ vztahu. Jenže ho musí nabízet obě strany.“

Jak mu odebrat žezlo a moc?

  • A proto když již cítíte náznaky dusivé vzpurnosti a touhu ovládat (což se zpravidla projeví tehdy, když už je kořist jistá), zahajte akci na vyklouznutí z pasti.
  • Nevymaňte ho ze všech svých aktivit a koníčků, spíš se snažte ho do nich v rámci možností zařadit.
  • Dejte si ruku na srdce, zda jeho přehnaný zájem o řešení vašich potíží nepramení z toho, že na partnerovi od začátku vztahu tuto vlastnost sama požadujete.
  • Buďte k němu upřímná.
  • Budujte si vlastní sebevědomí. Jen tak na něj vyzrajete a nenecháte sebou manipulovat!

A na konec jedna trochu feministická rada: Prostě se ho zbavte a ty nervy si ušetřete včas… Každopádně buďte ve střehu, neboť vladařů je mezi námi ještě dost bohužel.

Znáte někoho takového, kdo šel pro všechnu moudrost světa až na jeho kraj? Poučuje vás a zasahuje každému do života? Popište nám v diskusi pod článkem soužití s takovým člověkem! Již teď si za něj zasloužíte obdiv!

Reklama

Související témata:

Načítám