Hlavní obsah

Překvapivé triky s ústní vodou: Jak ji doma ještě využijete?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Máte v koupelně toaletní ústní vodu? Možná ani netušíte, že vlastníte prostředek, který nevyřeší jen váš problém s dásněmi. Budete překvapení, k čemu všemu se ještě hodí.

Článek

Že se některé suroviny nebo přípravky dají použít i k jiným účelům, než ke kterým jsou původně určeny, pro vás asi není nic nového. Ale možná vás zatím nenapadlo, že když vám dojde pleťová voda nebo WC čistič, můžete je nahradit ústní vodou. Působí jako dezinfekce, takže ji uplatníte při mnoha dalších příležitostech. Jen se předem nezapomeňte podívat na složení. Má-li ústní voda jako náhradník v domácnosti dobře posloužit, je třeba, aby v ní byl alkohol, a zároveň nesmí obsahovat cukr.

Vyčistí mastnou pleť

Antiseptická ústní voda skvěle nahradí pleťovou vodu se stahujícím účinkem. Nejdříve obličej umyjte teplou vodou a mýdlem a utřete dosucha. Na tampon kápněte trochu ústní vody a pleť jemně masírujte krouživými pohyby (odzdola nahoru). Okolí očí a víčka samozřejmě vynechte. Poté tvář znovu omyjte teplou vodou a nakonec ještě studenou – nejlepší je ji nalít do rozprašovače a dát si osvěžující „sprchu“. Pleť bude jasná a prokrvená a rozšířené póry se stáhnou.

Zatočí s lupy

Trápí vás lupy a už vás nebaví utrácet horentní sumy za zaručeně účinné šampony, po jejichž aplikaci se nedostavuje kýžený efekt? Třeba vám pomůže něco jiného. Nejdříve si umyjte hlavu běžným šamponem a potom do vlasů vetřete ústní vodu. Nechte dvě tři minuty působit, opláchněte vlažnou vodou a dál už pokračujte tak, jak jste zvyklí – například použijte svůj oblíbený kondicionér. Opakujte při každém mytí, dokud lupy úplně nezmizí.

Foto: suriya yapin, Shutterstock.com

Ústní voda dokáže nečekané: například si poradí s lupyFoto: suriya yapin, Shutterstock.com

Vyčistí WC

Právě vám došel prostředek na čistění toaletní mísy a jste v úklidovém rozletu? Máte-li v koupelně ústní vodu, problém snadno vyřešíte. Nalijte do mísy 100 ml tohoto „univerzálního čističe“ a nechte asi půlhodinku působit. Potom mísu důkladně mechanicky vyčistěte štětkou a několikrát spláchněte. Ústní voda zničí mikroby a toaleta bude dokonale čistá.

Nahradí dezinfekci

Přišlo dítě domů s odřeným kolenem nebo jste se řízli při čištění zeleniny a za žádnou cenu nemůžete najít žádný dezinfekční prostředek? Sáhněte na poličku v koupelně pro ústní vodu – s dezinfikováním rány si hravě poradí. Podobný roztok se totiž léta používal jako antiseptický prostředek při drobných chirurgických zákrocích.

Uleví nohám od plísní

Nepříjemné svědění mezi prsty u nohou nebo zahnědlý pórovitý nehet – to jsou neklamné příznaky plísní. Jenže komu by se chtělo trávit dlouhé hodiny v čekárně kožního lékaře? Možná to nebude nutné. Je-li plísňové onemocnění v počáteční fázi, zkuste ho zastavit – postižené místo potírejte několikrát denně vatovým tamponem namočeným v ústní vodě. Počítejte s tím, že to může trochu pálit, nicméně kožní plíseň by měla po několika dnech pomalu ustoupit.

Plíseň na nehtech však chce větší trpělivost. Zhruba po třech až čtyřech týdnech „léčby“ by měl začít růst zdravý nehet a ten poškozený byste měli postupně odstřihávat. Pokud však nebude patrné žádné zlepšení, raději domácí samoléčbu ukončete a přece jen se vydejte pro radu za dermatologem.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Plísně na nohou? Jděte na ně silou ústní vodyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Odstraní zápach z prádla

Máte doma sportovně založeného teenagera, který si na pořádek opravdu nepotrpí a klidně nechá zpocený dres po tréninku několik dní nacpaný v batohu? Máte kolikrát dojem, že prací prášek a krásně vonící aviváž zápach počínající plísně nepřebijí? Zkuste do prací lázně přidat 200 ml ústní vody. A k aviváži pak pro jistotu přidejte ještě 100 ml bílého octa. Po nežádoucím zápachu nezbude ani památka.

Má to však jeden háček! Tuto metodu nepoužívejte na termoprádlo nebo na oděv s vodoodpudivou či jinou speciální povrchovou úpravou. Obdobnou lázeň můžete dopřát prádlu, které jste nestihli hned po vyprání pověsit a tak trochu jste ho pozapomněli v zavřené pračce.

Stojí naše tipy za vyzkoušení? Co říkáte?

Reklama

Načítám