Hlavní obsah

Kterým jídlům se vyhýbat před spaním? Pozor na kari nebo pomeranče, říkají odborníci na výživu

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Po hektickém dni se určitě těšíte na večerní chvíle klidu a pohody, k čemuž obvykle patří vydatná večeře nebo „uzobávání“ nejrůznějších dobrot u oblíbeného filmu. Některé potraviny a jídla mohou ovšem velmi negativně ovlivnit a narušit váš spánek. Co si tedy pár hodin před ulehnutím raději odpustit?

Článek

Ze zdravotního hlediska je ideální dát si poslední jídlo zhruba dvě až tři hodiny před spaním. Tělo tak má dostatek času potravu zpracovat a připravit se na noční klidový režim. Pokud vás přece jen přepadne večerní hlad nebo vás takzvaně honí mlsná, je možné sáhnout jen po něčem lehce stravitelném, jako je bílý jogurt, banán, drůbeží šunka nebo pár ořechů.

Kolísání hormonů i krevního cukru

Pokud jste zvyklí večeřet těsně před spaním, nadměrně svůj organismus zatěžujete. „Musí vynaložit spoustu energie k trávení potravy, což může vést k horšímu usínání a neklidnému, nekvalitnímu spánku, častému buzení nebo pálení žáhy. Pozdní jídlo ovlivní i hormonální rovnováhu v těle, zejména hladinu melatoninu (tzv. spánkový hormon), který řídí cirkadiánní rytmus a pomáhá organismu připravit se na spánek,“ říká nutriční poradkyně Kyle Crowley pro britský magazín Glamour.

Pokud ale tělo zpracovává těžké jídlo, prioritní je pro něj právě trávení a uvolňování melatoninu může být narušeno. Večeře těsně před ulehnutím způsobí též kolísání cukru v krvi a můžete se pak v noci opakovaně budit. Existují potraviny a jídla, před kterými byste se měli mít ve večerních hodinách na pozoru, pokud se chcete dobře vyspat a cítit se po ránu skutečně odpočatí. Která to jsou podle nutričních specialistů?

Kari a ramen

Patříte k milovníkům indických a japonských specialit? Dopřejte si je raději k obědu. Kořeněné a pikantní jídlo před spaním může u citlivějších jedinců způsobit pálení žáhy, což není zrovna ideální recept na klidnou noc. Některé studie prokázaly, že konzumace kořeněných a ostrých pokrmů může narušovat regeneraci organismu během spánku, nebo dokonce vést k nespavosti.

Foto: Shutterstock.com

Večeře těsně před ulehnutím vás může pak v noci opakovaně buditFoto: Shutterstock.com

Pomeranče a grapefruity

Kyselé potraviny, jako jsou citrusové plody, mohou zvyšovat riziko podráždění žaludku a pálení žáhy. Čerstvé plody pomerančů, grapefruitů, mandarinek nebo pomela, podobně jako džusy z nich vyrobené, je vhodnější dát si k snídani nebo během dopoledních hodin. Jsou sice plné vitaminu C a antioxidantů, z hlediska trávení mohou ale napáchat občas hodně škody. Při jejich konzumaci buďte opatrní zejména v případě, že trpíte zánětem žaludku nebo gastroezofageálním refluxem.

Smažené kuře nebo řízek

Křupavé kuřecí kousky z fastfoodu nebo čerstvě osmažený řízek z krkovice opravdu nejsou vhodnou volbou pro večerní hodování. Jde o velmi tučná jídla, která extrémně zatěžují trávicí systém, což následně pocítíte během noci, kdy vás může budit pocit těžkosti a nadýmání, nebo dokonce potíže se žlučníkem. Smažené a příliš tučné pokrmy totiž stimulují uvolňování trávicích enzymů i žluči.

Tučné sýry

Připravit si k večernímu televiznímu seriálu talíř na kostičky nakrájených uzených, pikantních a aromatických sýrů je velmi lákavé, podle vědeckých studií si takovým hodováním ale můžete přivodit problémy s usínáním i častým nočním probouzením. Objevovat se údajně mohou dokonce i noční můry.

Syrová zelenina

Konzumace zeleniny je pro zdraví samozřejmě velmi prospěšná, v syrovém stavu si ji ale raději naložte na talíř k obědu nebo odpolední svačině, večer dejte přednost zelenině grilované, pečené nebo dušené, zkrátka tepelně zpracované. V tomto stavu je pro tělo lépe stravitelná, a vyhnete se tak případnému nadýmání, plynatosti nebo nafouklému břichu, což by mohlo snižovat kvalitu spánku.

Načítám