Hlavní obsah

Jak často prát ručníky a ložní prádlo? Víme to!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O hygieně se teď kvůli koronaviru mluví často. Myjeme si ruce víc než kdy dřív a i doma mnozí uklízí mnohem důkladněji. Ale nezapomínáte na ložní prádlo, polštáře, peřiny a ručníky? Víte, jak často je prát?

Článek

Podle Helen Mead ze společnosti Christy England, která dodává ručníky i britské královské rodině, bývá právě ložní prádlo a ručníky živnou půdou pro všemožné bakterie. A většina lidí je pere málo často. Jak je to správně?

Jak často měnit povlečení

Prostěradla a veškeré ložní prádlo je podle odborníků potřeba měnit každý týden, ale jeden z dvaceti lidí je podle Helen Mead pere jen jednou měsíčně. „Jenže v tu chvíli v nich dochází k hromadění potu a bakterií, které mohou být zdraví škodlivé,“ tvrdí odbornice.

Problém bývá ale i samotné praní. Povlečení bývá objemné, ale přesto se je hodně lidí snaží vyprat najednou. A to je chyba, protože voda a prací prostředek nepronikne všude. Stejně tak byste neměli zapomínat vyprané povlečení hned vyndat z pračky a ideálně dát sušit do sušičky. Pokud ji nemáte, sušte prádlo poctivě rozvěšené, v místě, kde není vlhko, nejlépe samozřejmě na slunci.

Foto: feelartfeelant, Shutterstock.com

Povlečení byste měli měnit jednou týdněFoto: feelartfeelant, Shutterstock.com

Jak vyčistit peřiny a polštáře

Samotné polštáře a peřiny samozřejmě chrání povlečení, ale i tak v nich také dochází k hromadění potu a bakterií. Čtyřikrát do roka byste je proto měli důkladně vyčistit.

U většiny polštářů a peřin si vystačíte s pračkou, bývají vyrobeny z materiálů, které to snesou. Ale třeba v případě péřových peřin je samozřejmě nutné odnést je do čistírny a nechat je vyčistit odborně.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

I samotné polštáře a peřiny potřebují pravidelnou péči, čtyřikrát do roka je vyperteFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Jak často prát ručníky

Také ručníky jsou podle odborníků skutečně živnou půdou pro bakterie. „Ty se v nich hromadí z lidského těla a ve vlhkosti, kterou jim ručníky poskytují, se jim velmi dobře daří a množí se,“ vysvětluje Helen Mead.

Vyměnit byste je měli po dvou dnech používání a prát je na 60 stupňů. A mezi tím dodržujte další pravidla. Po použití ručníky důkladně rozvěšte, ať mohou co nejrychleji uschnout, a nikdy svůj ručník nesdílejte s ostatními členy domácnosti.

Anketa

Jak často perete ložní prádlo?
Jednou týdně
16,8 %
Jednou za měsíc
59 %
Nedělám to pravidelně
24,2 %
Celkem hlasovalo 20884 čtenářů.
Související témata:

Načítám