Hlavní obsah

Dietní vs. tučné aneb Největší mýty o jídle při hubnutí

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Držíte se všemožných rad, ale přesto ne a ne zhubnout? Možná jste uvěřili dietním mýtům, které vám k lepší postavě nejen nepomůžou, ale naopak vám škodí. Našli jsme pro vás nejrozšířenější fámy o hubnutí.

Článek

Podle dietoložky MUDr. Kateřiny Cajthamlové je nejdůležitější správný přístup k hubnutí a informovanost. „Základní mýty například jsou, že kalorická hodnota potravin je určující, nebo že pomůžou různé hladovky či půsty. Dále tvrzení, že by se nemělo jíst po páté hodině a jiné fanatické přístupy bez znalosti problematiky.“ Chyby ve stravování děláme i přes různá doporučení pořád. Vyvarujte se jich! Co tedy neplatí?

1. Nízkotučné potraviny jsou nejlepší

Jedním z nejrozšířenějších mýtů o hubnutí je, že potraviny s nula procenty tuku jsou to pravé. Pravdou ale je, že nízkotučné nebo odtučněné potraviny vás nezasytí a nedodají vám energii. Nedají tělu téměř nic potřebného k tomu, aby správně fungovalo, takže jejich konzumace je spíš kontraproduktivní. Po snědení light jogurtu budete mít za chvíli hlad, špatnou náladu a svou „dietu“ začnete z hloubi duše nenávidět. Pravděpodobnost, že se vám v takovém stavu podaří zhubnout, je minimální.

Když uberete tuky, jiná složka se logicky musí přidat, u jogurtů to často bývá škrob a sladidla. Vhodné jsou proto v redukční fázi bílé jogurty s obsahem tuku 1–3 procenta,“ radí Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Nízkotučné potraviny nezasytí a nepotěšíFoto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

2. Zdravé rovná se dietní

Chcete-li zhubnout, neměli byste ani bezmyšlenkovitě jíst vše, co má nálepku „zdravé“. Některá raw jídla, bezlepkové pečivo nebo třeba vegetariánské pokrmy, které mají nálepku „zdravé a dietní“ rozhodně na dietu dobré nejsou. Raw strava většinou neprochází žádnou tepelnou úpravou a základem tohoto jídelníčku je především ovoce, zelenina, ořechy, semínka nebo sušené plody. Ovoce je hodně sladké, ořechy zase kalorické. Tato jídla tedy mohou mít velice vysokou kalorickou hodnotu.

Stejné je to u vegetariánské stravy. To, že vysadíte maso, vám zhubnutí nezaručí. Zjednodušeně řečeno, pokud budete jíst bílé pečivo, sušenky, těstoviny a pizzy, rozhodně nemůžete čekat, že zázračně shodíte.

Právě počet přijatých kalorií a energetický výdej je to, co byste si měli hlídat, pokud chcete shodit kila navíc. Jinak by měl jíst člověk, který má málo pohybu a sedavé zaměstnání a jinak ten, který má fyzicky náročnou práci a je celý den na nohou. Obecně se ale dá říci, že by denní příjem u žen, které chtějí shodit a nesportují, neměl převýšit 1500 kilokalorií. U mužů je to asi 2200 kilokalorií.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Ne všechny tuky jsou špatné. Ty v rybách nebo ořeších vás zasytí na dlouhou dobu a ještě jsou zdravéFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

3. Vody není nikdy dost

„Pijte alespoň tři litry vody denně a zaručeně zhubnete!“ Není to pravda. Tahle informace navíc nezohledňuje fakt, že tekutinu přijímáte i v jídle. Pokud se někdo stravuje zdravě, tedy jí hodně ovoce a zeleniny v průběhu celého dne, nemusí vypít bezpodmínečně právě tohle množství vody. Budete zavodnění, tím pádem působit mohutněji, a můžete i víc vážit. Pravda není ani to, že byste museli pít jen čistou vodu. Stejně vhodný je i neslazený čaj.

Foto: SedovaY, Shutterstock.com

Pít vodu je jistě dobré, ale nic se nemá přehánět. Příliš zavodnění byste mohli vypadat otekleFoto: SedovaY, Shutterstock.com

4. Vše, co je dietní, můžete ve velkém

Pokud chcete shodit, pak na množství jídla prostě záleží. Když si dáte rýži, rozhodně je to lepší možnost než si dát hranolky, ale nesmíte to přehnat ani s ní. Bílá rýže totiž obsahuje hodně sacharidů, zato žádnou vlákninu. To způsobuje výkyvy v hladině krevního cukru a nezasytí vás na delší dobu. Podobných chyb se spousta lidí dopouští také s ovocem. Navečer se můžete přejíst zeleniny, nikoli však ovoce, které obsahuje spoustu fruktózy a glukózy, tedy cukrů. Vysoký obsah cukru mají třeba banány, hroznové víno nebo meruňky. Když budete mít přece jen neodolatelnou chuť na ovoce, sáhněte raději po lesních plodech.

Pokud chcete shodit přebytečná kila nebo se začít zdravěji stravovat, prvním krokem je nahradit potraviny s jednoduchými bílými sacharidy za celozrnné, které mají více vlákniny. Nejčastějším příkladem bývá bílá a hnědá rýže. Rozdíl u těchto potravin je ve zpracování, kdy u bílé rýže zrno přichází o svůj obal a tím potravina ztrácí cenné vitaminy a vlákninu,“ říká Alena Balíková Přídová.

Podobně je to i s bramborami. Místo klasických zkuste sladké batáty, jsou méně kalorické a mají více vitaminů.

Znáte tyhle fámy nebo je to pro vás novinka?

Reklama