Hlavní obsah

Sýry pro dietářky: Které můžete jíst denně, i když hubnete?

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýr a dieta určitě jdou dohromady. Tahle potravina je výborným zdrojem bílkovin, vápníku a dalších hodnotných živin. Některé druhy však překypují solí a tukem. Pokud chcete zhubnout, je třeba vědět, které můžete jíst klidně denně, a kterým se naopak vyhnout.

Článek

Není sýr jako sýr. Zatímco některé druhy můžete i při redukční dietě, jiným je lépe se vyhnout. Pokud se zrovna nesnažíte hubnout a jen chcete jíst zdravě, určitě si sem tam dovolte i tučnější druhy sýrů. Je ale třeba korigovat množství. Podívejte se, u kterých sýrů máte v každém případě zelenou, a u kterých raději konzumaci omezovat.

Tvrdé sýry na chleba

Jak jsou na tom klasické plátkové sýry, které si nejčastěji dáte na pečivo nebo si je nastrouháte do salátu, případně je zapečete?

Tyhle ano! Kupujte jakékoliv sýry, které mají 30 % tuku a méně. Tradičně je k dostání eidam 30 % nebo 20 % (můžete si ho i vyrobit, recept najde v tomto článku 5 surovin stačí! Takhle si doma vyrobíte poctivý sýr typu eidam). Vůbec se nemusíte bát ani sýrů holandského typu, které mají označení „light“, „fitness“ či „silueta“. Většina z nich obsahuje méně než oněch 30 %. Pro jistotu si to ale překontrolujte ve složení na obalu.

Tyhle ne! Při dietě jsou méně vhodné sýry, které mají více než 40 % tuku. Je to jak eidam 45 %, tak sýry typu gouda, ementál, cheddar, většina druhů uzených sýrů a další.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Do 30 % tuku jste v pohodě. Tučnější sýry omezteFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Sýry jako mazání

Sýry, které si nedáte na chleba jako plátek, ale pro změnu si je rovnou namažete?

Tyhle ano! Nemalé množství čerstvých nebo termizovaných sýrů, které jsou v obchodech k dostání, budou dobrou volbou do diety. Opět se stačí držet pravidla „do 30 % tuku“. Žervé a další tvarohové sýry tento požadavek obvykle splňují. Také ricotta a cottage sýr je díky nízké energetické hodnotě a vysokému obsahu bílkovin výbornou potravinou do diety.

Tyhle ne! Pozor zejména na tavené sýry, které obsahují příliš mnoho soli. Sůl zadržuje vodu v těle, což při shazování kil není zrovna dobrá věc. Obzvláště ale pozor na „sýry“, které jsou v obchodech zařazeny mezi běžnými sýry, ale nejsou jimi. Pokud najdete na obalu názvy jako „tavené dílky“ nebo „tavený sýrový výrobek“, znamená to, že část mléčného tuku je nahrazena rostlinným. Takový výrobek opravdu není ničím prospěšný.

Foto: DronG, Shutterstock.com

Čerstvé a termizované sýry ano. Taveňáky neFoto: DronG, Shutterstock.com

Sýrové chuťovky

Do této kategorie zařazujeme všechny sýry, které si dáte klidně samotné jen tak na chuť. Případně si je přidáte do salátu, ogrilujete a samozřejmě se hodí i na pečivo.

Tyhle ano! V každém případě se při hubnutí nebojte light verzí. Ať je to hermelín, camembert či mozzarella, všechny se dají sehnat v lehčí verzi. Poctivé kozí a ovčí sýry, včetně dnes oblíbené fety, se také nezdráhejte zařadit, ne ale denně. Přestože mají obvykle více než 40 % tuku, pro zpestření jídelníčku se opravdu hodí. Nekorunovaní králové dietních sýrů jsou pak sýry zrající. Konkrétně olomoucké tvarůžky jsou tím úplně nejlepším sýrem, který si při dietě můžete dát. Na 100 gramů mají neuvěřitelných 28–30 gramů bílkovin a přitom jen 1 % tuku.

Tyhle ne! Plísňové sýry jsou velice oblíbené, do diety ale spíš nevhodné. Nejenže mají příliš tuku, ale také dost soli. Například taková niva má na 100 gramů skoro 4 gramy soli. Přitom podle doporučení světové zdravotnické organizace WHO by dospělý člověk měl sníst méně než 5 gramů soli denně.

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Plísňové sýry obsahují nejenom hodně tuku, ale také bývají přesolenéFoto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Jaké sýry jíte nejčastěji vy?

Reklama

Načítám