Hlavní obsah

8 triků, jak se v klidu vyspíte i v největších vedrech

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děsné vedro. Chcete spát, ale kvůli horku prostě nezaberete. Dusné letní noci nepředstavují zrovna ideální podmínky pro spánek. Víme, jak je co nejlépe zvládnout!

Článek

Další noc, co jste se pořádně nevyspali. Nejdřív jste vůbec nemohli zabrat a pak se probudili už nad ránem zpocení, ulepení, naštvaní... V letních parnech se nespí dobře asi nikomu. Snad jen šťastlivcům, kteří mají doma klimatizaci.

Pokud mezi ně nepatříte (nebo ani patřit nechcete, protože klimatizace má i svoje nevýhody), čtěte dál. Následující tipy vám možná přijdou vhod.

1. Mokrý závěs do oken

Je vám horko i přesto, že máte okno otevřené dokořán? Namočte ručník nebo osušku do ledové vody a pověste je do okna. Vzduch v místnosti by se měl příjemně zchladit a zvlhčit.

2. Povlečení jedině z bavlny

Stejně jako byste ve vedrech měli nosit hlavně bavlněné oblečení, je tenhle materiál nejlepší volbou i pro vaše povlečení. A mělo by být světlé barvy, což věděli už staří Egypťané, ti v jiném nespali. Bílé povlečení z bavlněného saténu je prodyšné, lehké, chladivé a na léto maximálně komfortní.

Foto: Daria Minaeva, Shutterstock.com

Bílá chladí už na pohled. V zimě vás naopak zahřejí vzory, barvy a kytičkyFoto: Daria Minaeva, Shutterstock.com

3. Všechno vypněte

Spíte v místnosti, kde je zapojená televize, počítač, lampy, nabíječky a celá řada dalších věcí? Na noc všechno vypněte a vytáhněte ze zásuvek. Přístroje totiž také místnost ohřívají.

4. Spěte úplně nazí

Spaní bez oblečení je zdravé nejenom v létě, avšak právě v horké letní noci by mělo být skoro nezbytné. Vaše tělo se v noci automaticky přizpůsobuje na nižší vnější teplotu (je to dané biologicky z dob, kdy ještě lidé spali venku). Okolní chlad pak vede k tomu, že spíte hluboce a kvalitně. Spaní v pyžamu, které vás zahřívá, je z tohoto hlediska nepřirozené a údajně to má přímou souvislost s problémy s nespavostí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejlepší „pyžamo“ podle Marilyn Monroe bylo pět kapek Chanelu 5Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Otevřete dveře

Nespěte v uzavřené místnosti, naopak si nechte dveře otevřené. Zdánlivá drobnost dobře podpoří cirkulaci vzduchu v místnosti, což vám zajistí trochu svěžejší a chladivější podmínky ke spánku.

6. Lehněte si co nejníže

Pokud už to opravdu nebude k vydržení, radíme si ustlat na nejnižším obyvatelném bodu ve vašem domě. Pokud žijete v malém bytě, klidně si ustelte na zemi. Kromě toho, že je to zdravé pro záda, nebude vám takové horko.

7. Mějte zásobu vody

Možná se večer pití vody vyhýbáte, abyste nemuseli v noci na záchod. Ale v případě, že se potýkáte s úmornou horkou letní nocí, je lepší udělat výjimku. Vypijte před spaním dostatek studené vody a mějte sklenici ve své blízkosti i během noci. Naopak s alkoholem před spaním buďte opatrnější, ten naopak organismus zahřívá.

8. Zmrazte si polštář nebo rýži

Oblíbeným trikem je také mrazení polštáře. Ten byste měli v mrazáku nechat alespoň tři hodiny. V případě, že se vám tam celý polštář nevejde? Zmrazte si alespoň povlak na něj nebo ponožku naplněnou rýží. Tu si pak dejte pod polštář, měla by příjemně chladit a zajistit rychlejší usnutí.

Máte nějaký vlastní trik pro spaní ve vedrech?

Reklama

Načítám