Hlavní obsah

7 slavných, kteří zemřeli kolem Vánoc! Na koho vzpomínáte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky jsou sice obdobím radosti, ale nemilosrdný osud do nich někdy tvrdě a bezohledně zasáhne. Luskne prsty a štěstí vystřídá smutek. Připomeňte si známé osobnosti, které svým odchodem zarmoutily nejen své příbuzné, a odebraly se na věčnost o Vánocích.

Článek

Vánoce jsou oslavou narození Ježíše Krista bez ohledu na to, zda patříte mezi věřící, nebo ateisty. Jenže koloběh života je neúprosný. Někdy jsou lidé místo oslavy života nuceni oplakávat zemřelé. Kdo ze slavných lidí odešel kolem Štědrého dne?

Milena Dvorská (†71)

Dobrosrdečná a bezelstná Maruška z pohádky „Byl jednou jeden král“ (1954) byla jednou z nejvýznamnějších rolí české herečky Mileny Dvorské. Při natáčení jí bylo pouhých patnáct let. Je smutnou náhodou, že Dvorská zemřela zrovna ve vánočním období, kdy se tento film nejvíce reprízuje. Odešla náhle, 22. prosince 2009, příčina smrti nebyla zveřejněna.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Milena Dvorská trpěla tím, že dlouhá léta neviděla svou dceru, která stále žije s vůdcem jedné náboženské sektyFoto: Profimedia.cz

Přemek Podlaha (†76)

Den před vánoční nadílkou, 23. prosince 2014, skonal král všech kutilů a zahrádkářů, moderátor Přemek Podlaha. Na lopatky ho položila těžká nemoc, pravděpodobně rakovina slinivky, se kterou ale statečně bojoval. Pořad „Receptář“ moderoval i přes zdravotní obtíže. Naposledy se na obrazovce objevil v červnu 2014.

Foto: Profimedia.cz

Přemek Podlaha uměl vyrobit snad všechnoFoto: Profimedia.cz

Luba Skořepová (†93)

Stejné datum úmrtí, jen o dva roky později, bylo souzeno i významné herecké osobnosti a také spisovatelce Lubě Skořepové. Dožila se úctyhodného věku 93. let. Dlouholetá členka činohry Národního divadla byla na svůj věk neuvěřitelně čilá. Poslední představeni odehrála dva roky před smrtí, v roce 2014. Velice dlouhou dobu byla samostatná a žila sama v bytě na Vinohradech. Teprve rok před smrtí přesídlila do léčebny dlouhodobě nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Luba Skořepová hrála v divadle až do svých 91 letFoto: Profimedia.cz

George Michael (†53)

Mohl před sebou mít ještě pěknou řádku let, jenže nezřízený život, alkohol a drogy si pravděpodobně vybraly svou daň. Britský zpěvák George Michael zemřel 25. prosince na selhání srdce. Již několik let předtím se ovšem potýkal se zdravotními problémy. Prodělal těžký zápal plic, v jehož průběhu dokonce upadl do kómatu. Během jízdy na dálnici také záhadným způsobem vypadnul z auta. Zpěvák vánočního hitu „Last Christmas“, který všude zní už měsíc, trpěl také ztučněním jater.

Foto: Profimedia.cz

George Michael zemřel poměrně mladýFoto: Profimedia.cz

Jiří Šlitr (†45)

Také pro zpěváka, skladatele a herce Jiřího Šlitra si smrt přišla až příliš brzy. Se svým parťákem Jiřím Suchým (87) bavili návštěvníky divadla Semafor zejména hudebními komediemi, jako je „Člověk z půdy“ nebo „Jonáš a tingltangl“. 26. prosince 1969 ale Suchý o svého věrného kamaráda přišel. Spolu se svou partnerkou se Šlitr otrávil svítiplynem. Dodnes není jasné, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo záměr.

Foto: Profimedia.cz

Spekuluje se, zda Jiří Šlitr a jeho milenka spáchali sebevraždu, nebo šlo o nešťastnou náhoduFoto: Profimedia.cz

Karel Černoch (†64)

Manželku a dvě děti, další příbuzné, kolegy i fanoušky zarmoutil odchod zpěváka Karla Černocha 27. prosince 2007. Namále měl už o tři roky dříve, kdy spolu s kolegou zpěvákem Patrikem Stoklasou  (†22)  havarovali na dálnici. Stoklasa na následky autonehody zemřel, Černoch vyvázl s tržnými ranami, otřesem mozku, zlomenou nohou a dalšími menšími zraněními. Zpěvák poté řekl, že si více váží života. Moc už si ho ale neužil. Záhy u něj lékaři objevili rakovinu tlustého střeva. Nepomohlo ani odhodlání nemoc porazit, ani operace.

Foto: Profimedia.cz

Svůj boj s rakovinou Karel Černoch nakonec prohrálFoto: Profimedia.cz

Július Satinský (†61)

Také slovenského herce a komika Júlia Satinského teď o Vánocích určitě zahlédnete na obrazovce. Ostatně, co by to bylo za svátky bez rodinné komedie „S tebou mě baví svět“ (1983), v níž si zahrál vypečeného tatínka Alberta Horáka se svéráznými výchovnými metodami. Stejně jako v případě Karla Černocha zlomila Satinskému vaz rakovina tlustého střeva. Podlehl jí 29. prosince 2002.

Foto: Profimedia.cz

Skvělého komika, Júlia Satinského, o svátcích určitě uvidíte v televiziFoto: Profimedia.cz

Vzpomínáte o Vánocích i na ty, kteří už tu s námi nejsou?

Související témata:

Načítám