Hlavní obsah

7 chyb v jídelníčku, které ničí váš mozek i psychiku!

Foto: Profimedia

Jídla z fast food restaurací vašemu tělu nedají nic pozitivníhoFoto: Profimedia

Reklama

To, co jíte, nemá vliv jen na to, jak vypadáte. Jídlo a životní styl ovlivňují skoro všechny pochody v těle. Špatná strava může způsobovat, že jste protivní, podráždění, ale také postupně ničí mozek.

Článek

Častější zapomínání, potíže se soustředěním, únava, výkyvy nálad, podráždění, pocity úzkosti a také celková tělesná slabost. Tohle všechno a pravděpodobně i mnohem víc mohou způsobit špatné jídelní návyky. Co je nejhorší?

1. Hladovění

„Při hladovění dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi, začíná se spalovat jaterní glykogen a klesá hladina inzulinu v krvi. Dochází k hypoglykemii v důsledku porušené glukoneogeneze nebo excesivní spotřebě glukózy,“ popisuje MUDr. Monika Hliněná, obezitoložka z dietního programu It’s my life!

Hypoglykemie z hladovění sice není u zdravého člověka život ohrožující jako třeba hypoglykemie způsobená vypitím nadměrného množství alkoholu, ale způsobuje únavu, pocity úzkosti, podrážděnost a také zmatenost.

2. Cukr

„Sacharidy jsou palivem pro mozek, samozřejmě ale ty správné, nikoli ty, které obsahují bílý cukr. O bílém cukru je známo, že zvyšuje hladinu inzulinu, který pak snižuje glykemii. Tím dochází k únavě, zhoršené koncentraci i náladě, nervozitě, někdy dokonce k výbuchům vzteku. Mozek, aby mohl správně fungovat, naopak potřebuje stabilní hladinu cukru v krvi,“ uvádí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: Profimedia

Cukrem raději šetřete. Výkyvy hladiny cukru v krvi mohou vést k únavě, nervozitě i výbuchům vztekuFoto: Profimedia

3. Fast food

„Smažené pokrmy s vysokým obsahem tuku neobsahují téměř žádné živiny, které mozek potřebuje. Trans tuky, které se nacházejí v pokrmech z rychlého občerstvení, vědci spojili s horšími výsledky neurologických testů, které jsou typické pro Alzheimerovu chorobu,“ uvádí odbornice Monika Hliněná.

4. Nedostatek vody

„Nedostatek tekutin a dehydratace se projevuje únavou, ale i letargií, slabostí a podrážděností. Také pleť je pak povadlá, šedivá s předčasnými vráskami. Doporučujeme denně vypít alespoň 1,5 litru neperlivé, neslazené, nechlazené vody,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.

5. Málo tuků

Stále hodně lidí ve snaze zhubnout se snaží vylučovat nebo hodně omezovat tuky. To je ale poměrně zásadní chyba. „Hlavními prvky pro fungování nervového systému jsou esenciální mastné kyseliny, které tělo potřebuje přijímat ze stravy, samo si je totiž neumí vyrobit,“ uvádí Věra Burešová.

„Kvalitním zdrojem mastných kyselin je například olivový či řepkový olej, semínka, ořechy, mořské ryby. Navíc například ryby obsahují i vitaminy skupiny B a zinek, které potřebujete k tomu, abyste se cítili psychicky v pohodě,“ dodává.

Foto: Profimedia

Kvalitní zdroje tuků jsou v jídelníčku potřeba, a to nehledě na to, jestli hubnete nebo jinak formujete těloFoto: Profimedia

6. Nesnídání

Mozek po spánku, kdy se regeneroval, potřebuje přijímat živiny. „Úkolem snídaně je doplnit energii spotřebovanou během spánku a dodat rychle dostupnou energii pro začínající fyzickou aktivitu. Pokud někdo snídani vynechá, donutí organismus přejít na záložní režim, který ale ve většině případů vede k podrážděnosti, nízké výkonnosti či bolestem hlavy,“ podotýká Monika Hliněná.

7. Málo ovoce a zeleniny

„Málo ovoce a zeleniny ve stravě způsobuje nedostatek vitaminů a minerálů, které jsou důležité pro psychickou pohodu. Jde například o vitamin C a kyselinu listovou, jejíž absence může způsobit dokonce až deprese,“ upozorňuje odbornice Věra Burešová.

Co na to říkáte? Všimli jste si někdy, jak velký dopad mohou mít špatné stravovací návyky?

Reklama

Načítám