Hlavní obsah

7 triků, díky kterým se vám po jídle břicho už nenafoukne

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít opravdu ploché břicho je náročné. I velmi štíhlým slečnám totiž může tuhle misi pokazit nadýmání. Někdy ani neuděláte zjevnou dietní chybu a vaše břicho se nafoukne jako balon. Naštěstí známe pár triků, jak s tím skoncovat.

Článek

Když se vám po obědě nafoukne břicho, dokáže vám to otrávit celý zbytek dne. Ještě hůř, přihodí-li se vám to po romantické večeři, že? Existují však způsoby, jak si zajistit, že k tomuhle nepříjemnému problému nedojde. Za triky níže se můžeme zaručit.

1. Nepijte při jídle

Určitě je velice důležité během celého dne dostatečně pít. Kvalitní pitný režim výrazně usnadní vyprazdňování a posílí trávení. Nicméně pokud jste náchylní k nadýmání, omezte pití v průběhu jídla a napijte se, až dojíte. Když totiž pijete hodně vody během jídla, proteče žaludkem do dvanáctníku, kde spláchne trávicí šťávy, jejichž úkol je podporovat správné trávení. Napijte se proto až pár minut po jídle, snížíte tak riziko, že se vaše břicho nafoukne jako balon.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Pijte hodně, ale nikdy při jídleFoto: puhhha, Shutterstock.com

2. Dobře žvýkejte

Málokdo má trpělivost dvacetkrát až třicetkrát přežvýkat každé sousto, jak se obvykle doporučuje. Možná by ale stálo za to ještě nad tím popřemýšlet. Rychlým hltáním spolykáte spolu s jídlem velké množství vzduchu, což se negativně projeví ve vašem trávicím traktu a přivodí pocit plného břicha.

3. Vyhněte se bílé mouce a cukru

Některé potraviny zkrátka tvorbu střevních plynů podporují a nedá se s tím nic udělat. Proto se je snažte z jídelníčku co nejvíc eliminovat. Jedná se především o bílý cukr, bílou mouku a perlivé nápoje. Nadýmání ale může zhoršovat i přílišné solení, protože sůl na sebe váže vodu.

Foto: OKSANA FERKHOVA, Shutterstock.com

Nafukuje také bílá mouka a cukr, zvlášť když to s těmito potravinami přeženeteFoto: OKSANA FERKHOVA, Shutterstock.com

4.    Zeleninu a luštěniny upravte

Občas se možná potýkáte s nafouklým břichem po konzumaci fazolí či některých druhů křupavé zeleniny, jako je brokolice, květák či zelí. Ty obsahují škrob, který může plynatost zapříčinit. Na rozdíl od výše uvedených ale není dobrý nápad přestat tyto potraviny jíst, neboť mají mimořádně dobrý vliv na zdraví. Někteří odborníci dokonce říkají větrům po zelenině a luštěninách „dobré větry“.

Jak tedy upravit zeleninu, aby zůstala zdravá, ale nenadýmala?

  • Citronová šťáva - pokapejte zeleninu citronovou šťávou, která podporuje tvorbu trávicích enzymů.
  • Namáčení - fazole před konzumací namočte, ideálně je nechte ve vodě přes noc.
  • Fenykl - přidejte si do jídla trošku fenyklových semínek (stačí půlka lžičky).

5.    Použijte bylinky

Pokud si vaříte sami, máte velkou výhodu. Do svých jídel si totiž můžete přidat koření, která zabraňují nadměrné tvorbě plynů a podporují rychlé trávení. Patří mezi ně kmín, pepř, majoránka, koriandr, bazalka či tymián.

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Bazalka a další bylinky umí zabránit nadýmáníFoto: marcin jucha, Shutterstock.com

6.    Dejte si výluh 

Nezní to sice lákavě, ale tenhle výluh pomůže jako prevence před jídlem a také jako poslední záchrana ve chvíli, kdy už problém nastal. V prvním případě je sice účinnější, ale i tak se hodí myslet na něj vždycky. Připravíte ho z mletého kmínu a majoránky. Směs smíchejte a jednu čajovou lžičku zalijte studenou vodou. Nechte vylouhovat alespoň 15 minut.

7.    Po jídle si dejte procházku

Pro správnou funkci střev je pohyb skutečně velmi důležitý. Ne nadarmo doporučuje východní učení ájurvéda po každém jídle krátkou procházku. Jakmile se totiž aspoň na chvíli projdete, stačí třeba jen 15 minut, zrychlí se pohyb střev, díky čemuž pak dochází ke snadnějšímu vyprazdňování. Pokud si najdete čas na procházku i v obědové pauze, máte napůl vyhráno.

Máte nějaké vlastní triky proti nadýmání?

Reklama

Načítám