Článek
Stále ohříváte jídlo v kastrůlcích a zapomenete-li dát rozmrazit maso den předem, měníte jídelníček, protože nemáte doma mikrovlnku, která by chybu napravila? Pokud to děláte kvůli strachu z její škodlivosti, jen si komplikujete život. Nebo snad věříte mýtům, které o těchto troubách kolují? Zde jsou ty nejčastější z nich.
1. Mikrovlny škodí zdraví
Tento mýtus už několikrát vyvrátili výrobci i lékaři! „Mikrovlny jsou jednoduché, neškodné elektromagnetické vlny, které se nacházejí na vlnovém spektru mezi infračerveným zářením a rádiovými a televizními vlnami. Protože je jejich vlnová délka velmi krátká, lehce pronikají do potravin, plastů, papíru a zahřívají je zevnitř. Vznikající molekulární pohyb má za následek změnu směru molekul v každé sekundě skoro dva a půl milionkrát,“ vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool. Více se dočtete v článku Je mikrovlnka opravdu bezpečná? nebo Test mikrovlnek: Tyhle nekupujte!.
2. Ničí vitaminy a další důležité látky v jídle
Měření to neprokázala. Podle odborných měření prováděných v Německu například právě u vitaminu C záleží spíš na druhu zeleniny než jejím zpracování. Zatímco u mrkve se ztratí při vaření v mikrovlnce 32 a na sporáku 35 procent, u květáku je to naopak. Ten je výhodnější připravovat klasicky. Měření na zachování vitaminu B1 pak hovořila ve prospěch mikrovlnné trouby skoro vždy.
3. Umí jen ohřívat a rozmrazovat
Není to pravda! Mikrovlnné trouby jsou dneska součástí multifunkčních přístrojů, zvládnou proto nejen ohřívat a rozmrazovat, ale klidně se v nich dají připravovat pokrmy v páře, péct masa, pizzy, pečivo, a dokonce i vánoční cukroví. Jeden přístroj tak nahradí klasickou, parní i mikrovlnnou troubu a ušetří spoustu místa v kuchyni.
Tip redakce: V mikrovlnné troubě lze připravit celé menu. Koukněte se sem!
4. Potraviny v nich připravené škodí zdraví
Pokud dodržujete správné postupy přípravy, stejně jako při klasickém pečení, tak ne! Rozhodně neplatí, že by v potravinách zůstávaly mikrovlny. Problém může být s nerovnoměrným prohříváním potravin. Každý, kdo mikrovlnku aspoň jednou použil, ví, že napovrch jsou potraviny horké a uvnitř studené. Pokud zde bude například péct kuře, může se stát, že na povrchu už bude vypadat dokonalé, uvnitř se sice také upeče, ale nikoli dokonale propeče. Tedy zpravidla uvnitř u kostí neprojde teplotami nad sedmdesát stupňů, které spolehlivě ničí například bakterie salmonely. Od nich se pak infikuje maso a vy můžete onemocnět. Ale to se vám stane i při grilování nebo klasickém způsobu přípravy.
Proto vždy dodržujte zásadu, že je lepší zvolit delší dobu přípravy a raději o něco nižší teplotu nebo výkon než naopak. Zcela jinak je to při ohřívání polévky v mikrovlnce. Klidně zvolte maximální výkon a krátkou dobu, pak zamíchejte a rozdíl v teplotách se srovná.
5. Jsou malé a nic se do nich nevejde
Omyl! V současné době se prodávají hlavně kompaktní trouby, které mají objem jen kolem čtyřiceti litrů. U mikrovlnných, které jsou sice na pohled menší, je to díky jinému vnitřnímu řešení méně jen o pět až deset litrů. Velikost, přesněji řečeno průměr otočného talíře bývá až 36 centimetrů. Jestliže máte pocit, že vás právě kulatý talíř omezuje, nemusíte zoufat. Novější typy se totiž obejdou bez něj, točí se totiž vyvíječ vln. Použít tak můžete klasické obdélníkové nebo oválné zapékací misky.
6. Mají složité ovládání
Jak kdy. Investovali jste několik tisíc korun do nové mikrovlnky kombinované s multifunkční troubou, ale nyní jste zklamaní, protože je tam na vás moc ovládacích prvků, koleček či programů, a než nastavíte troubu, rychleji jídlo ohřejete na plotýnce? Pak jste si měli vybrat jednoduchý typ vhodný pouze k ohřevu. „Je pravda, že některé přístroje nabízejí až desítky programů, s nimiž dosáhnete ideálních postupů při přípravě pokrmů, důležité je si důkladně pročíst návod, pak už je to ale hračka. Pokud chcete jen ohřívat, oceníte naopak co nejsnadnější použití se dvěma kolečky,“ říká Milan Landa ze společnosti Electrolux.
7. Spotřebovávají moc elektrické energie
Jak kdy. Při provozu patří mikrovlnná trouba spolu s rychlovarnou konvicí a indukční deskou k nejúspornějším spotřebičům a například ohřev vody je v ní jeden z nejlevnějších. Problém však může činit pohotovostní režim po zbytek dne. Zvlášť u starších typů může svíticí displej spotřebovat energii bez jakéhokoli užitku, za něž ročně zaplatíte pár stokorun. I když nemusíte. „Existují zvláštní programy nastavené od výrobce, kdy se displej s ukazatelem času automaticky vypíná. Po konci vaření se začnou odpočítávat tři minuty po kterých se vypne, a tak neodebírá další energii ze sítě. Trouba se pak opět aktivuje otevřením dvířek,“ říká Milan Landa. Více se dočtete zde: Vypnuté spotřebiče vás stojí tisíce.
A jaký máte vztah k mikrovlnce vy? Dovedete si představit život bez ní?