Hlavní obsah

Jak správně sklízet brambory? A kde vydrží až do jara?

Foto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Foto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bramborová sklizeň právě vrcholí. Než se s motykou a košíkem vydáte na zahrádku, přečtěte si, jak správně brambory vykopat, kam s bramborovou natí a jak je skladovat, aby byly svěží až do jara.

Článek

Cena brambor šla v posledních měsících nahoru. Kdo mohl, zryl kousek zahrady a zasadil si brambory vlastní. Pokud byla půda kyprá a pohnojená a pokud brambory nezdecimovala mandelinka nebo plíseň, úroda by mohla být bohatá. Nezjistíte to dříve, než poprvé odhrnete zeminu, do níž jste hlízy na jaře vložili.

Čas bramborové sklizně

Brambory se sklízí podle odrůdy, některé už v brzkém létě, jiné až později na podzim. Nemusíte se tím trápit, stačí, když budete pozorovat nať. Pokud je žlutá a seschlá, je ten správný čas brambory vydobýt.

Začněte tím, že z bramborového políčka odstraníte rostlinné zbytky, kromě natě i plevel. Obvykle mezi bramborami roste ptačinec nebo lebeda. Nemilosrdně ho vytrhejte, nechte zaschnout a až pak hoďte na kompost, aby se plevel nevysemenil nebo nezakořenil.

Na jinou hromádku dejte bramborovou nať. Tu naši předci rádi pálili na polích, v ohýnku si pekli brambory. Pokud si chcete tento nostalgický obrázek připomenout, zjistěte napřed, jestli vaše obec pálení nezakázala. Jinak bramborovou nať zahradní sekačkou nebo mulčovačem rozsekejte na menší kousky a přidejte do kompostu (víte, co tam nepatří?). Obohatí ho o draslík, vápník a hořčík.

Koroptve střílené motykou

Bramborám se přezdívá „koroptve střílené motykou“. Jejich dobývání je totiž spojené právě s tímto zahradnickým nástrojem. Dobývání hlíz rýčem je nebezpečné, protože můžete brambory snadno přeříznou vejpůl.

Půdu v bramborovém záhonu opatrně a pomalu odhrnujte motykou a brambory zbavené zeminy vkládejte do košíku. Dejte pozor, ať nejsou poškozené, jen tak vám (při správném skladování) vydrží až do jara, ne-li do nové sklizně.

Foto: nednapa, Shutterstock.com

Na brambory nejděte s rýčem, ale s motykou. Míň jich poškodíteFoto: nednapa, Shutterstock.com

Brambory roztřiďte

Pro skladování brambor jsou skvělé obyčejné přepravky (nejčastější chyby při skladování). Vejde se jich do nich hodně, zároveň můžete přepravky poskládat na sebe, a protože bývají děrované, jde k bramborám vzduch.

Ještě než brambory do přepravek nasypete, roztřiďte je. Oddělte velké a malé hlízy. Ty větší si připravte na vaření, menší uchovejte pro sadbu na příští rok.

Pokud sklízíte v počasí, kdy se na brambory lepí půda, klidně je propláchněte vodou. Před skladováním je ale musíte nechat proschnout, jinak by mohly začít plesnivět.

S bramborami do sklepa

Brambory potřebují tmavé místo s nízkou teplotou. Nevhodný je světlý a vlhký sklep. Vlhkost totiž podněcuje plísně. Pokud jste některé brambory při sklizni poškodili, spotřebujte je jako první. Nikdy nemíchejte poškozené se zdravými. Ujistěte se, že nejsou obalené zeminou, což by také podnítilo vznik plísní.

Občas brambory zkontrolujte, jestli nechytají plísně. Napadené kousky raději vyhoďte. Dobře skladované brambory vydrží až do nové sklizně.

Slyšeli jste o permakulturní zahradě? Dá nejmíň práce a kopíruje přírodu.

Reklama

Související témata:

Načítám