Hlavní obsah

7 nejčastějších chyb při vaření. Schválně, které děláte?

Foto: isifa

Jak správně vařit? Opravíme vám základní chyby!Foto: isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že byste za své kreace v kuchyni měli dostat nejméně Řád zlaté vařečky? Tak se raději ujistěte, že neděláte některou z nejčastějších chyb při vaření. Možná budete nemile překvapeni…

Článek

Žádný učený z nebe nespadl a při vaření to platí dvojnásob! I proto jsme pro vás spolu s šéfkuchařem Petrem Hradeckým z Grand Hotel & Restaurant Nymburk připravili seznam těch nečastějších kuchyňských chyb spolu s návodem, jak je při příštím vaření napravit. Jste připraveni znát pravdu?

1. Zkažený vývar

To, že se vývar nemá vařit, ale několik hodin trpělivě táhnout a jen jemně sem tam probublávat, asi slyšel už každý. Věděli jste ale, že byste ho měli připravit z pečených kostí? „Syrové hovězí kosti nebo slepičí a kuřecí kostry je nejprve třeba v troubě prudce zapéct, maso se zatáhne a má potom lepší a silnější chuť,“ radí Petr Hradecký. Kosti zalijte studenou vodou! Nezapomínejte také sbírat pěnu, aby se vývar nezakalil.

A jak se zeleninou? Pokud budete celer, mrkev a petržel už od začátku nechávat v hrnci spolu s masem, získáte spíš zeleninový vývar než masový. Proto se vyplatí přidávat zeleninu až ke konci vaření, nechat ji změknout a vyndat. S vařením přitom nespěchejte, dobrý vývar se pod pokličkou připravuje třeba i čtyři hodiny. „Z vlastní zkušenosti vím, že se někteří snaží přípravu jídla občas uchvátat, a pak se to většinou projeví na výsledku. Je důležité dát každé surovině přesně tolik času, kolik si žádá,“ potvrzuje Martin Škoda, autor kuchařky Škoda nevařit.

2. Maso jako podrážka

Pokud jste si místo „šťavnatých steaků“ naservírovali maso tuhé jak bota, asi sami tušíte, že něco není pořádku. Příčiny začněte hledat u pánve. Byla rozpálená, když jste do ní maso k opékání vkládali? A tuk v ní? Pokud ne, jde o chybu! Povrch masa se nezatáhnul a všechna šťáva utekla ven. Ideální postup přípravy je tedy následující: opéct zprudka maso z obou stran a v troubě ho nechat dojít tak, že je uvnitř měkké a šťavnaté. A pozor, solí a pepří se až nakonec! Sůl maso vysušuje a pepř se zase připaluje a hořkne.

Foto: thinkstock

I při grilování platí jasná pravidlaFoto: thinkstock

Ani při grilování často nemáte vyhráno. „Největší chybou je podávat maso hned z grilu. Vyplatí se ho nechat ještě pět minut vypotit na teplém místě, vyteče krev a voda a maso má mnohem lepší chuť,“ radí Petr Hradecký, který vám rád zodpoví i váš dotaz v naší poradně zde. Co se týče dochucení steaků, určitě dejte přednost čerstvým bylinkám a mletému pepři před směsmi ze sáčků, které chuť masa bez milosti přebijí.

3. Hořké krevety

Připravovali jste doma krevety a celá várka letěla do koše, protože byla hořká? Kromě krunýře jste patrně zapomněli odstranit střívko! Jak se to dělá? A jak krevety správně připravovat a vybírat v obchodě? Připravili jsme pro vás video!

A jaké jsou další časté chyby?

4. Zahušťování polévky moukou rozmíchanou v mléce nebo vodě – dejte si tu práci a připravte klasickou jíšku na másle. Chuťově opravdu výrazný rozdíl.

5. Světlý základ guláše – nebojte se, že cibulku připálíte a opravdu ji opečte dotmava! „Rozdělte množství na dva díly. První opečte dotmava a poté ho zasypte druhým dílem. Cibule pustí vodu a nepřipálí se!“ prozrazuje svůj tip Petr Hradecký.

6. Smažíte na extra panenském nebo slunečnicovém oleji – oba se snadno a rychle přepalují. Proč? A na čem správně smažit? Podrobnosti v tomto článku!

7. Používáte jedno prkénko– pokud krájíte na stejném prkénku nejdřív syrové maso a poté zeleninu, kterou nebudete tepelně upravovat, zaděláváte si na nepříjemné bakteriální nemoci. Pokud chcete mít jistotu, zvolte pro maso plastové prkénko, které pak snadno omyjete a vyčistíte.

A jaké chyby při vaření jste viděli u ostatních? Přidejte své zkušenosti a názory v diskusi pod článkem!

Načítám