Hlavní obsah

Uvažujete o americké lednici? Známe pro a proti

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte americkou lednici – královnu kuchyní nejen v amerických filmech? Taky se vám občas zdá, že některé scény by bez ní ani neměly smysl? Zjistili jsme, v čem tkví její kouzlo a proč sluší i českým domácnostem.

Článek

Pokud plánujete nákup nové chladničky a nemůžete se rozhodnout, jestli zůstat spíše u „klasiky“, nebo zvolit „ameriku“, máme pro vás pár argumentů pro i proti. Řeč dnes bude o amerických chladničkách, které se odborně označují jako Side by Side. Prodávají se většinou ve dvoukřídlém provedení, přičemž jedny dveře vedou do chladicí části (většinou jsou to ty vlevo) a druhé do mrazicího oddílu.

Výjimkou však nejsou ani typy se čtyřmi dveřmi, kdy nahoře je chladnička a dole mrazák. Mezi jejich přednosti patří především velká skladovací kapacita, dávkovač vody, výrobník ledu a jedinečný design.

Foto: Haier

Do americké chladničky Haier HRF-522DG7 není problém naskládat velké množství potravin, protože jsou přihrádky také na obou dveřích. Rozměry 90,8 × 179 × 65,5 cm. Cena: 19 990 Kč. Koupíte v e-shopu Mall Foto: Haier

Jsou velké

Nad velkým množstvím potravin, které se dá do americké lednice naskládat, zajásají především vícečlenné rodiny, či ti, kteří jsou zvyklí dělat si zásoby na delší dobu. Vnitřní prostor mívá více než 500 litrů. Je uzpůsobený efektivněji než u klasických modelů, neboť na rozdíl od běžné kombinované chladničky jsou úložné prostory i ve dveřích mrazničky. Zároveň je díky dvoukřídlým dveřím přístup do chladničky a mrazničky snazší. Nespornou výhodou je, že si nejčastěji používané potraviny můžete umístit do výšky očí, a tudíž se pro ně nemusíte ohýbat.

Foto: Whirpool

U čtyřdveřové chladničky Whirlpool WQ9 B2L určitě oceníte oddíl FlexiFreeze s volitelnou teplotou, který se přizpůsobí všem vašim potřebám. Rozměry: 90,9 × 187,4 × 69,8 cm. Cena: 34 990 Kč. Koupíte v e-shopu TeshopFoto: Whirpool

Jsou šikovné

Většina amerických chladniček disponuje příjemnými benefity, jako je dávkovač vody a ledu umístěný na vnější straně dveří. Díky tomu si můžete kdykoli natočit chlazenou vodu rovnou do skleničky. Automat na led vám dá u mnoha modelů vybrat mezi kostkami ledu nebo ledovou tříští, kterou z ledu naseká zabudovaný mlýnek.

Před samotným nákupem tohoto typu je však třeba pamatovat na přívod vody, ke kterému ho připojíte. Levnější modely toto připojení sice nevyžadují, ale pak je nutné zásobník vody plnit manuálně.

Běžné je, že jsou vybavené beznámrazovou technologií No Frost, takže je není třeba odmrazovat. Díky speciální ventilaci optimálně cirkuluje vzduch, a to zajišťuje ideální podmínky pro skladování.

Foto: Gorenje

Dotykově ovládaný výrobník ledu s dávkovačem vody u americké chladničky Gorenje NRS9182VB umožní vychutnat si chlazenou vodu, ledové kostky či ledovou tříšť bez potřeby připojení chladničky na vodu. Rozměry: 90,8 × 179,3 × 68,7 cm. Cena: 23 990 Kč. Koupíte v e-shopu Electro Foto: Gorenje

Jsou chytré

Americké lednice mívají na dveřích tzv. svačinové okénko (dveře ve dveřích), kam můžete uložit bagety nebo přesnídávky. Pak už není potřeba otevírat celé dveře, takže zbytečně neuniká chladný vzduch. Existují dokonce už takové modely, které mají ve dveřích tvrzené sklo, na které poklepete, a ono se vám rozsvítí, takže vidíte, co je uvnitř.

A aby toho nebylo málo, některé typy můžete ovládat pomocí chytrého telefonu, i když nejste doma. Stačí si nainstalovat speciální program od výrobce, a pak můžete jediným dotykem změnit teplotu chladničky, ovládat funkci expresního mrazení a neustále máte přehled o tom, zda váš přístroj běží tak, jak má.

Foto: LG

Zásadní výhodou americké chladničky LG GSX960MTAZ, vybavené inovativní technologií InstaView Door-in-Door, je tvrzené sklo na pravých dvířkách, které umožní dvojitým poklepáním na skleněný panel podívat se dovnitř. Rozměry: 91,2 × 179 × 73,8 cm. Cena: 59 990 Kč. Koupíte v e-shopu LGFoto: LG

Jsou pěkné

Bez zajímavosti není ani design amerických chladniček. Na trhu jsou vzhledově velmi atraktivní modely, které mají povrch v broušeném nerezu, a to třeba i v černé barvě. S tím skvěle koresponduje dotykové ovládání s LED displejem na vnější straně dveří nebo zapuštěná madla, takže spotřebič působí nejen čistě a minimalisticky, ale i subtilněji. Dá se tedy říci, že díky svému elegantnímu vzhledu se americké lednice hodí do interiérů všech stylů.

Foto: Candy

Americká chladnička Candy CHSBSO 6174XWD v nerezovém provedení se hodí do všech typů interiérů. Rozměry 90,2 × 177 × 60,6 cm. Cena: 18 990 Kč. Koupíte v e-shopu AlzaFoto: Candy

Všechno má své ale

Pravdou je, že americké chladničky jsou rozměrově o něco větší než standardní chladničky (mají šířku asi 90 centimetrů), takže se nevejdou do malých kuchyní. Někomu možná nebudou vyhovovat šuplíky v mrazničce, které jsou oproti běžným typům užší a mělčí.

„Ameriky“ jsou také dražší než klasické lednice, musíte počítat i s tím, že si připlatíte za jejich běžný provoz, protože mají o něco větší spotřebu elektřiny. A chcete-li využívat komfort amerických lednic naplno, je třeba předem zajistit přívod vody, což může být problém zvláště tehdy, pokud zrovna neděláte celkovou rekonstrukci kuchyně.

Reklama

Související témata:

Načítám