Hlavní obsah

Kam nemůže kartáček, pošlete ústní vodu! K čemu je dobrá?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Vystačíte si jen s kartáčkem a zubní pastou? Ani další pomůcky pro ústní hygienu byste neměli ignorovat. Například ústní vodu, která přijde vhod i během dne, zejména v tyto chladné měsíce. S čím vám pomůže?

Článek

Ústní voda může doladit to, co kartáčkem nezvládnete. Dokáže zahnat nepříjemnou pachuť v puse po jídle, hravě se dostane do všech zákoutí a pomáhá předcházet i zubnímu kazu. Vyplatí se proto mít ji nejen doma v koupelně, ale přelijte si ji trochu třeba do malé lahvičky a berte s sebou do kabelky. Jaké benefity vašim ústům a chrupu nabízí?

1. Pronikne i do nepřístupných míst

Místa, kam se nedostanete při čištění zubů kartáčkem, pomáhají dočistit i jiné pomůcky jako jednosvazkový či mezizubní kartáček. Ovšem jako rychlá pomoc je tu ústní voda. Neslouží jen k osvěžení dechu, ale pomáhá bojovat se zubním plakem. Ten může zůstávat v nepřístupných místech, a pak se měnit v zubní kámen.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ústní voda se dostane tam, kam kartáček nedosáhneFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Předejde zkaženému dechu

Faux pas v podobě zapáchajícího dechu pomáhají ústní vody zdárně předcházet. „Velice účinné jsou ústní vody s obsahem zinečnaté soli, která neutralizuje zápachy,” radí Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental. Kombinovat je můžete s výtažky z šalvěje, která umí v ústech likvidovat bakterie, které nepříjemný zápach z úst způsobují. Podobně působí další přírodní složky jako esenciální oleje z karafiátů či kůra magnolie.

Vyhýbat byste se měli vodám, které obsahují alkohol, protože ten působí agresivněji na dásně, patro i vnitřní tváře.

3. Platí na krvácení i otoky

Klidnící účinky může mít i pro dásně, zejména pokud vás trápí parodontóza nebo častější záněty. „Pro pacienty, kteří mají problémy s krvácením dásní a dávají přednost přírodním produktům, jsou vhodné například ústní vody obsahující přírodní výtažky z bergenie, jitrocelu a kořene lopuchu. U ústních vod tohoto složení jsou velmi dobré výsledky i při otocích dásní či zánětech. V těchto případech je vhodná kombinace se solemi zinku,“ radí Eva Luskačová, odbornice na celostní zubní péči značky SPLAT.

Při těžším průběhu krvácení dásní, parodontóze i jako prevenci paradentózy vám může stomatolog krátkodobě doporučit ústní vodu s peroxidem vodíku v nízké koncentraci.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pečovat je třeba také o dásně, pomohou v tom i bylinkové zubní pasty a ústní vodyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. Posílí slábnoucí sklovinu

Než si ústní vodu koupíte, dobře si prostudujte etiketu. Pomoci může třeba i s posílením zubní skloviny. K procesu odvápnění dochází nevhodným jídelníčkem, ale také při častém pití kyselých nápojů (džusy, colové nápoje), které ji naleptávají, vlivem zvracení (při bulimii, ale i v těhotenství) nebo onemocnění kostí.

Remineralizovat zubní sklovinu pomáhá ústní voda s obsahem hydroxyapatitu vápenatého. „Poškozená sklovina způsobuje mimo jiné zvýšenou citlivost zubů. Ústní voda, tzv. tekutá sklovina je v tomto případě účinným řešením,“ potvrzuje Zuzana Heiník Bělová.

5. Pomůže s bělením

Pravidelné používání ústní vody vám pomůže dokonce zesvětlit odstín vašeho chrupu a rozjasnit sklovinu. „Některé ústní vody obsahují přírodní enzym papain, který pochází z exotické papáji. Ten rozpouští zubní plak, který je původcem zabarvení,” radí zubní lékařka Heiník Bělová. Zároveň chrání před tvorbou zubního plaku a zabraňuje onemocnění dásní.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Bělost zubů ničí zubní plak, právě na jeho likvidaci jsou ústní vody velmi účinnéFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

6. Přes den zastoupí kartáček

Ústní vodu není ideální používat ihned po čištění zubů. „Pokud si zuby čistíte kvalitní zubní pastou a hned po vyčištění ji spláchnete, můžete tím snížit pozitivní účinky pasty. Mezi čištěním zubů a použitím ústní vody by měl být rozestup minimálně půl hodiny,” doporučuje zubní lékařka Heiník Bělová.

Užít ji můžete klidně až během dne, pomůže s očistou úst například po obědě, když se vám nechce zuby čistit kartáčkem.

7. První pomoc při bolesti v krku

Ústní voda pomáhá zlikvidovat škodlivé cizorodé látky, které ulpívají nejen na vašich zubech, ale v celých ústech. Vhod proto přijde i nyní, v době zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, kdy zvyšuje vaši obranyschopnost proti nachlazení či respiračním chorobám. Má také zklidňující účinek na sliznice, které nízké teploty vysušují a onemocnění dráždí. Úlevu přináší zejména složení se šalvějí, heřmánkem, hřebíčkem nebo borovým jehličím.

Na co si dát pozor? 

I když jde v podstatě o neškodnou věc, vždycky si přečtěte příbalový leták či etiketu. Ústní vody nejsou pro děti, těm kupujte speciální pro ně. Vyvarujte se těm, které obsahují alkohol, při častém používání by mohly spíše uškodit. Alkohol totiž vysušuje a v ústech by mělo být pořád vlhko. Důležitá je i doba užití. Neměli byste vodu používat dříve než zhruba půl hodiny po mechanickém čištění zubů. Látky v zubní pastě mohou totiž působit s fluoridem v  ústní vodě tak, že jeho účinky deaktivují. Takže je to stejné jako všude jinde — všeho s mírou!

Reklama

Načítám