Hlavní obsah

8 triků, jak zahnat chuť na sladké? Tohle vám pomůže!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít po Vánocích se zdravějším jídelníčkem není jednoduché. Obzvláště u milovníků sladkého, kteří si během svátků navykli mlsat. Cukr totiž umí být prudce návykový – během pár dní ze sebe snadno uděláte cukrového závisláka. Co s tím?

Článek

Odlehčení jídelníčku po Vánocích je vhodné pro většinu lidí. Málokdo totiž odolá pochutinám, které na něj útočily ze všech stran. Jakmile si ovšem sladké v novém roce zakážete úplně, dost možná po něm budete toužit ještě více. Zkuste tělo trochu obalamutit. Co si počít a po čem sáhnout, když vás přepadne neodolatelná chuť na sladké?

1. Najezte se 

Hltavě nasáváte vůni koláčků, když procházíte kolem pekárny? Slyšíte, jak se sušenky v obchodě dohadují, která skončí ve vaší kapse? V první řadě je důležité naučit se rozpoznat, jestli se za chutí na sladké neskrývá obyčejný hlad.

Možná by vám pomohlo se prostě jen normálně najíst. Vždy když začnete přemýšlet o jídle, zkuste se otestovat. Dali byste si klidně i kuřecí na vodě s brokolicí? V takovém případě jde o hlad. Pokud ale toužíte pouze po jedné konkrétní věci, jakou je třeba tabulka čokolády, přepadly vás chutě.

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Možná nemáte chuť na sladké. Možná máte hladFoto: Karramba Production, Shutterstock.com

2. Sladké nápoje, které neohrozí postavu  

Pomoc mohou představovat zero nebo light nápoje bez cukru a kalorií s obsahem umělých sladidel. Nejde sice o nic, co by prospívalo zdraví, ale když nevypijete několik litrů denně, nic se neděje.

„Neexistují žádné doklady o tom, že by konzumace light nápojů v přiměřeném množství byla jakkoliv škodlivá. Pokud má ale někdo opravdu problém s tím, že umělá sladidla jsou syntetická a nejsou přírodní, může volit nápoje slazené stévií, což je nízkokalorické sladidlo získané ze stejnojmenné rostliny,“ říká Martin Haluzík z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Pro někoho může sladkosti suplovat také dobrý čaj. Existují zajímavé příchutě, které evokují nejrůznější dobroty. Kromě ovocných se vyrábí například čaj s příchutí čokolády, vanilky, karamelu, a dokonce i perníčků.

3. Sladkost, která zasytí 

Chutě uspokojí i proteinová tyčinka. Na rozdíl od běžných cukrovinek má tu výhodu, že obsahuje bílkoviny, takže pocit zasycení vydrží delší dobu. Naproti tomu běžnou tyčinku plnou cukrů a ztužených tuků slupnete jako malinu, tělu nic nedá a dost možná se hned budete shánět po další. Připravit si můžete také sladký koktejl z proteinového prášku a vody nebo mléka.

4. Lepší čokoláda 

„Při chuti na sladké je vhodné hledat zdravější varianty. Například mléčnou čokoládu můžete nahradit menším množstvím hořké s obsahem kakaa minimálně 75 %,“ radí výživová poradkyně Denisa Machová. Pro odvážlivce se prodávají 90%, a dokonce 99% čokolády. Pomalu ji nechejte rozplynout v ústech, její hořkost vám pomůže další chutě na cokoli potlačit.

Foto: Jaroslaw Pawlak, Shutterstock.com

Tabulku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa nechte pomalu rozpouštět na jazykuFoto: Jaroslaw Pawlak, Shutterstock.com

5. Není brambor jako brambor 

Sáhnout můžete rovněž po batátech, tedy sladkých bramborách. Ty uvařte nebo upečte v troubě a posypte skořicí. Batáty jsou přirozeně sladké a bohaté na vlákninu, která dokáže zasytit.

6. Kupujte malé balení 

Také vás rozčiluje, že výrobci zmenšují balení a zvyšují ceny? Berte to jako přednost. Peněženku vám sice neušetří, ale kila možná ano. V poslední době se začínají čím dál více prodávat miniaturky klasických pochutin. Pokud tedy není zbytí, sáhněte raději po nich. Ušetříte kalorie.

7. Jděte ven 

Táhne vás to jako magnet ke spíži, kde máte uložené všechny dobroty? Potom je čas alespoň na krátkou procházku. Vstaňte a bez ohledu na počasí několikrát obejděte blok. Vyčistíte si hlavu od hříšných myšlenek.

8. Dejte si sprchu 

Někteří lidé tvrdí, že jejich chutě dokáže zkrotit teplá sprcha nebo vana v délce pěti až deseti minut. Žádný vědecký pokus sice zatím neproběhl, ale za zkoušku nic nedáte.

A jak s chutěmi bojujete vy?

Načítám