Hlavní obsah

7 tipů, jak připravit chalupu na zimní spánek

Foto: Miroslav Hlavko, Shutterstock.com

Foto: Miroslav Hlavko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jakmile přijde podzim, je nejvyšší čas začít přemýšlet nad zazimováním chalupy. Pokud péči podceníte, hrozí zbytečné škody, při jejichž nápravě si často sáhnete hluboko do kapsy. Jak chalupu připravit na zimní období co nejlépe?

Článek

Pokud patříte mezi ty chataře a chalupáře, kteří využívají svůj „druhý domov“ pouze v jarních a letních měsících, měli byste si již naplánovat termín, kdy chalupu na delší pauzu připravíte. Máme pro vás sedm tipů, díky kterým na nic podstatného nezapomenete.

1. Klasická trojice - voda, elektřina, plyn

Voda v kombinaci s mrazivým počasím je jedním z největších postrachů pro místo vaší rekreace. Zmrzlá voda bývá příčinou popraskaného potrubí, může však poškodit i toaletu. Musíte proto vypustit vodu ze všech trubek, rozvodů a hadic – uzavřete hlavní přívod vody, otevřete kohoutky a nechte všechnu vodu odtéct. Pokud chcete být opravdu důslední, pomůže vám pár lžic kuchyňské soli do odpadů – ty vyženou i zbytkovou vodu.

„Pokud je navíc vaše chata nebo chalupa vybavená bojlerem, nezapomeňte ho odpojit od zdroje proudu a vypustit – otevřít vypouštěcí ventily ohřívače i potrubí. Na jaře pak bojler zase vypláchněte čistou vodou,“ radí Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

Nezapomeňte rovněž na plyn – v případě bomby uzavřete ventil, plynový kotel vypněte, elektřinu vypněte hlavním jističem. „Součástí dobrého zazimování chaty nebo chalupy je vypnutí přívodu elektrického proudu. Předejdete tak nehodám způsobeným například zkratováním,“ dodává Doležel z projektu E.ON Rádce.

2. Hurá na střechu 

S vodou souvisí střecha a okapy. I jen posunutá taška může stát na počátku velkého problému se zatékáním a vlhkostí v celém domě. Pokud zjistíte, že je se střechou v nepořádku něco, na co sami nestačíte, povolejte ještě před zimou odborníky.

Dobře vyčištěné musejí být všechny okapy – pokud by voda nemohla volně odtékat, může zamrznout a způsobit popraskání okapu. I otevřený komín raději opatřete kvůli vodě a mrazům stříškou.

Foto: alenacepl, Shutterstock.com

Okapy musejí být čisté, spadané listí musí pryč. Voda by nemohla volně odtékat a po zmrznutí napáchala škodyFoto: alenacepl, Shutterstock.com

3. Pozornost věnujte i sklepu

Utěsněte skuliny a díry, které by do vašeho stavení mohly „pozvat“ hlodavce. Další pojistkou jsou pastičky, dejte jich pár na podlahu a do koutů. Okna sklepa je dobré opatřit mřížemi, přístupové dveře ze sklepa do obytného prostoru pro jistotu uzamkněte.

4. Pozor na vlhkost 

Rizikové může být i období náhlého oteplení, dochází totiž ke kondenzaci vlhkosti ve stěnách, kdy se vlhký venkovní vzduch sráží v prochlazeném zdivu. I pro tyto případy existuje řešení. „Pokud dojde k nahromadění větších závějí sněhu u vnější stěny, hrozí poškození omítky a zdiva. Tomu lze předejít přichycením nopové fólie na ohrožená místa. Nepustí sníh ke stěně a současně umožní její mírné odvětrání,“ vysvětluje Karel Murtinger, energetický poradce společnosti Ekowatt.

V interiéru pak můžete od rizikových zdí odtáhnout nábytek – nedáte tak šanci ke vzniku plesnivých skvrn. Vlhkost pak může znehodnotit i oblečení či lůžkoviny. Pokud je nemůžete odvézt z chalupy pryč, vložte je do vzduchotěsných pytlů. Dveře skříní nechejte přes zimu otevřené.

Foto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

Šatstvo, deky či povlečení, které zůstane přes zimu na chalupě, je ideální zavakuovat do speciálních pytlůFoto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

5. Jídlo nenechávejte hlodavcům 

Veškeré potraviny si odvezte s sebou – lákají totiž hlodavce. Výjimkou jsou zavařeniny a suché potraviny v dobře uzavřených dózách. Prázdnou lednici a mrazák odpojte ze zásuvky a důkladně vyčistěte, ideálně octovou vodou. Skříňky nechte otevřené, zamezíte tak vzniku plísní. Otevřená kredenc navíc kvůli přístupu světla neláká myši a jiné návštěvníky jako místo úkrytu.

6. I zahrada je vaše 

Nezapomínejte na zahradu – můžete ještě naposledy posekat trávu a shrabat listí. (Spadané listí: Jak s ním naložit? Poradíme vám!) Postarejte se také o trvalky a další okrasné rostliny. Dejte do pořádku nářadí, sudy vyprázdněte a postavte dnem vzhůru.

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Shrabané listí můžete přidat do kompostuFoto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

7. Pořádně zamkněte 

Na pár měsíců opuštěný objekt může snadno skončit v hledáčku lapků a nenechavců. Zabezpečení proto nepodceňujte, i když máte pocit, že tady na vesnici se „přece nekrade“. Velkou pozornost věnujte vchodovým dveřím – ideální jsou bezpečnostní dveře s vícebodovým zamykáním. Okna můžete opatřit uzamykatelnými okenicemi, případně i mřížemi. Takovým méně nápadným opatřením je bezpečnostní fólie, která sklo zpevní a v případě rozbití by jej měla udržet pohromadě.

Před zazimováním chalupy můžete ještě půdě dopřát pořádnou porci živin. Máte ještě nějaký další tip, aby chalupa přečkala zimu bez úhony? Podělte se! 

Načítám