Hlavní obsah

Skořápky do bubnu aneb Zaručené fígly, jak na zářivě bílé záclony

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Praní záclon není snadná věc ani v době, kdy ho můžete svěřit pračce. Docílit, aby krásně voněly a byly i zářivě bílé, mnohdy není jen tak. My ale známe pár fíglů, které vám s tím pomohou.

Článek

Babičky, které se mordovaly se záclonami při ručním namáčení a praní, by vám asi záviděly automatickou pračku, ale pořád to není žádná hračka. Většinou jde o velký kus materiálu, citlivý na zacházení, teplotu vody i použité přípravky. Jen když je vše v souladu, jsou výsledkem bílé, čisté a voňavé záclony. Jak na to?

Kdy a proč prát

Záclony jsou lapač prachu a všeho, co poletuje vzduchem – tedy i tabákového kouře nebo nelibé vůně, kterou vyrobíte při smažení. Právě proto byste je měli pravidelně prát. V místnostech, kde není takový pohyb, asi jednou za tři měsíce, v těch vytíženějších klidně jednou měsíčně.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nemáte u pračky speciální program na záclony? Pak zvolte teplotu do 30 °C a snižte otáčky ždímání pod 400 Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Namáčet se vyplatí

Šedé či nažloutlé záclony se vyplatí namočit alespoň hodinu před praním, ideálně přes noc. Můžete použít speciální přípravky, ale klidně si vystačíte s prací či jedlou sodou – na deset litrů se jí dává asi pět lžic. Než záclony namočíte, dohlédněte na správné rozpuštění sody. Jedlou sodu je možné přidat i k prášku, až budete prát.

A hodí se i prášek do pečiva – na deset litrů vody, tedy na lázeň pro jednu velkou záclonu, budete potřebovat pět sáčků. Záclonu namočte a teprve pak přisypte prášek a jemně jej rozptylte: pění a tím zbavuje vlákna usazených nečistot. Koupel by měla trvat alespoň půl hodiny.

Vyzkoušet můžete i obyčejnou kuchyňskou sůl – asi tři lžíce do deseti litrů. Záclony vybělí, ale potřebuje víc času, nejméně tři hodiny.

Některé babské rady vsadily na použití prášku do myčky, který si poradí i se silným zašpiněním. Asi půl šálku dobře rozmíchejte ve vodě a záclony namočte přibližně na půl hodiny.

Ať již zvolíte jakoukoli metodu namáčení, než záclony vložíte do pračky nebo začnete prát v ruce, vždy je dobře propláchněte čistou vodou.

Moderní pračky záclony nezničí

Budete se muset rozhodnout, zda své pračce uvěříte, že záclony nepotrhá. Moderní přístroje mají speciální programy na citlivé materiály či přímo na záclony. Tak je zřejmě rozhodnuto… I když je záclonovina velmi lehká, pračku nepřecpávejte. Pro řádné vymáchání je třeba dost místa – do standardní pračky na pět kilo prádla dejte maximálně pětadvacet metrů čtverečních záclon!

„Záclony perte při střední až vyšší teplotě, nejlépe dle doporučení výrobce, a dle možnosti zvolte ždímání s menším počtem otáček, asi do 400 za minutu, aby záclony nebyly přesušené. Pro nejlepší pocit svěžesti z čerstvě vypraných záclon je můžete pověsit ještě vlhké, což příjemně provoní celý dům nebo byt,“ říká Petr Bezányi, zastupující značku Persil.

Abyste měli jistotu, že budou záclony v bezpečí, můžete použít speciální sáček na praní, který většinou koupíte tam, kde se prodávají i záclony. „Je ale zapotřebí do něj záclony poskládat. Aby nebyly pomačkané, nenechávejte je ani dlouho v pračce po vyprání, ale hned pověste,“ radí Veronika Velčovská z e-shopu Dante.

Prášek, nebo skořápky?

A v čem prát? „Lepší je si vybrat přípravek speciálně na záclony. V případě, že perete výrazné barevné záclony, doporučuji použít prací prostředek na barevné prádlo, a to pokud možno co nejkvalitnější. Společně s pracím přípravkem přidejte také voňavou aviváž, která záclony zjemní a provoní interiér,“ uvádí Radka Kavanová z e-shopu Bohemia Drogerie. K aviváži doporučují některé hospodyňky přidat lžíci octa – oživí barvu a změkčí.

Chcete jít přírodní cestou? Místo prášku použijte vaječné skořápky. Dejte je přímo do bubnu pračky, ale pozor, nikoli volně, ale pečlivě zabalené a zavázané do látkového sáčku – můžete je namačkat, ale klidně i nechat větší kusy. Do sáčku k nim přidejte citron nakrájený na plátky. Na jednu várku použijte skořápky asi ze tří vajec.

Co nakoupit

Dáte přednost průmyslově vyrobeným přípravkům? Nahlédli jsme do nabídky na trhu a máme pro vás pár tipů – záclonové speciály i ty ostatní.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Evidur, prášek na praní záclon a bílých tkanin, i na ruční praní, 600 g (10 praní), prodává e-shop Topmarkt za 74 Kč. Vanish, prášek na záclony, 600 g (10 praní), vyrábí Reckitt Benckiser, cena 100 Kč. Qalt, speciální prací prostředek na bělení záclon a bílého prádla, 400 g, prodává e-shop VMD za 59 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Persil 360° Complete Clean, vybělí a zabrání šednutí, 1,4 kg (20 dávek), Henkel, cena 159 Kč. Cortina, kondicionér na záclony a jemné prádlo, s rozjasňovačem, proti zmačkání vláken, 500 ml (5 praní), Dedra, cena 119 Kč. Gardinen, prací prášek na záclony a jemné bílé prádlo, 600 g (10 praní), Waschkönig, cena 49 KčFoto: Archiv firem

V čem perete záclony vy? Poraďte ostatním!

Reklama

Načítám