Hlavní obsah

Kakao jako superpotravina? Určitě! Funguje proti stárnutí, astmatu i blbé náladě

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Reklama

Kakao a čokoláda. Stačí si přečíst tahle dvě slova a hned se vám začnou sbíhat sliny? Máme pro vás pár důvodů, proč si je dát, ale současně se jich i maličko bát.

Článek

Kakao – a z něj vyrobená čokoláda – potěší chuťové buňky, ale také dodá tělu mnoho užitečných látek. To je častý argument lidí, kteří se bez nich neobejdou. Jak to ale opravdu je?

Jak se vyrábí

Na začátku výroby jsou kakaové boby – semena plodu kakaovníku (Theobroma cacao). Oloupou se a nechají se dva až sedm dnů fermentovat při teplotě 38–50 °C. Pak se upraží a semelou na pastu, jejímž lisováním se získává kakaové máslo a sušina s obsahem kakaového tuku (dalším drcením a mletím vznikne přírodní kakao). Smíchání másla a sušiny se vytvoří základ čokolády, do kterého se pak přidává cukr, mléko, vanilka a lecitin. Do kakaa se pro lepší rozpustnost ve vodě a mléku přidávají regulátory kyselosti – uhličitan draselný nebo sodný.

Raději bez pražení?

Zastánci zdravé výživy radí konzumovat kakao a čokoládu v co nejpřírodnějším stavu, tedy bez přísad a pražení. „Pražení ničí část látek, pro které je kakao zdravé. Proto raději sáhněte po samotných kakaových bobech nebo alespoň po kakau v kvalitě raw a následně je zbytečně nevystavujte vysokým teplotám. Čokoládu doporučuji takovou, která je označována jako bean-to-bar nebo výběrová – vyrábí se přímo ze šetrně zpracovaných kakaových bobů,“ vysvětluje Filip Teplý z firmy Ajala.

Pokud si koupíte celé nepražené kakaové boby, pak je můžete chroupat jako oříšky, ale také rozdrcené přidávat do smoothie, koktejlů – klidně i s mlékem, do jogurtu či kaše. Můžete je dávat i do teplých pokrmů. Ovšem nepředstavujte si jejich chuť jako čokoládovou, je velmi specifická, nahořklá.

Zastánci zdravé výživy konzumují kakaové boby nepražené a doma umleté – ale asi to není rada pro ty, kteří milují specifickou chuť nápoje z mléka a kakaového prášku. Jestli mezi ně patříte, dejte si záležet na výběru kakaového prášku – kvalitní se pozná podle obsahu tuku, tedy kakaového másla – měl by mít alespoň 20 %. Rozhodně je výhodou, pokud není doslazován. Neplatí, že čím je kakao tmavší, tím je lepší. Tmavé kakao – označované jako holanské – prošlo alkalizací, tedy v něm najdete výše zmíněné regulátory kyselosti, které mu naopak body spíš ubírají.

Foto: Kaiskynet Studio, Shutterstock.com

Kakaové boby jsou asi dva centimetry dlouhá semínka plodu kakaovníkuFoto: Kaiskynet Studio, Shutterstock.com

Proč je kakao zdravé

A měli byste kakao a čokoládu vůbec jíst? Rozhodně! Kakao je totiž superpotravina.

  • Dodá hořčík, vápník, železo, draslík, měď, zinek a mangan, ale i vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Nepražené kakao je nejbohatším zdrojem organické síry v přírodě – a síru potřebujete pro tvorbu proteinů, enzymů a pojivové tkáně.
  • Obsahuje zdravé tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu.
  • „Kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu,“ uvádí Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.
  • Zbaví tělo volných radikálů. Kakao obsahuje dvakrát víc flavonoidů než červené víno a třikrát víc než zelený čaj a v tomto ohledu strčí do kapsy i borůvky nebo bobule açai. Antioxidanty podpoří regeneraci, hojení, kůže bude lépe zvládat UV záření, zmírníte projevy stárnutí a oddálíte i riziko zánětlivých onemocnění kloubů…
  • Konzumace kakaa posílí nervy, uvolní svaly a rozšíří cévy, čímž přispěje k lepšímu krevnímu toku a ve výsledku i okysličování a výživě všech orgánů. Alkaloid theobromin totiž rozšíří průdušky, což uleví například astmatikům nebo při nachlazení. Lepší prokrvení v důsledku pomůže rozproudit tělo tak, že se zbavíte nechtěných otoků.
  • Životabudičem je kakao díky obsahu železa, které podpoří tvorbu červených krvinek, ale i díky kofeinu, kterého ale není tolik, aby způsobil nervozitu či nespavost, jako se to stává po vypití kávy.

Jako peeling i stíny

Blahodárné látky lze využít nejen vnitřně. Přidejte kakaový prášek do peelingu nebo pleťové masky – antioxidanty pomohou vyhladit vrásky, zbaví vás našedlého odstínu pleti, vypnou pokožku a vyživí ji.

Kakaové máslo je skvělým základem pro výrobu domácí kosmetiky – obsažené antioxidanty ho ochrání před žluknutím a výrobky z něj dlouho vydrží. Omlazuje, omezuje tvorbu vrásek i strií, skvělé je na popraskané rty i na hrubší kůži na loktech a patách.

Některé ženy používají kakaový prášek jako oční stíny či bronzer, ale to už je vyšší level přírodního líčení, do kterého se nemusí každý pustit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kakaové máslo patří mezi základní suroviny nejen při výrobě kvalitní čokolády, ale i kosmetikyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Má to i svá ale…

I konzumace kakaa a čokolády má svůj rub a líc. Důležité je složení konkrétní pochoutky – někdy to je spíš směs laciného tuku a cukru, kterými si jen zaděláváte na obezitu a cukrovku. Preferujte čokoládu hořkou, tedy tmavou, s nejméně 50, ale lépe 70 % kakaa. Nezvyšuje riziko tloustnutí, naopak vám pomůže zhubnout. Pozor: čokoláda se může stát i drogou, na které se stanete závislí. Způsobuje totiž uvolňování dopaminu v mozku, což vede k libým pocitům… A to je další riziko, které vyplývá z přílišných dávek i kvalitní čokolády. Nic se zkrátka nemá přehánět a čím zdravější, tedy přírodnější, variantu zvolíte, tím lépe.

Máte rádi kakao a čokoládu? A jak často si ji dopřejete? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám