Hlavní obsah

7 tipů, jak být zdravější za pět minut!

Foto: Thinkstock

Být zdravější a krásnější není zas tak časově náročnéFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že pro to, abyste začali žít zdravěji, musíte kompletně překopat jídelníček, změnit od základu všechny špatné návyky a proměnit se v úplně jiného člověka? Nemusí to být tak úplně pravda! Našli jsme pro vás několik tipů, jak být zdravější a krásnější už za pět minut. Zkuste je!

Článek

Skupina amerických doktorů (říkají si The Doctors) začala nedávno veřejnost přesvědčovat o tom, že můžete žít zdravěji i bez toho, abyste na péči o svůj ukázkový životní styl měli několik hodin denně nazbyt. Mají dokonce svou vlastní televizní show, během které jim lidé volají přímo do studia a řeší své zdravotní problémy. Během hodiny vysílacího času se však zdaleka nedostane na všechny dotazy, proto prý vydali knihu „5-Minute Health Fixes“, jejíž název lze volně přeložit jako „Jak zlepšit své zdraví v pěti minutách“.

Několik jejich tipů jsme vybrali i pro vás. Tak na co čekáte? Máte volných pět minut? Začněte hned!

1. Když nechcete tloustnout

Tím, že budete při jídle zbytečně spěchat a budete do sebe futrovat jedno sousto za druhým, zvýšíte pravděpodobnost, že časem sklouznete k obezitě, a to až dvakrát. Stejný efekt má i strategie „jíst, dokud nebudu mít dost“. Řešení se zdá být jednoduché – jezte pomalu a jedno sousto žvýkejte třeba i dvacet vteřin.

„Když polykáte velké kusy jídla, a to ještě většinou v nevhodném, těžko stravitelném složení, okrádáte se o energii, kterou tělo musí vynaložit na trávení. Může to být jeden z důvodů, proč se cítíte unaveni nebo vás bolí hlava,“ upozorňuje výživová poradkyně Monika Divišová z Wellnessia.cz. Prodlužte si čas na jídlo třeba o pět minut, než jste zvyklí. Stojí to za to!

2. Pro zdravé srdce

Dlouhodobé sledování 130 000 můžu a žen, které se soustředilo na jejich zdravotní stav v závislosti na tom, zda pijí, či nepijí kávu, odhalilo, že ti, co zkonzumovali čtyři a více šálků kávy denně, byli mnohem méně náchylní k srdečním onemocněním. Takže je to jasné, ne? Chce to dalších pět minut a jedno další kafe!

Foto: Thinkstock

Dopřejte si klidně více kávy denněFoto: Thinkstock

3. Abyste se lépe soustředili

To, že žvýkačka upravuje pH v ústech, osvěžuje dech a snižuje riziko zubního kazu, jistě umíte dobře nazpaměť díky televizním reklamám. Nové testy časopisu Nutritional Neuroscience však také dokázaly, že se díky žvýkání člověk dokáže lépe soustředit, je pozornější a má rychlejší reakce na různé podněty. Co z toho vyplývá? Že vám celé dětství učitelky příkazem „Jdi ji vyplivnout do koše“ šlapaly po štěstí!

4. Aby kůže omládla

Vitamin C, který se hojně vyskytuje i v citronové šťávě, je přírodním zesvětlovačem. A jelikož kůže na loktech s věkem tmavne, můžete díky citronu čas trochu ošidit! Stačí rozdělit citron na poloviny a špičky loktů pořádně vydrhnout. Ovoce obecně obsahuje kyseliny, které odkážou celkově omladit pleť, i proto se hojně využívá v kosmetice i domácích maskách. Pokud hledáte tip na dobrou pleťovou masku, zkuste vyšlehat sníh z bílků, přidat lžičku citronové šťávy, naneste na pleť a nechte pár minut působit. Úspěch zaručen!

5. Pro zdravé svaly

Začátečníci, kteří se vrhnou po hlavě do hubnutí a naběhnou do fitka, často dělají jednu zásadní chybu – cvičí, aniž by pořádně zahřáli tělo. Zvyšují tím však riziko natažení či natržení svalů a jiných poranění. Přitom na zahřátí stačí třeba jen 5 minut. „Doporučuji provádět rozehřátí jednoduchým cyklickým pohybem na pásu, tedy chůzi, běh, či na rotopedu, cross-traineru nebo veslařském trenažéru,“ radí trenér Ondřej Diviš z Fitness-trenink-doma.cz. „Po rozehřátí by mělo následovat celkové rozpohybování kloubů a dynamický střečink – například švihání horních a dolních končetin, různé poskoky rovně či stranou,“ doplňuje trenér.

Foto: Thinkstock

I příjemné věci vám pomáhají být krásnějšíFoto: Thinkstock

6. S čištěním zubů raději počkejte

Čištění zubů vám obvykle nezabere více než pět minut. Někdy se však rozhodně nevyplatí spěchat – například poté, co jste si vychutnali džus, ovocnou šťávu, víno nebo ovoce, které v ústech působí kysele. Kvůli kyselému nápoji je totiž zubní sklovina na povrchu mírně naleptaná a mohli byste si tuto vrstvičku okamžitým čištěním porušit. „Na to, aby se kyselé prostředí v ústech slinou zneutralizovalo, je potřeba zhruba třicet minut. Toto nebezpečí poškození se objevuje především u lidí s odhalenými krčky a takzvanými klínovitými krčkovitými defekty,“ potvrzuje zubní lékař Jan Stuchlík.

7. Dělejte „to“

Sex, nebo aspoň mazlení či líbání vám prodlouží život a má kromě společného prožitku s vaším partnerem i spoustu dalších kladů. Je to fyzická námaha jako každá jiná, a tudíž je prospěšná pro vaše srdce – pravidelným sexem výrazně snižujete riziko infarktu. Sexem a něžnostmi se odbourává stres, zvyšuje se imunita, zbaví vás bolestí hlavy (!). Pravidelná dávka milostných hrátek vám pomůže dokonce i zhubnout. Při takové rychlovce spotřebujete až 1000 kJ, což vydá přibližně za 15 minut volnějšího běhu. Už víte, co si vyberete?

A co stihnete za pět minut udělat pro své zdraví vy? Máte pravidelné rituály, na které ostatní většinou kašlou? A jak moc jsou podle vás výše popsané tipy na změnu životního stylu opravdu účinné? Přidejte svůj názor do diskuse pod článkem!

Načítám