Hlavní obsah

Co vám říkají vaše ústa: čeho si všímat na zubech a dásních

Foto: Nadino, Shutterstock.com

Foto: Nadino, Shutterstock.com

Reklama

Lidské tělo má svou vlastní řeč a způsoby, jak svému majiteli dát najevo, že něco není v pořádku. Takhle k vám promlouvají i vaše zuby, dásně a ústa. Nad kterými varovnými signály byste neměli mávnout rukou? Kdy není od věci vyhledat pomoc odborníka?

Článek

Když vás bolí zub, necháte si ho u zubaře opravit. Máte zjevný problém a ten řešíte. Jenže co když vás nic moc netrápí? I tak k vám možná vaše ústa promlouvají, jen vy je neposloucháte. Tohle je osm varovných signálů, které byste neměli přehlížet. Tedy alespoň podle doktorky Reeny Wadia, britské expertky na zubní a ústní hygienu.

1. Zarudnutí v koutcích úst

Sice se není třeba bát vážné nemoci, ale i tak vám tělo něco říká. „Zarudnutí nemusí být bolestivé, nemusí svědit, kůže nemusí praskat, ale u 25 procent lidí to značí nedostatek železa a vitaminu B,“ vysvětluje Reena Wadia. Je-li nedostatek chronický, můžete mít i lesklý a výrazně rudý jazyk. Řešení je jednoduché: jezte víc potravin bohatých na železo a na vitaminy skupiny B, anebo sáhněte po potravinových doplňcích.

2. Krvácení dásní

Krvácejí vám dásně, když jíte něco tužšího nebo si důkladněji čistíte zuby? Není to normální! „Krvácení je vždy způsob, kterým tělo dává najevo, že něco není v pořádku,“ upozorňuje zubní lékařka. Nejčastěji jde o paradentózu, což je po zubních kazech nejčastější onemocnění v dutině ústní. Jedná se o zánět, a čím dřív vyhledáte odbornou pomoc, tím lépe. Neléčený zánět dásní je nebezpečný, hrozí při něm nejen ztráta chrupu, ale v krajních případech může vést i k nemocem srdce a cukrovce.

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Červené a krvácivé dásně? Není to normální a v ohrožení je i vaše srdceFoto: Estrada Anton, Shutterstock.com

3. Zvětšené či oteklé dásně

Většinou se jedná o důsledek paradentózy, ale někdy je třeba hledat jiného viníka. „Způsobují to například některé léky na vysoký krevní tlak a na epilepsii nebo léky, které lidé berou po transplantacích,“ říká Reena Wadia. V případě paradentózy pomůže zubař, jedná-li se o nežádoucí vliv léků, zkuste se s lékařem dohodnout na jejich změně.

4. Změna barvy dásní a rtů

Barva dásní je individuální, ale je třeba hlídat změny v pigmentaci. Výrazné ztmavnutí může značit Addisonovu chorobu, což je závažná porucha funkce nadledvin. Když vyhledáte lékaře včas, celkem snadno si s tím poradí, zato neléčená nemoc je smrtelná! Zpozornět byste také měli, když se v ústech a na rtech objeví modré či tmavěhnědé pihy. Je to jeden z prvních příznaků Peutzova-Jeghersova syndromu – dědičného onemocnění trávicího systému, které výrazně zvyšuje riziko nádorových onemocnění.

Foto: Stefano Garau, Shutterstock.com

Důležitá je i barva dásní a sliznice úst. Občas se tu projeví závažné problémy celého tělaFoto: Stefano Garau, Shutterstock.com

5. „Průsvitné“ zuby

Tenké, lesklé a jakoby průsvitné zuby jsou nejčastěji způsobeny kyselinovým opotřebením skloviny. Snáz žloutnou, jsou křehké, snadno se lámou a odštipují. Znamená to, že je v ústech příliš kyselé prostředí. Příčinou může být nevhodná strava: mnoho sladkého, koly, džusů i vína. Víte, jaké jsou nejhorší potraviny pro sklovinu? Není-li problém v jídelníčku, možná je na vině špatné trávení, typicky třeba reflux. Pak je nutné navštívit lékaře, protože neléčený reflux může vést k rakovině.

6. Opary a vřídky

Různé pupínky nevypadají hezky, a proto vyvolávají obavy. Většinou za ně může buď stres a vyčerpání, nebo virové infekce, nedostatek vitaminu B12 a železa. Někdy ale problém souvisí také s Crohnovou chorobou či nesnášenlivostí lepku.

Foto: Domaskina, Shutterstock.com

Pupínky v ústech i jejich okolí jsou časté a příčin může být mnohoFoto: Domaskina, Shutterstock.com

7. Špatný dech

Tato nepříjemnost postihuje až třetinu populace. „Nejčastěji za to může povlak na jazyku nebo záněty dásní,“ říká Reena Wadia. S tím vám pomůže zubař či dentální hygiena. Občas zápach z úst provází čepy na mandlích, ale někdy i závažnější onemocnění. „Ovocný dech může značit ketoacidózu, velmi nebezpečnou komplikaci cukrovky. Rybí pach onemocnění ledvin, kyselý zápach bývá spojován s astmatem nebo cystickou fibrózou, zatuchlý dech s cirhózou jater,“ upozorňuje odbornice.

8. Sucho v ústech

Nejčastěji to značí dehydrataci: měli byste zvýšit příjem tekutin. Nedostatek slin bývá i velmi častým nežádoucím účinkem mnoha léků. „Suchost v ústech, které se nelze zbavit, může být také známkou vážnějších onemocnění. Třeba diabetu nebo Sjögrenova syndromu, což je zánětlivé autoimunitní onemocnění,“ vysvětluje Reena Wadia.

Ignorovat tělo se opravdu nevyplácí, říká vám toho víc, než si myslíte. Když tělo volá o pomoc: jaké signály nepřehlížet?

Reklama

Načítám